Ca proaspeti parinti, multi se ingrijoreaza cu privire la consistenta si continutul scaunelor bebelusului. Majoritatea copiilor mici elimina, din cand in cand, scaune cu un aspect destul de ciudat sau regurgiteaza, dar de cele mai multe ori nu exista nici un motiv de ingrijorare. Exista, totusi, unele simptome care ar putea indica probleme mai serioase.

Daca regurgiteaza des

… si nu mai vrea sa manance, este posibil sa se fi iritat pe esofag si sa aiba arsuri. Acestea ar putea fi motivele pentru pierderea apetitului si pentru iritabilitate.
… si sughite frecvent, este posibil ca motivul sa fie aerul suplimentar din stomac si spasmele esofagului iritat din cauza acidului gastric regurgitat.
… este congestionat si are probleme de respiratie, este posibil ca acidul gastric sa fi iritat caile respiratorii superioare, ceea ce determina tusea, suieratul cand respira si congestionarea. Aceste simptome tind sa se agraveze in timpul noptii, cand copilul sta culcat.
Toate aceste simptome se pot trata medicamentos, la indrumarea medicului pediatru. Totusi, puteti ameliora lucrurile daca bebelusul eructeaza mai des (de mai multe ori la o masa) sau daca este tinut in pozitie verticala timp de aproximativ 20 de minute dupa fiecare masa.

Daca vomita

Principala cauza pentru voma este o infectie a tractului intestinal, datorata unui virus. In general, afectiunea debuteaza cu o stare puternica de voma, asociata adesea cu febra si diaree. Majoritatea infectiilor se amelioreaza dupa doua-trei zile, desi va mai dura putin pana ce stomacelul lui va reveni in forma maxima. Cel mai mare risc in cazul acestor virusi ar fi deshidratarea. In cazuri rare, voma poate indica existenta unei malformatii a tractului digestiv, cum ar fi stenoza pilorica. Aceasta este o boala in care peretele pilorului se ingroasa si lumenul sau se subtiaza progresiv, ingreunand trecerea mancarii dinspre stomac spre intestin. Stenoza pilorica poate aparea oricand in perioada dintre nastere si varsta de 5 luni. Cel mai frecvent se dezvolta in jurul varstei de 3 saptamani. Se diagnosticheaza, in general, cu ultrasunete si se corecteaza prin interventie chirurgicala.