Cauta:
Responsabilitatea

Responsabilitatea

  Autor psih. Cornelia Codreanu Data: 09.11.2005

Responsabilitatea

A da copilului sarcini exacte si pe masura puterilor si varstei lui este nu numai un bun exercitiu de insusire a responsabilitatilor, ci si de formare a personalitatii si mentalitatii ulterioare.

Un copil de 1,6 - 2 ani nu este deloc prea mic pentru a primi una, doua sarcini exacte. De exemplu, sa-si stranga jucariile, sa sterga praful in camera lui, etc. Intai in joaca, apoi ca o datorie zilnica, copilului trebuie sa i se insufle ideea ca fiecare membru al familiei are un rol bine stabilit, pe care trebuie sa il respecte.

Asa cum mama face de mancare, tatal bate covoarele, fratele mai mare cumpara paine, fiind un membru al familiei, chiar daca este mezinul (sau unicul copil) trebuie si el sa contribuie atat cat poate la activitatile cotidiene. Cu cat copilul inainteaza in varsta, atributiile sale trebuie sa fie mai solicitante. Sa puna masa, sa ude florile, sa cumpere paine, sa aranjeze hainutele spalate proaspat, etc.

La inceput totul trebuie sa fie o joaca. Copilul nu trebuie sa perceapa acesta regula ca pe o pedeapsa sau ca pe o corvoada. In general copiilor le place sa-si "ajute" parintii in toate treburile gospodaresti, imitandu-i. Important este sa fie incurajati si chiar daca, neindemanatic mai da pe jos, uda sau strica ceva, sa nu se faca din asta un capat de lume. Daca reactiile vor fi nepotrivite pentru greseli, copilul va refuza sa mai incerce si alta data din dorinta de a nu mai supara parintii sau de a nu mai fi certat.

Responsabilitatea este una din regulile pe care copilul trebuie sa le invete de timpuriu, altfel va crede ca el nu are decat drepturi iar cei ce-l inconjoara doar datorii. De multe ori, parintii sunt tentati sa spuna ca e prea mic, ca are timp sa invete, ca o sa tot faca atunci cand va fi mare in cazul fetelor sau ca fiind baiat nu trebuie sa stie sau sa faca, deoarece "de aceea e barbat". Nimic mai gresit in astfel de comportamente. Cand parintii vor considera ca este "destul de mare" ca sa i se ceara ceva, acesta va refuza cu indarjire, deoarece deja are foarte bine insusit comportamentul de pana atunci. Se vor trezi cu replici de genul: "nu vreau", "fa tu", etc.

Cu totii vrem sa avem niste copii cuminti, ascultatori, morali, harnici. Intr-un cuvant copii bine crescuti. Aceste lucruri trebuie insuflate de la cele mai proaspete varste si dezvoltate treptat pe tot parcursul copilariei si adolescentei pentru a fi mandri apoi de un tanar intergu. Din nou pot spune ca vom avea copiii pe care ii meritam! Adica copiii pe care noi i-am invatat sau nu i-am invatat toate aceste elemente care constituie impreuna personalitatea si caracterul lui de mai tarziu. Influenta personala, asa zisele trasaturi inascute sunt cizelabile. Nimic nu este de neindreptat daca este facut atunci cand trebuie si prin meode adecvate

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
4 comentarii
 • a spus
  duminică, 09.10.2011
  fain [ ... ]
 • a spus
  marți, 28.04.2009
  intr-adevar copilul trebuie invatat sa fie responsabil . ma bucu ca am aflat ca deja de la un an [ ... ]
 • a spus
  luni, 27.10.2008
  Mda, acest articol mi a dat o idee superrrrrr, de a o invata sa fie chibzuita. Faza cu pusculita e [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 03.12.2005
  Foarte fain articolul! [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu