Cauta:
Fetoscopia

Fetoscopia

  Autor Echipa NN Data: 03.09.2009

Exista doua tipuri de fetoscop. Unul seamana foarte mult cu un stetoscop. Se aseaza pe abdomenul mamei pentru a asculta bataile cordului fetal. Nu este deloc invaziv, nu necesita pregatire speciala, nu foloseste curent electric, este foarte ieftin, insa rezultatele depind in mare masura de priceperea medicului.


Fetoscopia

Fetoscopia este o metoda de analiza a fatului,  care foloseste un instrument numit fetoscop pentru a evalua starea de sanatate a fatului, in timpul sarcinii.

Se poate folosi dupa saptamana 18 a sarcinii, pentru ca mai devreme nu se pot auzi bataile inimii in acest fel. Acest tip de fetoscopie este imposibila intr-un mediu zgomotos, daca mama este obeza sau daca exista un exces de lichid amniotic (hidramnios).

Celalalt tip de fetoscop este un endoscop cu fibra optica, ce se introduce in uter pe cale vaginala sau transabdominala pentru a vedea fatul, pentru a preleva tesut fetal sau pentru a realiza o interventie chirurgicala asupra fatului.

Pentru ca endoscopul este introdus in uter, acest tip de fetoscopie prezinta multe riscuri, inclusiv cele de infectie, travaliu prematur, ruptura membranelor, moartea fatului.

Fetoscopii transcervicale

Interventiile chirurgicale asupra fatului realizate cu abdomenul mamei deschis prezinta un risc mai mare de infectie, rupere a membranelor si alte complicatii. Dar daca se introduce numai fetoscopul, printr-o incizie abdominala de mici dimensiuni, riscurile sunt mai mici. Medicina a evoluat atat de mult incat se pot face chiar si fetoscopii transcervicale (prin vagin) inca din primul trimestru. Insa interventiile asupra fatului sunt rare.

Cel mai adesea, fetoscopia este utilizata pentru a verifica starea de sanatate a fatului, observand eventualele malformatii sau alte defecte din nastere, pentru a preleva tesut fetal (din piele) sau sange ombilical care vor fi apoi testate in laborator. Astfel se pot diagnostica din timp nu numai malformatiile ci si bolile genetice (hemofilia, etc).

Pentru ca fetoscopia este periculoasa, atat pentru mama cat si pentru copil, se face numai atunci cand exista sanse mari ca fatul sa aiba probleme sau cand in familie exista boli genetice.

Inainte si dupa interventie

Inainte de interventie mama nu are voie sa bea sau sa manance timp de opt ore. Este posibil sa primeasca si antibiotice pentru a preveni infectiile. Intreaga procedura poate sa dureze o ora sau doua. Medicul iti administreaza un medicament care va linisti copilul ca sa nu se miste in timpul interventiei, va curata pielea de pe abdomen si va face un anestezic local. Folosind un ecograf va observa pozitia placentei si a fatului pentru a decide unde trebuie facuta incizia. Ghidandu-se dupa ecografie, medicul va introduce fetoscopul si va observa pe un ecran fatul.

Dupa interventie se coase incizia si se mai face o ecografie pentru a vedea daca fatul este bine. Ecografia se va repeta a doua zi.

Desi este, uneori, singura modalitate de a observa fatul de aproape, fetoscopia prezinta multe riscuri. 12% din femei sufera un avort spontan. Restul pot sa aiba sangerari, infectii, scurgeri de lichid amniotic. Uneori se rup membranele prematur si va trebui sa aiba loc nasterea, altfel exista riscul unei infectii pentru fat. De asemenea, in cursul fetoscopiei se amesteca sangele mamei cu cel al copilului, ceea ce poate fi o problema daca exista incompatabilitate de Rh.Read the English version of this article: Fetoscopy
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
2 comentarii
  • a spus
    luni, 28.09.2009
    fff complicat, multumesc lui Dumnezeu ca nu am avut probleme si nu am fost nevoita sa fac [ ... ]
  • a spus
    joi, 03.09.2009
    INTERESANT ARTICOL!NU STIU DACA AS FI DE ACORD SA M-I SE FACA,LUAND IN CALCUL EVENTUALELE PROBLEME [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu