Cauta:
Metilmercurul si sarcina

Metilmercurul si sarcina

  Autor Echipa NN Data: 15.09.2009

Mercurul este un metal lichid, lucios, de culoare argintie-albicioasa. El se poate evapora si devine un vapor lipsit de miros sau culoare. Printre sursele intoxicatiei cu mercur se numara termometrele sparte, plombele dentare, anumite tipuri de becuri sparte. Insa asta se intampla mai rar. Este important de stiut ca mercurul apare si in aerul pe care il inspiram, fiind provenit din arderea deseurilor si din anumite procese industriale. 


Metilmercurul si sarcina

Mercurul si forma sa organica, metilmercurul, sunt substante toxice, in special pentru copii (nascuti sau nenascuti) dar si pentru adulti, intr-o oarecare masura. Daca un adult nu prezinta simptome ale intoxicatiei cu mercur dupa ingerarea unei anumite cantitati, la copii, aceeasi cantitate isi poate face simtita prezenta mult mai usor. Pentru un fat, riscul este cu atat mai mare. Motiv pentru care orice gravida trebuie sa cunoasca metodele de siguranta legate de intoxicatia cu metilmercur.

Mercurul din aer se poate depune pe pamant si se aduna in ape, fie ele oceane, mari, rauri sau lacuri. Ajuns intr-un asemenea mediu, mercurul intra in contact cu bacterii vii, care il transforma in compusul sau organic, metilmercurul.

Mai departe, metilmercurul este absorbit de pesti prin branhii sau prin hrana (alti pesti contaminati). Ajuns in tesuturi, metilmercurul se elimina foarte greu si daca pestele este expus in ciontinuare acestei substante ea se aduna in tesuturile sale. Bineinteles ca pestele ajunge in farfuria noastra si odata cu el inghitim si toate substantele periculoase pe care el le contine.

Intoxicatiile cu mercur

Metilmercurul este principalul responsabil pentru intoxicatiile cu mercur, avand in vedere ca mai rar se intampla sa spargem un termometru sau sa inghitim o plomba dentara.

Intoxicatia cu metilmercur are efecte negative asupra mai multor parti ale corpului, inclusiv sistemul nervos, palamanii, rinichii, ochii, urechile. Gravitatea acestor efecte depinde, bineinteles, de cantitatea de mercur ingerata. Riscul este mai mare pentru copii (cu cat mai mic, cu atat e mai riscant) si pentru fat.

In viata intrauterina, mercurul poate avea un efect devastator asupra sistemului nervos central. Daca supravietuieste, fatul poate sa aiba probleme de invatare, retard mental, surditate.

De aceea se insista atat de mult ca gravidele sa evite unele tipuri de peste. Totusi, nimeni nu ar trebui sa scoata complet pestele din alimentatie pentru ca beneficiile lui sunt prea importante. Contine multe proteine "de calitate" si foarte multe grasimi bune.

Asa ca va trebui sa retii ce tip de peste este sigur si care sunt speciile care trebuie evitate. In mare, trebuie sa te abtii de la speciile mari, pradatoare (rechin, peste-sabie). Acestia se hranesc cu alti pesti si, pe parcursul vietii, acumuleaza in tesuturi cantitati mari de mercur. In mod normal, ar trebui sa stii de unde vine pestele pe care il consumi si care este riscul sa fie contaminat. Cand mananci peste din lacuri si rauri locale nu poti sti prea multe despre el, pentru ca la noi nu exista informatii cu privire la gradul de poluare al apelor, asa ca cel mai intelept este sa mananci peste de la supermarket, eventual congelat, ambalat si cu datele de provenienta trecute pe ambalaj. Bineinteles ca trebuie sa eviti preparatele din peste crud si sa gatesti bine orice fel de peste sau fructe de mare ca sa eviti contaminarea cu bacterii.  

Din moment ce nu poti sa mananci prea mult peste, ai fi tentata sa iei suplimente cu ulei de peste, care sunt foarte sanatoase, in schimb nu se stie prea multe despre siguranta lor. Teoretic, ar trebui sa fie sigure. Practic, suplimentele nu sunt verificate si testate atat de bine ca medicamentele, deci este posibil sa fie si ele contaminate cu metilmercur.

Lista a speciilor de peste si riscul pe care il presupun:

Cantitate foarte mare de mercur (de evitat)

Peste-sabie
Rechin
Scrumbie

Cantitate mare de mercur (maxim 3 portii a cate 100 g pe luna)

Biban
Hippoglassus
Ton conserva sau proaspat
Pastrav de mare
Homar

Cantitate mica de mercur (maxim 6 portii a cate 100 g pe luna)

Crap
Crab
Hering
Calcan
Cod

Cantitate foarte mica de mercur (maxim 2 portii a cate 100 g pe saptamana)

Ansoa
Calamar
Caviar
Somn
Coregon
Platica
Eglefin
Merlucius
Creveti
Somon
Scoici de rau
Stridii
Sardine
MorunRead the English version of this article: Methylmercury and pregnancy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 10.10.2009
  Si eu ma bucur ca nu am consumat des peste.Poate de 2 - 3x in tot timpul sarcini.Si erau pesti din [ ... ]
 • a spus
  joi, 08.10.2009
  ff bun articolul, off o sa ajungem sa facem pescarie acasa......toate sunt contaminate, eu am mancat [ ... ]
 • a spus
  marți, 15.09.2009
  am consumat peste in sarcina, si ma bucur sa vad ca era cel cu risc mai mic, adica somon si [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu