Cauta:
Gustul metalic sau disgeuzia

Gustul metalic sau disgeuzia

  Autor Echipa NN Data: 02.09.2011

Denumirea acestui fenomen este disgeuzie (atunci cand vorbim despre transformarea dramatica a perceptiei gustului alimentelor) sau ageuzie (atunci cand ne referim la incapacitatea pacientilor de a detecta diferentele intre gustul amar, sarat, dulce, acru).


Gustul metalic sau disgeuzia

Printre neplacerile pe care vi le aduce cu sine sarcina se poate numara si pierderea temporara a gustului sau schimbarea perceptiei acestuia ori, in cazuri mai frecvente, resimtirea unei senzatii neplacute in gura, descrise adesea ca un gust metalic.

Ce o cauzeaza?

In general, aparitia acestor probleme este pricinuita de afectiuni inflamatorii ale cavitatii bucale, traumatisme, interventii chirurgicale, intoxicatii, tratamente cu anumite medicamente etc. In sarcina insa, schimbarea senzatiilor gustative este cauzata de existenta hormonilor de sarcina care au ca efect, cateodata, si modificarea sau eliminarea perceptiei gusturilor.

Cum se manifesta?

Manifestarile difera de la sarcina la sarcina si, daca unele femei disting numai gustul anumitor alimente sau numai unul-doua dintre cele patru gusturi fundamentale, alte paciente se plang de aparitia unei senzatii de amaraciune la nivelul cavitatii bucale sau de persistenta unei senzatii gustative de tip metalic, neplacut.

Cand incepe?

Acest simptom este unul dintre cele mai precoce semne care anunta sarcina, dar este de obicei ignorat pana la aparitia altor semnale, mai clasice, de detectare a posibilei conceptii.

Cand se termina?

Vestea buna pentru viitoarele mamici este ca pierderea calitatilor papilelor gustative nu va fi un laitmotiv al intregii sarcini. In majoritatea cazurilor, disgeuzia sau ageuzia dispare pe parcursul trimestrului al doilea, ca, de altfel, marea parte a altor probleme de debut al sarcinii (greata, ameteli etc.).

Ce puteti face?

Pentru ca nu exista o terapie pentru aceasta problema, medicii recomanda in general paliative cu efect temporar. Totusi, aceste rezultate, chiar momentane, sunt importante pentru ca va ofera un oarecare confort.
Daca suferiti de aceasta afectiune, iata cateva tehnici care pot fi aplicate:

  • Incercati bomboanele cu aroma de fructe. Bomboanele de menta si guma de mestecat nu sunt recomandate pentru ca sporesc efectele neplacute ale refluxului gastro-esofagian (de care sufera multe gravide).
  • Spalati-va des pe dinti.
  • Faceti spalaturi locale cu bicarbonat de sodiu si apa.
  • Unii specialisti recomanda tratamentul cu zinc sau o alimentatie mai bogata in acest mineral.
  • Este indicat sa evitati folosirea tacamurilor metalice. Alegeti, in schimb, lingurile, furculitele si cutitele din plastic, de unica folosinta.
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu