Cauta:
Constipatia psihogena la copil

Constipatia psihogena la copil

  Autor dr. Molfea Camelia Data: 06.04.2006

Constipatia psihogena la copil
Prin constipatie se intelege eliminarea rara si greoaie a scaunelor (mai rar decat la doua zile).

De obicei, constipatia, nelinisteste familia, care o considera ca avand un grad crescut de gravitate. De obicei, parintii acestor copii sunt anxiosi, hiperprotectori, si acorda o atentie exagerata acestei tulburari, frecventei si consistentei scaunelor copilului lor.

Pe de alta parte pierdere unor cantitati mici de scaun (murdarirea lenjeriei), conduce la conflicte intre parinti si copii .

Prima cauza a constipatiei la copil, pare a fi decizia acestuia de a amana defecarea, dupa o experienta nefericita, care a avut ca efect eliminarea uni scaun foarte dur, care i-a provocat senzatie de disconfort, eventual durere sau chiar mici rupturi la nivelul mucoasei anale (din cauza bolului fecal voluminos si dur). In fapt acesti copii nu au nici o tulburare care sa motiveze prezenta constipatiei, alta decat cea psihica.

De obicei acesti copii au motilitatea colonica absolut normala (in sensul ca tranzitul intestinal este normal), iar constipatia este functionala (nu este datorata unei modificari anatomice). Cu timpul, rectul (ultima portiune a intestinului gros)devine atat de dilatat, incat este incapabil sa genereze o contractie suficient de puternica si o presinune destul de mare, care sa depaseasca presiunea sfincterului anal intern (dilatarea rectului este provocata de materiile fecale ce se acumuleaza la acest nivel din cauza refuzului copilului de a le elimina, in cele din urma, presiunea produsa de acestea fiind suficient de mare pentru a nu mai putea fi impiedicata defecarea si astfel se produce murdarirea lenjeriei pentru care copilul va fi certat, lucru ce nu va face altceva decat sa agraveze si mai mult situatia). Decizia copilului de a ignora semnalul de defecatie este constienta, dar ulterior devine automata si se instaleaza un cerc vicios.

Constipatia este greu de tratat, mai ales din cauza suprapunerii unor factori psihosociali, greu de influentat. Educarea sfincterului anal si acordarea zilnica a unui interval de timp pentru utilizarea olitei nu vor fi pierdute din vedere.

Prima masura terapeutica la care se apeleaza de obicei, este aceea de a imbogati regimul alimentar cu fibre vegetale, piureuri de fructe si legume proaspete, folosirea painii integrale, a legumelor cu continut crescut in fibre, precum conopida, prazul, varza, acestea favorizand accelerarea tranzitului intestinal si facand mai putin probabila constipatia.

O alta masura la care se apeleaza este reprezentata de laxative usoare, cu precizarea ca acestea nu sunt autorizate oficial sub varsta de 2 ani, in afara unor indicatii speciale, atunci cand medicul pediatru le recomanda.

Sub actiunea florei intestinae, lactuloza (laxativ) este descompusa in acizi organici cu greutate mica, care favorizeaza peristaltismul intestinal (miscarile anselor intestinale care propulseaza materiile fecale) si asigura formarea unui scaun mai moale. Lactuloza se poate da si la sugari (o lingurita pe zi) iar raspunsul se asteapta in decursul de 24-28 de ore de la administrareRead the English version of this article: Psychogenic Constipation in Children
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
7 comentarii
 • a spus
  joi, 21.05.2009
  PROBLEME AVEM SI NOI DAR AM SA URMEZ SFATURILE SI SPER SA FIE BINE ,COPILUL MEU E CEL MAI IMPORTANT [ ... ]
 • a spus
  duminică, 10.02.2008
  noi practicam, cand Adri are probleme: *multe lichide (apa, suc, ceai), dar in special mult lapte - [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 09.02.2008
  avem si noi aceeasi problema,fiul meu are 2 ani si 3 luni si de vreo 6 luni nu poate sa iasa afara [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 30.01.2008
  La bebelusi mici problema se pune altfel - mai ales la cei alaptati; la ei se considera normal si [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 30.01.2008
  Subiectul mi se pare foarte interesant, deoarece ma lovesc de aceasta problema. Ideea e ca nu se [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 05.07.2006
  Buna ziua, Am gasit acest articol dupa multe cautari disperate.... Baietelul meu are 1 an si 7 [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 31.05.2006
  fetita mea are 2 luni si ma confrunt cu aceeasi problema, nu reuseste sa iasa afara decat cu [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu