In timpul sarcinii, problemele de circulatie sunt frecvente, iar tratamentele existente nu sunt recomandate.De aceea mai bine sa prevenim decat sa vindecam…

Hemoroizii

Incepand cu a 6-a luna de sarcina, uterul, din ce in ce mai mare, comprima venele din interiorul abdimenului, ceea ce perturba circulatia sanguina, provocand in special varice si hemoroizi.

La femeile insarcinate riscul aparitiei acestori dilatari ale venelor localizate in interiorul anusului sau chiar la iesirea din anus este si mai mare. Fara consecinte pentru fetus si benigni, hemoroizii sunt mai curand neplacuti si adesea durerosi. Ei se manifesta prin mancarimi, iritatii, sangerari in timpul sau dupa defecatie.

Chiar daca este foarte intim, nu lasati ca aceasta problema de sanatate sa devina un tabu. Nu ezitati sa va consultati medicul curent, care va va trimite, daca este necesar, la un specialist (proctolog).

Examinarea in sine nu este deloc dureroasa si cu nimic mai dezagreabila decat un consult ginecologic: stati in patru labe pe masa de consultatie, partea de sus a corpului sprijinita pe brate, iar medicul efectueaza observatii clinice sub speculum (instrument care departeaza marginile diferitelor orificii ale corpului uman (Speculum anal, rectal, vaginal).

Sa prevenim in loc sa vindecam 

In timpul sarcinii tratamentul este mai ales local, cu ajutorul alifiilor care atenueaza durerea si reduc inflamatia. Tratamentele de fond (medicamente destinate fluidizarii circulatiei, indepartari chirurgicale ale hemoroizilor) nu sunt de regula recomandate femeilor insarcinate.

Pentru a se limita durerea

  • pentru toaleta intima, preferati produsele fara sapun solutiilor antiseptice, prea iritante;
  • nu abuzati de mancaruri condimentate (chiar suprimati-le).

Prevenirea ramane cuvantul cheie, mai ales pentru femeile care au avut asemenea neplaceri inainte de a ramane insarcinate. Hemoroizii se datoreaza adesea fie problemelor de circulatie, fie constipatiei cronice. Este deci convenabil sa se adopte o igiena de viata care sa favorizeze circulatia sanguina (acelasi lucru este valabil si pentru prevenirea varicelor) si tranzitul intestuinal:

  • beti minim un litru si jumatate de apa pe zi;
  • practicati o mica activitate fizica (inot, mers pe jos etc.);
  • evitati legumele feculente si consumati alimente bogate in fibre: paine integrala sau cu tarate, fructe si legume (mai ales crude). Si nu uitati de prune!

Varicele

Doua femei din trei se confrunta cu varicele in timpul sarcinii. Este vorba de mici pete albastre localizate sub piele, in general la nivelul picioarelor, dar uneori si pe vulva. La femeile care nu sufera in mod normal de aceste probleme, ele dispar in general dupa nastere.Varicele, in general insotite de o senzatie de picioare grele, reprezinta un fenomen destul de dezagreabil.

Prevenirea problemelor de circulatie 

Pentru a limita aparitia varicelor, adoptati o igiena de viata care sa favorizeze o buna circulatie sanguina:

  • faceti zilnic putina miscare (mers pe jos);
  • evitati presiunea la nivelul picioarelor, provocata de regula de ciorapii cu elastic prea stramt;
  • evitati baile fierbinti;
  • nu va expuneti picioarele la soare;
  • evitati incalzirea in parchet precum si epilarea cu ceara ;
  • nu stati mult in picioare.

Relaxarea picioarelor grele 

Ca si pentru hemoroizi, este dificil sa se vindece definitiv varicele in timpul sarcinii: este imposibil sa se inlature prin chirurgie sau sa se sclerozeze. Pentru aceasta trebuie sa se astepte cateva luni de la nastere. In schimb iata cateva sfaturi pentru a atenua simptomele dureroase:

  • de cate ori este posibil, ridicati-va picioarele in sus pentru ca sangele sa nu stagneze in vene. Intindeti-va pe sol langa un perete si ridicati-va si sprijiniti-va picioapicioarelerele de acesta. Din aceasta pozitie puteti sa va masati . Cu un picior incepeti sa masati talpa celuilalt picior, apoi coborati pe interiorul gambei, pe toata lungimea ei. Masati apoi viguros coapsele cu mainile. Apoi procedati la fel cu celalalt picior, totul timp de cca. 10 minute.
  • incercati sa dormiti noaptea cu picioarele cat mai ridicate posibil. Culcati-va mai curand pe partea stanga pentru a degaja vasele sanguine mari de presiunea exersata de catre uter.
  • exista o serie de preparate pe baza de plante. Le puteti lua la sfatul medicului.

Sursa: www.ele.ro