Rinofaringita acuta, este o infectie a cailor respiratorii superioare, nasul si faringele. Cel mai adesea, infectia este virala, virusurile cele mai frecvente fiind acelea ale racelii. Asadar, rinofaringita, in ciuda numelui atat de complicat nu este decat banala raceala sau guturaiul.

Este cea frecventa infectie virala la oameni si, desi nu exista niciun tratament, boala este foarte rar grava. La copii, rinofaringita este cea mai frecventa infectie a tractului respirator superior si majoritatea copiilor au cate 4-6 episoade pe an.

Virusurile care infecteaza caile aeriene (rinovirusuri, coronavirusuri) se transmit pe calea aerului, prin stropi de saliva proveniti de la persoanele infectate sau prin contactul direct intre o manuta „contaminata” si nas sau gura. Boala se transmite foarte usor in comunitati (gradinita, cresa, scoala) si, odata adusa acasa, poate sa cuprinda intreaga familie, asa ca atentie la nou-nascuti, gravide sau persoane cu sistemul imunitar slabit, daca ele exista in familie.

Uneori, rinofaringita se poate complica, infectia ajungand in caile aeriene superioare (sinuzita, otita) sau inferioare (bronsita, pneumonie). Insa, in general, este o boala usoara, care trece rapid si se manifesta doar prin

  • febra
  • tuse uscata
  • stranuturi
  • secretii nazale si congestie nazala (nas infundat)
  • lipsa poftei de mancare
  • stare generala proasta

Tratamentul este simptomatic – antipiretice pentru febra, calmante pentru dureri, spray-uri nazale pentru o respiratie mai usoara. Asadar tratamentul nu este absolut necesar si nu grabeste vindecarea. El este menit sa reduca disconfortul copilului pe parcursul bolii. Se pot folosi medicamente pe baza de ibuprofen sau paracetamol. Baile calde pot calma durerile musculare, cateva minute in baia plina de aburi pot sa usureze respiratia, iar o supa calda de pui calmeaza durerile de gat. Este nevoie si de multe lichide servite la temperatura camerei.

Ce nu aveti voie sa-i dati copilului este aspirina. Aspirina la copiii si adolescentii cu infectii virale poate sa declanseze sindromul Reye, o boala foarte rara dar foarte periculoasa. De asemenea, sunt interzise antiboticele. Aceste medicamente sunt menite sa distruga bacteriile din corp, iar rinofaringita are drept cauza, cel mai adesea, un virus ceea ce inseamna ca orice antibiotic este inutil. El nu poate sa omoare virusul. In schimb, antibioticul omoara bacteriile „bune” din corp si da peste cap complet echilibrul bacterian. De aici, copilul se poate alege cu candidoza, diaree si alte complicatii. Ca sa nu mai spunem ca administrarea de antibiotice duce in timp la rezistenta si medicamentele nu-si vor mai face efectul cand va fi cu adevarat nevoie de ele.

Asadar, antibioticele fac mai mult rau decat bine si nu trebuie administrate sub nicio forma fara a consulta medicul. Acesta ar putea sa le prescrie daca va constata ca a aparut o suprainfectie bacteriana, pe fondul infectiei virale (otita, sinuzita, pneumonie).