Cauta:
Cum luati temperatura bebelusului

Cum luati temperatura bebelusului

  Autor Echipa NN Data: 14.01.2011

Atunci cand vi se pare ca temperatura corporala a micutului este crescuta, bebe este mai putin activ si pare suparat, este cazul sa verificati, pentru a va edifica pe deplin, daca simptomele se pot pune pe seama febrei. Instrumentul necesar este, desigur, temometrul.


Pare un gest extrem de simplu si nu va indoiti ca veti reusi aceasta performanta si fara a va documenta serios asupra subiectului.
Totusi, nu este deloc asa cum pare. In primul rand pentru ca, daca sunteti la primul bebe, totul este mai usor de imaginat decat de realizat. Prima baita, prima alaptare si alte premiere sunt mult mai dificile atunci cand este vorba despre copilasul dumneavoastra si nu de cel al surorii sau al vecinei.

Asadar, este recomandat sa invatati regulile corecte si pentru luarea temperaturii, mai ales ca lucrurile in acest domeniu au evoluat mult: termometrele sunt de mai multe tipuri, va ofera un confort sporit si presupun o verificare mai putin invaziva si mai putin deranjanta pentru bebe.

Ce termometru alegeti?

Exista trei tipuri de temometre disponibile pe piata, si, desi orice termometru este facut pentru a lua temperatura, veti descoperi ca functiile lor suplimentare difera mult.

Termometrul din sticla, cu mercur

In ultima vreme din ce in ce mai rar gasit in farmacii, acest termometru este nerecomandabil pentru bebei din pricina riscului de spargere si de imprastiere a mercurului.

Modelele electronice

Acestea sunt termometre digitale, indicand gradele pe un ecran cu afisare electronica. temperatura este inregistrata in cateva secunde si un mic semnal sonor va anunta ca paratul a terminat de inregistrat temperatura si poate fi inchis. Realizate din plastic moale, sunt mai potrivite utilizarii in cazul celor mici.

Termometrele cu infrarosii

Acestea sunt niste variante ceva mai sofisticate, inregistrand temperatura prin apropierea lor de anumite zone ale fetei (ureche, frunte, tample) si evitand astfel dezbracarea copilului (desi, aceasta poate fi necesara tocmai pentru scaderea temperaturii).

Unde luam temperatura

 • Asezarea termometrului la subrat sau in gura nu este recomandata atunci cand discutam de copilasi. Motivele sunt evidente: bebe poate rontai termometrul sau se poate agita atunci cand simte ca ceva il deranjeaza la subsuoara, astfel incat nu veti putea inregistra corect gradele.
 • In fundulet. Este o metoda rapida (pentru ca termometrul va inregistra temperatura din interiorul corpului), dar este invaziva si necesita dezbracarea copilului.
 • Temperatura frontala se inregistreaza cu ajutorul unui aparat cu infrarosii, care se asaza pe suprafata fruntii sau a tamplei. Este o solutie foarte discreta si se poate aplica si atunci cand copilul doarme. 
 • Masurarea auriculara a temperaturii. Termometrul se asaza in conductul auditiv, dar este necesara o indemanare sporita pentru a reusi o pozitionare corecta, mai ales ca bebeii se misca foarte mult.
 • Termometrul "no touch" inregistreaza temperatura la nivelul fruntii, dar fara sa atinga pielea. Acesta se apropie la aproximativ 2,5 cm de fruntea celui mic.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  vineri, 03.06.2011
  eu i-am luat lui bb termometru-sezeta, digital, e foarte practic. [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 29.01.2011
  cu siguranta inainte de nastere vei lua mult mai multe decat vei avea nevoie iar dupa nastere abia [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 29.01.2011
  Interesant subiect. Problema apare cand copilul are febra si nu te lasa sa-i pui termometrul. Apoi, [ ... ]
 • a spus
  joi, 27.01.2011
  eu pana acum nu am avut probleme cu termometrul digital, ma lasa sa-i iau temp, cam dupa 1 min se [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 26.01.2011
  Interesant subiect. Problema apare cand copilul are febra si nu te lasa sa-i pui termometrul. Apoi, [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu