Cauta:
Tulburarile de vorbire

Tulburarile de vorbire

  Autor psih. Cornelia Codreanu Data: 19.10.2005

Tulburarile de vorbire

Carui parinte nu i se topeste inima auzindu-si micuta minune vorbind peltic, rarait sau stalcind cuvintele?! Sunt intradevar adorabili atunci cand iti explica plini de importanta, cat de tare s-a speriat "lata"/rata pentru ca a fugarit-o un "dododil"/crocodil de exemplu.

Din pacate insa problemele de limbaj au o frecventa destul de mare la copii. Daca acestea nu sunt depistate de timpuriu si tratate de catre logopezi, pot determina scaderea randamentului scolar, ingreuneaza procesul de socializare si pot traumatiza psihic copilul, odata cu integrarea in colectivitate, unde din pacate poate fi tinta multor glume sau batjocuri.

Voi incerca sa enumar aici cele mai frecvente probleme de limbaj intalnite la copii, pentru a putea fi identificate, sau macar suspectate de catre parinti cat mai devreme, in ideea de a lua masurile necesare indreptarii lor.

Putem vorbi de tulburari de vorbire doar in cazul copiilor peste 3-4 ani si care au avut parte de o educatie corecta sau incorecta a vorbirii din partea parintilor. Problemele de vorbire ca urmare a deficientelor neurologice, psihice sau fizice intra sub incidenta handicapurilor.

DISLALIA - este o tulburarea cea mai des intalnita, constand in omiterea, inlocuirea, inversarea sau deformarea sunetelor. Acest aspect poate fi prezent si la nivelul silabelor sau chiar al cuvintelor. Pana la varsta de 3-4 anisori acest aspect este normal datorita insuficentei dezvoltari cerebrale (partea implicata in vorbire) si a aparatului fonoarticulator. Problema reala apare dupa acesta varsta, daca se mentine in vorbire deficienta. Printre cauzele enumerate de specialisti se numara si imitarea unor persoane cu o vorbire incorecta, educarea incorecta a vorbirii, incurajarile de vorbire peltica, raraita etc, de catre parinti pentru amuzament si o serie de deficiente cerebrale, psihice sau fizice.

ALALIA - lipsa sau slaba dezvoltare a vorbirii la copiii care nu au probleme de auz si au o dezvoltare intelectuala normala;

ROTACISMUL SI PARAROTACISMUL - reprezinta deformarea, inversarea , inlocuirea sunetului "r", deasemenea normal pana la vartsa de 3-4 ani, cand aparatul fonoarticulator nu este complet dezvoltat. Asemeni rotacismului exista si tulburarile celorlate consoane, ca de exemplu lambdacismul (sunetul L ), fitacismul (sunetul F) hamacismul (sunetul H), vitacism (sunetul V) etc.

BALBAIALA - una dintre cele mai traumatizante tulburari de vorbire. reprezinta repetarea spasmodica a unor silabe, care impiedica vorbirea cursiva. Cercetatorii au descoperit ca acesta tulburare este mai frecventa la copiii care invata doua limbi (bilingvismul), deoarece exista o solicitare nervoasa mai mare in alegerea cuvintelor potrivite. Alte cauze ar putea fi stresul, traumele psihice, socuri, spaime, deprimae afectiva, etc

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
9 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 28.03.2009
  Raspunsuri la problemele de logopedie gasiti la www. reclama editata de cryssmart [ ... ]
 • a spus
  joi, 05.03.2009
  Noi avem un baietel de 6 ani si vreau sa va spun k vorbeste ca un copil de 3ani.V-as ruga sa-mi [ ... ]
 • a spus
  joi, 05.03.2009
  PENTRU INCEPUT VA SPUNEM "Bine vam gasit,mamicilor!"si cu aceasta ocazie va spunem [ ... ]
 • a spus
  duminică, 19.10.2008
  andrei al meu a inceput sa vorbeasca ca toti copiii la inceput , si tot timpul il corectam si [ ... ]
 • a spus
  duminică, 19.10.2008
  Si baietelul nasei mele abia la 4 ani,a inceput sa vorbeasca normal,pana atunci parca vorbea [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 13.09.2008
  am o fetita de 4,7 ani care vorbeste cred eu ca fff.rau desi nu intotdeauna a fost asa.literele le [ ... ]
 • a spus
  marți, 05.08.2008
  am un baietel de 1an si 9 luni, care nu vrea sa vorbeasca, desii cuvinte mai spune dar f. rar si [ ... ]
 • a spus
  luni, 19.11.2007
  BUNA. AVEM O FETITA DE 2 ANI SI 2 LUNI CARE NU VREA SA VORBEASCA, ESTE INCAPATANATA RAU! DACA II [ ... ]
 • a spus
  luni, 05.12.2005
  Este bun artcolul... E bine de stiut! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu