Pe masura ce mamicile devin tot mai interesate de o cariera care sa se imbine armonios cu viata de familie, trebuie gasite modalitati alternative de ingrijire a copiilor. Agentiile de baby-sitting si de plasare a bonelor aproape ca au atins apogeul prosperitati, iar din conversatiile intre mamici nu lipsesc subiectele legate de bone.

Intr-adevar, ingrijirea bonei este mai atenta (cel putin teoretic) si copilul tau este singurul care beneficiaza de interesul ei. Insa si cresa are avantaje ce nu trebuie neglijate. 

Avantajele cresei

In primul rand, copilul intra foarte devreme intr-o comunitate si crescand printre indivizi de aceeasi varsta va deveni un prescolar, apoi un scolar sociabil, cu reflexe sociale deja formate si cu un comportament adecvat in public.

In al doilea rand, faptul ca este ingrijit de mai multe persoane il face sa accepte mai usor strainii adulti, il ajuta sa se desprinda de parinti, si sa devina independent. Chiar faptul ca nu este nimeni care sa se ocupe exclusiv de el, il indeamna pe copil sa actioneze pentru a-si indeplini singur nevoile si dorintele. Studiile au aratat foarte clar ca micutii care se desprind de parinti la varste mici invata mult mult mai devreme decat ceilalti sa se descurce singuri (sa se imbrace, sa isi lege sireturile, sa se spele pe manute).

In general, cresele primesc copii intre 0 si 3 anisori. Anumite crese  au insa propriile reguli, in special cele particulare. Unele primesc doar copii peste un an, altele doar pe cei sub 2 ani si jumatate. Limitele variaza de la caz la caz, dar oricare ar fi varsta coplului tau este imposibil sa nu gasesti o cresa care sa il accepte. Probabil ca vei avea nevoie de perseverenta, dar rezultatul va fi unul pozitiv.
 
In general cresele sunt menite sa:

  • supravegheze si ingrijeasca copiii
  • le asigure o educatie adecvata varstei si particularitatilor individuale.
  • supravegheze starea de sanatate a copiilor
  • le acorde ingrijirile medicale necesare in cazuri de imbolnavire, ranire
  • asigure nutritia corespunzatoare copiilor
  • colaboreze cu familiile pentru a asigura respectarea intereselor copiilor.
  • acorde consiliere si sprijin familiilor in educarea si ingrijirea copiilor
  • contribuie la depistarea situatiilor de risc

In plus, parintii, si familiile copiilor ingrijiti de cresa ar trebui, cel putin teoretic, sa fie informatii periodic cu privire la progresele facute de cei mici, gradul de dezvoltare, starea de sanatate.

Cresa trebuie organizata, ca si gradinita, pe grupe de varsta : grupa mica (sub un an), grupa mijlocie (1-2 ani), grupa mare (2-3 ani). Copiii de varste diferite se afla la nivele diferite de dezvoltare, deci ar trebui sa fie ingrijiri si educati in functie de varsta.

Este doar unul din lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o cresa pentru copilul tau. Fie ca preferi o institutie de stat sau una particulara, trebuie de asemenea sa tii cont de raportul intre numarul de copii si numarul de ingrijitori. Cu cat sunt mai multe ingrijitoare si cu cat grupa este mai mica, cu atat mai bine. La copiii intre 0 si 2 ani, ar trebuie sa fie maxim 3 micuti la un adult. Intre 2 si 3 ani, ar trebuie sa fie maxim 4 copii la un adult pentru ca fiecare beblus in parte sa beneficieze de atentia personalului de ingrijire.

Nu mai trebuie spus cat de important este ca locul sa fie curat, cu conditii foarte bune de igiena, in special in bucatarie si la toalete. Mediul trebuie sa fie unul sigur, fara pericole pentru copil, fara iesiri nesupravegheate. Regulile de siguranta pe care fiecare mamica le aplica acasa ar trebui sa fie prezente si la cresa. 

Sa te desparti pentru atatea ore pe zi de bebelusul tau poate fi o incercare dificila pentru o tanara mamica. La fel de grea va fi despartirea si pentru cel mic. Incearca sa nu-i transmiti din temerile tale si nu uita de separarea treptata.