Cauta:
Fumezi? Nu esti singura. Si micutul tau fumeaza!

Fumezi? Nu esti singura. Si micutul tau fumeaza!

  Autor Echipa NN Data: 30.08.2010

Problemele legate de fumat apar inca din perioada preconceptiei, cand fertilitatea cuplului este afectata de toxicitatea tigaretelor. Se considera ca reproductivitatea femeii este afectata prin scaderea secretiei hormonale si prin impiedicarea migrarii si implantarii oului dupa fecundare. De asemenea, sansele de reusita ale unei fertilizari in vitro scad semnificativ la femeile fumatoare. 


Fumezi? Nu esti singura. Si micutul tau fumeaza!
Obiceiul fumatul a scazut ca incidenta in populatia generala. Nu la fel stau lucrurile in randul femeilor insarcinate unde rata de renuntare are o panta mai lent descendenta. Fumatul reprezinta drogul cel mai frecvent folosit pe parcursul sarcinii in ciuda efectelor nocive dovedite asupra fatului. Amintiti-va ca atunci cand aprindeti o tigara nu sunteti singura care face acest lucru, si micutul fumeaza!

Riscuri si complicatii    

 • Nicotina din tigarete determina constractia vaselor de sange de la nivelul cordonului ombilical, scazand astfel cantitatea de oxigen si substante nutritive care ajunge la fat.
 • Nicotina trece in laptele matern determinand narcoza copilului
 • Femeile fumatoare sunt adesea purtatoare de sarcini cu risc precum nasteri premature, greutatea mica la nasterea a copilului, sindromul de moarte subita a sugarului.
 • Avortul spontan este foarte frecvent in acest grup de populatie.
 • Mamele fumatoare au tendinta de a manca mai mult in timpul sarcinii si cu toate acestea nou-nascutul va avea o greutate mica pentru varsta gestationala; daca se suprapune si prematuritatea, riscul de deces imediat dupa nastere creste semnificativ.
 • Capacitatea functional pulmonara a micutilor va fi redusa.
 • Exista un risc crescut de dezvoltare a malformatiilor congenitale cardiace mai ales daca mama a fumat cu cel putin o luna inainte de perioada de conceptie si pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina.
 • Exista legaturi stiintifice intre fumatul pe parcursul sarcinii si dezvoltarea bolii astmatice la copiii mici.

Tigaretele contin aproximativ 2500 de chimicale. Nu se stie cu exactitate cat si care dintre acestea afecteaza cresterea si dezvoltarea intrauterina dar cu siguranta nicotina si monoxidul de carbon sunt raspunzatoare de majoritatea problemelor.

Femeile insarcinate vor fi atente si la anturajul pe care il frecventeaza in sarcina avand in vedere ca fumul de tigara este si el raspunzator pentru unele din complicatiile enuntate.
Recomandarea stricta este de a nu fuma inainte de conceptie, pe parcursul sarcinii si nici dupa nastere.

Se considera ca procentul mamelor fumatoare si pe parcursul sarcinii este de 18%, iar cifra este in crestere la cele mai tinere dintre ele.
In tarile care se preocupa intens de impactul fumatului matern cerectarile au aratat ca daca toate femeile ar renunta la fumat pe parcursul sarcinii s-ar obtine reducerea numarului de feti morti cu 11% si a deceselor perinatale cu 5%. Fumatul este cel mai cunoscut factor de risc al greutatii mici la nastere ce poate fi influentat. Tot acolo exista organizatii care au drept unic scop instruirea gravidelor si tinerelor mame in sensul renuntarii la acest viciu (aprox 60 in SUA).

In incercarea de a renunta la fumat aveti de depasit multe obstacole: vointa, obisnuinta, starea aparenta de bine pe care o resimtiti; incepeti prin a va gandi serios la aceasta schimbare, apoi treceti la fapte. Este foarte important spijinul familiei si mai ales al partenerului.
Efortul nostru se defineste ca un manifest de lupta impotriva fumatului in sarcina; prin explicarea efectelor sale negative speram ca acest obicei sa devina o raritate.
Read the English version of this article: Do you smoke? You are not the only one. Your little baby smokes too!
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  vineri, 26.08.2011
  Eu nu ma pot lasa Ba te posti lasa Important este sa elimini tot ceea ce asociai cu tigara [ ... ]
 • a spus
  joi, 25.08.2011
  Eu nu ma pot lasa [ ... ]
 • a spus
  joi, 30.09.2010
  Eu m-am lasat de fumat cand am aflat ca sunt gravida. Mi-am zis ca bebelusul meu nu are nici o [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu