Cauta:
De ce ii este frica copilului?

De ce ii este frica copilului?

  Autor Echipa NN Data: 23.04.2012

De ce ii este frica copilului?
Este cat se poate de normal ca micutii sa se teama. Motivele, oricat de neintemeiate in ochii celor mari, sunt extrem de serioase pentru ei. Zgomotele puternice, fosnetele noptii, monstrii, intunericul... toate acestea sunt inspaimantaoare atunci cand cei mici simt ca nu detin controlul situatiilor prin care trec.

Dar unii copii sunt mai tematori decat altii. Devin mai inchisi in sine, se obisnuiesc mai greu cu locurile, activitatile si persoanele care prezinta un element de noutate.
Un prichindel anxios pastreaza intotdeauna o distanta fata de ceilalti copii, prefera sa ramana singur si evita cu incapatanare situatiile noi. Acest comportament este diferit de simpla timiditate si are cauze mai profunde.

Ce determina anxietatea?

Nu s-a determinat cu exactitate care ar putea fi cauzele acestei frici exagerate, dar exista cateva conditii care determina o aceasta predispozitie.
 • Unii copilasi se nasc cu un sistem nervos extrem de rapid excitabil. Astfel, ei reactioneaza imediat si intens la unii stimuli carora alti bebelusi nu le acorda o importanta exgerata. O situatie inofensiva le poate declansa panica si incercarile de calmare nu au rezultate imediate.
 • Daca parintii sunt la randul lor anxiosi, bebe poate reactiona la comportamentul acestora.
 • O alta motivatie ar putea fi aceea a unui eveniment sau a unei experiente inspaimantatoare care a marcat viata copilului si la care acesta nu a putut reactiona pentru a o surmonta.
Ce se poate face?

Orice frica se poate trata sau macar diminua ca intensitate, daca parintii implementeaza o buna strategie de gestionare a acestor temeri.
 • In primul rand, dati dovada de rabdare si lasati copilasului o perioada rezonabila de timp pentru a-si putea imblanzi teama intiala de ceva nou si a o depasi. Ganditi-va la o fobie proprie. Fiecare adult ascunde macar o idiosincrazie fata de un anumit animal, fata de o anumita situatie etc. Nu va este usor sa va confruntati cu aceasta teama si adaptarea este dificila. Cu atat mai greu va fi pentru puiul dumneavoastra! 
 • Inainte de a-l confrunta cu o situatie care stiti ca-i poate declansa spaima, povestiti-i despre ce e vorba si incurajati-l sa incerce. Pregatiti temeinic intalnirea cu intruchiparea fricii sale si faceti pasi marunti, care sa-l ajute sa se adapteze.
 • Atunci cand reuseste sa-si infranga teama, laudati-l. In fond, a dat dovada de un mare curaj.
 • Amintiti-i situatiile in care a reusit sa iasa invingator din confruntarea cu o anume situatie terifianta (in ochii lui).
 • Repetati-i ca exista o multime de lucruri de care nu este inspaimantat. Acest lucru il va ajuta sa capete incredere in sine.
 • Negociati "perioadele de incercare" pe care este dispus sa le accepte pentru a debuta activitati noi.
 • Nu-l fortati sa ia contact prea brusc cu necunoscutul si nu-l certati cand evita sa-si infrunte temerile.
 • Nu-l lasati sa fuga de toate situatiile noi, sub pretextul ca nu doriti sa-l speriati si mai mult. Numai confruntandu-se cu frica o va depasi.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu