Tata, mama veniti sa ne jucam!

Participarea parintilor la procesul de joaca este foarte pretioasa si importanta pentru copil, deoarece il ajuta sa invete  sa se joace, sa imparta, sa participe, sa creeze…

Prezenta parintilor la ora de joaca si participarea acestora dau copilului energie, il sprijina psihic, ii creeaza sentimentul de acceptare si de satisfactie, simtind ca imparte cea mai mare activitate si multumire a sa cu doua persoane apropiate, care il iubesc, il ingrijesc si il supravegheaza.

Sentimentul copilului ca parintii inteleg necesitatatea lui de a se juca, de a savura si de a crea, este necesar pentru dezvoltarea sa psihica normala.

Relatia copilului cu mama este traita cel mai profund atunci cand il priviti in ochi cu tandrete, cand ii vorbiti, il mangaiati,cand il laudati si il ingrijiti… notiunea de prietenie este inteleasa cand va jucati cu el, cand radeti impreuna, cand va comportati ca un copil si deveniti „de-un leat”, fapt care va permite sa dezvoltati o relatie mai directa si mai armonioasa cu micutul. Nu uitati ca el cauta o relatie de egalitate, o mama si o prietena care se intereseaza de el, care simte o dragoste netarmurita si este gata intotdeauna sa il ajute. Rostogoliti-va pe jos, aduceti-va aminte de copilarie, retraiti-o prin copilul dumneavoastra!

Secrete pentru siguranta si protectia sugarului

  • Sugarul trebuie sa se afle permanent sub supravegherea dumneavoastra, chiar si atunci cand se joaca linistit.
  • Jucariile nu trebuie sa fie periculoase sau foarte mari si trebuie sa fie spalate frecvent.
  • Alegeti jucarii din materiale rezistente si care nu se scamoseaza. Este bine sa procurati jucarii produse de firme cunoscute, care va garanteaza ca acestea sunt sigure si deloc periculoase.
  • Nu lasati niciodata sugarul sa se joace cu obiecte sau jucarii mici pe care le-ar putea inghiti sau introduce in nas, in urechi etc.
  • Controlati jucariile in mod regulat ca sa va convingeti ca sunt in continuare intregi si ca nu exista bucati sparte pe care le-ar putea inghiti sau muchii in care s-ar putea rani. In general jucariile nu trebuie sa fie compuse din parti care se desfac sau se sparg.
  • Cand cumparati o papusa sau un ursulet, asigurati-va mai intai ca ochii sau nasul sunt fixe, bine lipite.
  • Acordati atentie vopselelor de pe jucarii, sa nu contina plumb sau alte substante vatamatoare si verificati daca pot fi spalate in masina de spalat fara sa se decoloreze.
  • Controlati ca mecanismul sonor al jucariilor „cu voce” sa fie bine fixat si intreg.
  • Puneti cuburile si jucariile care se compun din bucatele in cutii bine inchise sau in borcane, ca sa nu se piarda.
  • Jucariile care necesita sisteme electrice pentru functionare trebuie sa fie bine protejate pentru a nu curenta.