Cauta:
Candidoza bucala

Candidoza bucala

  Autor dr. Eugen Prajinariu Data: 26.07.2005

Candidoza bucala
Candidoza este data de un microorganism denumit Candida albicans. Aceasta este o infectie micotica determinata de o ciuperca destul de frecvent intalnita in patologia umana.

De obicei, infectiile micotice sunt asociate unor deficiente imunologice ale organismului in cauza

(adica un organism slabit de mai multe boli sau cauze fiziologice). Lanou nascuti exista deja un organism vulnerabil prin deficitul imunologic existent in mod normal in primele 3 luni de viata.

Dupa 3 luni, la bebelusi, dispar anticorpii primiti de la mama

In primele 3 luni sugarul se apara de infectii prin anticorpii pe care ii primeste de la mama in perioada intrauterina. Apoi, acesti anticorpi dispar, treptat luandu-le locul anticorpii formati de propriul organism. In aceasta perioada de tranzitie au mare importanta anticorpii primiti de copil prin laptele matern. Daca suprapunem aceste date veti observa cat de importanta este alimentatia naturala exclusiva pana la varsta de cel putin 5 luni.

A fi purtator de Candida Albicans nu presupune existenta bolii

Candida albicans este extrem de raspandita, poate chiar 90 % din populatie este purtatoare de aceasta ciuperca. Asta nu inseamna ca toti suntem bolnavi, ci doar o parte, restul fiind purtatori, lucru ce depinde foarte mult de starea organismului cum am explicat mai sus.

Acestui microb ii place sa traiasca pe mucoase : cavitatea bucala, tubul digestiv, cai urinare, vagin. In aceste locuri poate provoca uneori fenomene care constau in modificarea aspectului si compozitiei secretiilor locale precum si modificarea caracteristicilor mucoasei respective (candidoza). De exemplu, in cavitatea bucala se observa depozite albicioase persistente care se pot transforma cu timpul in mici ulceratii, sau sunt modificari ale secretiilor vaginale, sau ale urinii sau scaunelor, eventual dureri abdominale.

Aceste depozite se pot extinde in jurul orificiului bucal, adica pe buze, la colturile gurii (muguet sau margaritarelul), precum si in jurul anusului la sugari (moniliaza perianala), ceea ce inseamna ca infectia micotica este extinsa la intreg tubul digestiv, fiind necesar un tratament corect si complet.

De unde ne putem infecta cu Candida?

In cazul nou nascutilor este foarte simplu: de peste tot. Primul mediu contaminat este vaginul mamei (in cazul nasterilor naturale), apoi alimentatia indiferent daca se face la san sau artificial, atat sanul mamei cat si biberonul (dar mai ales biberonul) pot transmite la copil Candid. Avantajul alimentatiei la san este asigurarea aportului de anticorpi necesari pentru prevenirea unei infectii.Read the English version of this article: Oral Candidiasis
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
7 comentarii
 • a spus
  duminică, 18.01.2009
  La noi a trecut cu GLICERINA BORAXATA CU STAMICINA. [ ... ]
 • a spus
  duminică, 14.12.2008
  la noi a trecut in primele saptamani cu GLICERINA BORAXATA. o solutie pe care i-o introduceam in [ ... ]
 • a spus
  vineri, 28.11.2008
  din cate stiu eu se face de la tetine, suzeta manutele lui daca le baga in gurita, de la jucairoare, [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 27.09.2008
  fetelor de la ce se face ....cum arata mai exact e cumva de la nasterea naturala ? [ ... ]
 • a spus
  vineri, 26.09.2008
  bebelusul meu are 6 luni jum si ia parut mai intai pe limba si 2 puncte in lateral, putinpe buza de [ ... ]
 • a spus
  vineri, 01.08.2008
  Comentarii la articolul Candidoza bucala la copilul mic noi ne luptam cu ea de la nastere si nui [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 14.12.2005
  A venit cam tarziu, deja noi am avut si nu stiam cum sa o rezolvam, dar oricum bine destiut. [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu