Dr. Eugen Prajinariu
Dr. Eugen Prajinariu,medic specialist neonatologie, competenta in echografie generala, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Botosani

 

De asemenea, decizia unor mame de a relua serviciul la 2-3 luni dupa nastere, uneori si mai devreme, conduce în primul rând la renuntarea precoce a alimentatiei naturale, atât de importanta pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Un copil alimentat exclusiv natural pâna la 5-6 luni, fara tentative de diversificare pâna la aceasta vârsta si care primeste în continuare macar o portie de supt la sân pâna la 1 an sau chiar mai târziu, va avea o imunitate mai buna, va creste mai usor, va fi mai inteligent. Unele mame dau sân copiilor pâna ajung la gradinita. Acesti copii sunt mult mai atasati de mamele lor comparativ cu altii.

Gravida la serviciu

O gravida care a decis sa mearga la servici trebuie sa urmareasca si sa elimne pe cât posibil toti factorii externi care ar putea dauna evolutiei normale a sarcinii si a fatului. Efortul fizic, stresul, alimentatia deficitara a femeii gravide, traumatismele, conditiile climatice, consumul de alcool, tutun, droguri sunt factori deosebiti de importanti pe care unii parinti le ignora. În prezent oferta fortelor de munca este deosebit de variata si accesibila ambelor sexe. Întâlnim femei cu meserii foarte grele, care presupun eforturi substantiale. Dar cine s-a gândit oare la noxele existente într-un birou în care intra tot felul de oameni, în care se fumeaza; sau la efortul fizic depus de o actrita, sau la alimentatia dezechilibrata si stresul unei femei manager cu un program de 12 ore din 24; sau ca lucrul zi-lumina la calculator poate determina avortul spontan?

Cineva ar putea spune: atunci nu putem face nimic? Raspunsul este DA. În primul rând constientizarea si eliminarea riscurilor, apoi controale periodice la medicul de familie si medicul obstetrician pentru a interveni la timp în cazul unor evenimente neplacute, repausul în ultimul trimestru de sarcina si concediul prenatal.

Sarcina si fenomenul de poluare

Odata cu dezvoltarea industriei, agriculturii si a comertului, întreaga populatie este expusa fenomenului de poluare. S-a dovedit asocierea puternica a malformatiilor congenitale cu expunerea ocupationala la plumb, mercur organic sau anorganic, solventi organici, oxid de etilena, substante radioactive.
Alte substante industriale care afecteaza capacitatea reproductiva a femeii sau prezinta risc malformativ sunt: gazele anestezice, arsenicul, benzopirenul, disulfitul de carbon, monooxidul de carbon, etilen-glicolul, diversi compusi aromatici, seleniul, acidul 2,4-diclorofenoxiacetic, acidul 3,4,5-triclorofenoxiacetic, clorura de vinil, xilenul etc.

Expunerea paraocupationala la aceleasi substante poate fi periculoasa. În astfel de cazuri gravidele trebuie sa fie atente la sotii lor sau alte persoane din familie care lucreaza în domenii din industrie sau agricultura în care se utilizeaza astfel de substante pentru ca pot veni acasa cu obiecte de vestimentatie contaminate sau pot aduce aceste substante acasa pentru uz gospodaresc.
De aceea nu-i suficient sa stim doar ocupatia mamei, ci si a sotului, ce hobby-uri au, ce fac acasa, care sunt conditiile în care locuiesc ei si vecinii lor, care-i compozitia alimentatiei, daca fumeaza, consuma alcool sau droguri.

Sarcina si medicamentele

Nu trebuie sa uitam faptul ca traim într-o societate în care ne-am obisnuit sa ne tratam singuri bolile dupa retete aflate de la o matusa sau de la un vecin cu medicamente pe care le luam singuri din farmacie fara a mai merge la un medic. Pentru o gravida ar putea fi nocive si vitaminele sau suplimentele alimentare luate fara masura din proprie initiativa.
Metabolismul materno-fetal este deosebit de complex si este specific pentru fiecare gravida în parte. Nu exista boli, ci exista bolnavi. De aceea medicina este într-o continua schimbare.

Doresc tuturor parintilor o viata buna si copii sanatosi. Si nu uitati: aveti încredere în medicul dumneavoastra!