Cauta:
Colul intredeschis, colul incompetent

Colul intredeschis, colul incompetent

  Autor Echipa NN Data: 26.01.2011

Dilatarea colului poate trece neobservata pana in momentul declansarii travaliului; deseori, acest fenomen se petrece fara avertisment. Diagnosticarea se face de obicei dupa una sau mai multe nasteri premature, fara dureri care sa te avertizeze. 


Colul intredeschis inseamna o dilatare prematura nedureroasa a colului, care de obicei are ca efect nasterea prematura a copilului. Poate deveni o problema foarte serioasa in timpul sarcinii. Daca sunteti la prima sarcina, nu exista nici o posibilitate de a sti daca aveti colul intredeschis. Daca ati mai avut astfel de probleme in trecut sau nasteri premature si vi s-a pus acest diagnostic doctorul care va supravegheaza trebuie sa stie despre acest lucru.

Care sunt cauzele

De obicei, cauzele care determina intredeschiderea colului sunt dificil de identificat. Anumiti cercetatori considera ca aceasta intervine din cauza leziunilor anterioare sau a interventiilor chirurgicale realizate la nivelul colului, cum ar fi chiuretajul din pricina unei intreruperi de sarcina sau a unui avort spontan. In general, colul nu se dilata in acest fel inainte de saptamana 16 de sarcina. Inainte de aceasta data, produsul de conceptie nu este destul de greu pentru a determina dilatarea si scurtarea colului. O sarcina pierduta din cauza colului intredeschis este o problema total diferita de un avort spontan. Avortul spontan in primul trimestru reprezinta o problema relativ obisnuita. Colul incompetent (intredeschis si scurtat) este o complicatie destul de rar intalnita in timpul sarcinii.

Ce se poate face

Tratamentul colului incompetent este in general realizat prin interventii chirurgicale. Se procedeaza la inchiderea colului printr-o sutura denumita cerclaj. Poate fi necesara anestezia generala sau sedarea intravenoasa. Sutura, de forma circulara, se efectueaza in jurul colului pentru a-l inchide. Procedura dureaza aproximativ 30 de minute. Dupa ce aceasta s-a incheiat, veti fi monitorizata cateva ore, inainte de a fi externata. Este normal ca, dupa aceea, sa apara pete maronii (spotting) sau sangerari. In jurul a 36 de saptamani de sarcina sau atunci cand intrati in travaliu, firele sunt inlaturate, iar bebelusul se poate naste normal. Aceasta actiune se petrece fara anestezie, la sectia de maternitate. Dureaza aproximativ 5 minute. Travaliului nu debuteaza neaparat imediat dupa ce se face inlaturarea firelor; acesta se poate declansa si peste cateva zile sau saptamani.


Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu