Chiar daca este mai comod pentru parinti sa aseze patutul copilului in dormitor lor, acolo unde spatiul o permite, este ideal ca cel mic sa aiba o camera a lui. Va fi intr-adevar mai departe de parinti, dar va creste stiind ca are un spatiul al lui, personal si ca parintii au si ei nevoie de intimitate. Copiii care cresc in propriile lor camere devin mai independenti si mai descurcareti pentru ca sunt nevoiti sa se calmeze si sa se linisteasca singuri. Daca va capata o camera a lui la 3-4 ani, copilului ii va veni greu sa se obisnuiasca, mai ales ca aceasta este varsta la care apare teama de intuneric si de singuratate.  

Pentru ca vorbim de fereastra, atentie la sistemul de inchidere al geamului, mai ales daca nu exista gratii. Orice mamica stie ca un copil nu trebuie lasat singur in preajma unui geam deschis, dar mai putin stiu ca cei mici sunt atat de inventivi si curiosi incat ar putea gasi singuri o modalitate de a ajunge la geam si de a-l deschide. Tot pentru siguranta copilului, atentie la draperii, perdele, jaluzele si snururile lor si la prize. Daca este posibil, prizele pot fi asezate mai sus, la un nivel la care copilul va ajunge abia atunci cand va intelege pericolul. Daca nu, ajunge sa fie acoperite cu capace speciale, in momentul in care cel mic incepe sa se deplaseze singur.

Ce culori alegem in camera copilului?

Cand vine vorba de culori, toata lumea se gandeste la roz pentru fetite si albastru pentru baietei. Dar poti alege orice alta culoare pentru camera bebelusului tau, de la alb pana la culori inchise. Ideal ar fi, totusi, sa alegem culorile vesele, care stimuleaza imaginatia, si pe cele pastelate. Despre simbolurile culorilor se scriu multe, dar adesea nu exista nicio baza stiintifica pentru acele afirmatii, asa ca cel mai bine este sa urmezi propriile gusturi si sa oferi copiulului o camera care ti-ar placea in primul rand tie. Cand el va mai creste, va putea sa-si exprime propriile pareri.

Pentru peretii camerei, este foarte la moda tapetul. Sunt atat de multe imprimeuri si culori disponibile incat ai de unde alege si sigur gasesti ceva pe placul tau. Exista inclusiv modele ecologice, cu lipici non-toxic, numai bune pentru camera lui bebe. Tapetul modern are avantajul ca este lavabil si se poate dezlipi cu usurinta. La un moment dat copilul va creste si va incepe sa arunce cu mancare sau sa mazgaleasca peretii cu creioane, asa ca este foarte util sa ai un tapet care se spala, iar daca pata este imposibil de scos, sa poti schimba o bucata din tapet. Fa-ti de pe acum rezerve pentru momentul in care nazdravanul tau va incepe sa confunde peretii cu blocul de desen.

In ce priveste podeaua, parchetul melaminat si gresia sunt alegerile cele mai practice pentru ca nu se pateaza, nu se umfla si se curata usor. Insa formeaza suprafete dure si reci, deloc potrivite pentru un copil care se va juca mult pe jos. Din acest punct de vedere mocheta este ideala pentru ca e moale si tine de cald. Din pacate este greu de curatat si se pateaza usor. Poti incerca variante moderne, cum sunt pluta – ecologica, moale, calda, impermeabila, naturala – sau linoleumul natural – cald, impermeabil.

In primele sale luni, bebelusul isi va petrece aproape tot timpul dormind. De aceea, patutul lui este extrem de important. El trebuie sa fie sigur, relaxant, practic, sanatos si placut, asa ca alegerea lui necesita atentie. Pentru a economisi bani, poti alege un patut care se transforma si pe care bebele il va putea folosi pana la 5-6 anisori. Salteaua trebuie sa fie relativ tare si de marime potrivita asa incat sa incapa in patut fara a lasa spatii goale. Cadrul patului poate sa fie din plastic, lemn sau metal, toate variantele fiind la fel de bune. Singura conditie este ca partile de sus sa nu fie din plasa – copilul isi poate prinde degetele – ci formata din gratii, de care el se va putea prinde in momentul cand va incerca sa se ridice in picioare. Atentie la distanta dintre gratii. Printre ele nu trebuie sa intre decat o manuta, nu un piciorus si, mai ales, nu capul lui bebe. Pentru a tine la distanta insectele poti sa alegi un patut cu baldachin. De fapt, el nu trebuie sa aiba decat patru „bete” in colturi, in care sa sprijini o bucata de voal.

Ce patut alegem?

Unele patuturi vin cu un carusel integrat. Desigur, acesta ii va placea mult unui bebelus, dar cand va creste se va fi saturat deja de el si nu-i va mai fi necesar. Daca vrei un carusel poti sa-l iei separat ca sa renunti la el cand va fi nevoie. 

Sa nu uitam aspectul practic. Patul trebuie sa aiba inaltimea potrivita ca sa te poti apleca peste el in mod confortabil, fara sa ai dureri de spate. Ideale sunt cele cu picioare reglabile, pentru ca, la un moment dat, copilul va putea sa se urce singur in patutul lui si probabil va fi nevoie sa-l asezi putin mai jos.

Un nou obiect de mobilier isi face loc in tot mai multe camere de copii: masuta de infasat. Multi nu-i vad utilitatea, dar totusi, unii parinti nici nu se gandesc sa se lipseasca de ea. Masuta de infasat poate sa cuprinda cateva rafturi unde vei putea tine scutece, pudra de talc si alte produse necesare la schimbarea scutecului. Intr-adevar poate fi un obiect util, cu conditia sa ne asiguram ca este perfect sigura pentru bebe si ca are inaltimea potrivita pentru cel care il ingrijeste. Din nou, picioarele reglabile sunt la mare pret, pentru ca inaltimea sa se poata ajusta in functie de persoana. Daca tati sta cu cel mic o zi intreaga probabil ca va trebui sa inalte putin masa. Nu este vorba numai de confortul parintilor, ci si de siguranta bebelusului.

Foarte utile sunt piesele multifunctionale care pot fi in acelasi timp masa de infasat si comoda cu sertare. Pe masura ce bebele creste, se poate schimba utilitatea masutei. Se pot pune pe ea jucariile sau cartile.

Mobilierul din camera copilului

Daca nu esti gata sa investesti intr-o masa de infasat, poti sa improvizezi una dintr-o masuta normala sau o comoda cu sertare, acoperite cu o paturica moale, sau, la nevoie, se poate schimba scutecul pe pat. Masa de infasat se aseaza intr-un loc ferit, unde nu este curent, si se evita zona usilor.

Camera copilului are nevoie de un mic sifonier sau o comoda pentru depozitarea hainutelor. Indiferent de design-ul pe care il  alegi, ai grija ca usile si sertarele sa nu poata fi deschise de copil. Altfel, curiozitatea il va indemna sa cotrobaie peste tot si te poti trezi cu toate hainutele facute teanc in mijlocul camerei dupa ce l-ai lasat singur doar 5 minute. Ideal ar fi ca cel mic sa nu poata deschide deloc sertarele sau usitele pentru ca exista si riscul sa-si prinda degetelele.

Pentru carti si jucarii se poate monta o biblioteca sau cateva polite, pe un perete. Acestea te ajuta sa economisesti spatiu si sunt ideale pentru camerele mici. Orice obiect prins in perete trebuie montat corect si verificat din cand in cand. Chiar si asa, ele nu trebuie asezate deasupra patului.

Pentru ca in primele luni de viata mama si tata vor petrece mult timp in camera bebelusului, nu trebuie lipseasca din ea un scaun comod pentru adulti, eventual un balansoar pe care mama se poate relaxa atunci cand alapteaza. Orice tip de scaun ai alege, el trebuie sa fie comod si asezat intr-un loc ferit de curent.