Cauta:
Mola hidatiforma si avortul spontan

Mola hidatiforma si avortul spontan

  Autor Echipa NN Data: 18.06.2009

Mola hidatiforma si avortul spontan
Mola hidatiforma (numita si sarcina molara) este o complicatie rara, dar grava a sarcinii. Ca sa explicam termenul in numai cateva cuvinte, mola este anomalie a placentei, provocata de o eroare in diviziunea celulelor, care se transforma intr-o tumoare necanceroasa, dar invaziva.

Exista doua tipuri de mola, cea partiala si cea completa. Mola completa contine numai tesut placentar, adica nu exista embrion. Se intampla atunci cand un spermatozoid fecundeaza un ovul "gol". Pentru ca ovulul este gol, nu se poate forma embrionul, insa tesutul placentar exista si secreta hCG, ceea ce inseamna ca gravida va observa semnele obisnuite ale sarcinii. Insa la ecografie se va vedea ca nu exista embrion, ci doar placenta.

Mola partiala are loc atunci cand doi spermatozoizi fecundeaza ovululul. Ceva merge gresit, apare o aeroare, si, in loc sa se formeze doi embrioni gemeni, se formeaza un singur embrion cu prea multi cromozomi, deci anormal, cu o planceta anormala. Din cauza defectelor genetice, el nu poate supravietui si moare in uter.

Asadar, mola hidatiforma este un accident al naturii, nu este vina nimanui, nici a mamei, nici a tatalui. Nu are nicio legatura cu comportamentul parintilor, insa se pare ca riscul ar fi mai mare cu cat femeia inainteaza in varsta. Cel mai adesea mola apare dupa un avort spontan, dupa o sarcina extrauterina, dar si dupa o sarcina si o nastere normala.

O femeie cu sarcina molara are simptomele normale ale sarcinii, pana la un moment dat, cand apar sangerari, greata, voma. Uneori pot sa apara complicatii mai grave, precum dezechilibrele tiroidiene si preeclampsia. Medicul consultat va cauta semnele unui avort spontan si va observa un uter mai mic sau mai mare decat normal. Ecografia va arata lipsa embrionului sau forma anormala a lui, ovarele marite din cauza chisturilor produse de un nivel mare al hCG. De altfel un nivel al hCG mai mare decat normal pentru varsta gestationala este un simptom al molei hidatiforme.

Uneori corpul femeii respinge singur mola, prin avort spontan. Alteori nu o face. Tratamentul consta in avort provocat, realizat cu un dispozitiv asemanator unui aspirator. In cazurile in care femeia este mai in varsta si nu mai doreste copii se poate trece direct la histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului) pentru a evita problemele suplimentare.

Dupa evacuarea molei sunt foarte foarte importante controalele medicale regulate. Motivul pentru care se recomanda acest lucru si pentru care, uneori, se face histerectomie este acela a mola hidatoforma se comporta ca o tumoare. Daca au ramas undeva cateva celule din ea, mola se reface, trece in vasele de sange ale uterului, apoi in sistemul circulator si poate ajunge la alte organe sua chiar la creier.
 
Controlul medical se recomanda la fiecare doua saptamani pana cand uterul revine la marimea normala, apoi la fiecare trei luni timp de un an. Nivelul de hCG se verifica saptamanal pana cand ajunge la zero, apoi o data pe luna timp de un an. In acest an, femeia nu are voie sa ramana insarcinata din nou.

Toate analizele si controalele sunt foarte importante pentru ca mola hidatiforma tinde sa se formeze din nou afectand alte organe, ca si cancerul. Din fericire, mola se formeaza din nou in doar 20% dintre sarcinile molare complete. La cele partiale, riscul este si mai mic. Acel an de asteptare recomandat de medic este frustrant pentru cuplurile care isi doresc copii, insa trebuie respectat pentru ca o noua sarcina ar complica lucrurile. Medicul nu ar putea sa stie daca nivelul mare al hCG este de la noua sarcina sau de la mola care a revenit.

Daca, dupa avortul provocat, nivelul hCG scade, apoi creste din nou, inseamna ca mola s-a format iar, din celule microscopice ramase in peretele uterin. Aceste celule actioneaza ca o tumoare canceroasa si se metastazeaza la alte organe (plamani, creier, oase, vagin). Tratamentul unei mole recurente (numita si neoplazie trofoblastica gestationala) consta in chimioterapie, de obicei cu un medicament numit metotrexat. Din fericire, metotrexatul nu are efecte secundare puternice si este usor de suportat. Se poate administra intramuscular si de obicei este nevoie de o singura doza. De asemenea, daca se suspecteaza o neoplazie trofoblastica gestationala, femeia trebuie supusa unui set de analize, care include o tomografie computerizata a creierului, plamanilor, abdomenului. Din nou, se masoara nivelul hCG saptaamanal, pana cand scade la zero.

Dupa un tratament complet, riscul unei a doua sarcini molare este de numai 1%. Iar pacienta care ramane insarcinata dupa o sarcina molara poate fi usor tinuta sub supraveghere cu ajutorul ecografiei, prin care se observa rapid formatiunile anormale caracteristice molei hidatofrme. Dar este important ca femeia care a avut o mola sa se prezinte urgent la medic atunci cand apar semenle unei noi sarcini pentru a fi sigura ca nu este vorba de o neoplazie trofoblastica gestationala.


Read the English version of this article: The Hydatidiform Mole and the Miscarriage
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
8 comentarii
 • a spus
  miercuri, 01.02.2012
  INNA@ ma bucur enorm ca sunteti bine, dar in aceeasi timp imi pare nespus de rau ca ati trecut prin [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 01.02.2012
  PRIMA MEA SARCINA SA INTIMPLAT A FI MOLA HIDATIFORMA.AVEAM 22 DE ANI.AM TRECUT 3 CURSURI DE [ ... ]
 • a spus
  marți, 17.11.2009
  bine de stiut!multumim [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 11.07.2009
  Fereasca DD de asa ceva.Dar este bine de stiut [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 20.06.2009
  bine de stiu pentru cele care au avort spontan si nu stiu de ce. [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 20.06.2009
  Medicul consultat va cauta semnele unui avort spontan si va observa un uter mai mic sau mai mare [ ... ]
 • a spus
  joi, 18.06.2009
  Comentarii la articolul Mola hidatiforma si avortul spontan cred ca o sa dau la medicina la cate am [ ... ]
 • a spus
  joi, 18.06.2009
  Foarte interesant!Nu auzisem de asa ceva pana acum. Iata cum se mai lamuresc din misterele [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu