Cauta:
Muzica - terapie pentru nou-nascuti

Muzica - terapie pentru nou-nascuti

  Autor Echipa NN Data: 02.08.2010

Muzica - terapie pentru nou-nascuti
Se stie cum popoarele primitive isi insotesc toate activitatile de muzica ritmata sau de incantatii. Fie ca este vorba de operatiunile curente, fie ca acompaniaza riturile de trecere ale diverselor varste sau sarbatorile anuale, muzica reprezinta un element central in viata acestor oameni.

Muzica si ritmul ne insotesc de-a lungul intregii vieti. Chiar din pantecele matern, din a cincea luna de la conceptie, fatul aude sunetele. De aceea se recomanda ca mama sa asculte, in timpul sarcinii, muzica clasica si de relaxare, ritmuri ce ii trezesc bucurie si entuziasm. Pe de alta parte, fatul este deprins cu ritmurile interioare ale organismului matern, care au calitatea de a-l lnisti, de a-i conferi un sentiment de siguranta.

Muzica de relaxare ascultata in sala de nasteri ar putea usura procesul nasterii si ar intermedia trecerea bebelusului de la ritmul monoton si asigurator al uterului la trepidanta viata exterioara, cu toti stimulii ei puternici si necunoscuti. Acest lucru este valabil inclusiv pentru primele zile si saptamani ale vietii, muzica fiind menita sa faciliteze adaptarea bebelusului la noile cerinte ale mediului. Printre efectele benefice pe care le poate avea muzica de relaxare sau clasica asupra bebelusilor, enumeram:

  • Acomodarea la mediu;
  • Reducerea stresului si, in consecinta, a frecventei si duratei starilor de plans;
  • Cresterea increderii in lumea inconjuratoare;
  • Facilitarea dezvoltarii proceselor cognitive;
  • Inlesnirea deprinderii limbajului.

Pe de alta parte, mama beneficiaza si ea, direct sau indirect, de efectele pozitive ale muzicii ascultate de bebelus. Cu un copil mai linistit, ea se poate odihni mai mult, refacandu-se mai usor, astfel, dupa nastere. Ea insasi va fi mai calma, mai disponibila pentru bebelus si pentru sot. Mesajele transmise inconstient copilului de o astfel de mama ii vor comunica iubire, intelegere, incredere.
Muzica poate fi asociata cu alte activitati placute copilului, mai curand decat cu perioadele in care acesta este lasat singur. De exemplu, ea poate fi ascultata in timpul alaptarii sau cand bebelusului i se face masaj. Curand, el va invata sa faca legatura intre muzica si starea de bine. Desigur ca il puteti lasa in compania tonalitatilor relaxante si atunci cand parasiti camera, el suportandu-va absenta mai usor in felul acesta.

Puteti recurge inclusiv la zgomote valurilor marii, cantec de pasarele, fosnetul frunzelor batute de vant - sunete naturale ce il vor deschide spre lumea in care traieste.  

Perioadele de muzica trebuie alternate cu perioade in care bebelusul sa fie stimulat mai intens, cu sunete de diverse intensitati si tonalitati, lumini, culori, obiecte de texturi diverse, vocea mamei sale, a tatalui si, in niciun caz, nu trebuie abuzat de ele. Inainte de toate, bebelusul are nevoie de contact interuman.

 
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu