Cauta:
Albastru de Voronet sau rosu de Burgundia?

Albastru de Voronet sau rosu de Burgundia?

  Autor psih. Cornelia Codreanu Data: 21.10.2005

Albastru de Voronet sau rosu de Burgundia?

Baietii poarta albastru si fetele roz sau rosu. Asa stim din mosi stramosi si pastram mai mult sau mai putin acesta traditie pana cand copiii nostri incep sa aiba propriile lor gusturi.

Lumea care ne inconjoara este plina de culori. Uneori le admiram, alteori suntem prea preocupati ca sa le dam importanta. Adesea alegem culoarea hainelor, a zugravelii sau a tapetului in functie de starea psihica de moment. Uneori ne trezim ca peste nici o luna de zile poate nu ne mai place, am vrea altceva.

Cat entuziasm ne cuprinde atunci cand ne pregatim sa decoram camera bebelusului sau a prichindelului nostru. Cred ca avand ceva cunostinte despre efectul culorilor si stiind foarte bine personalitatea si temperamentul copilului, sau dorindu-ne un anumit comportament de la acesta, putem apela fara prea mari riscuri si la cromoterapie. Pana la urma chiar daca efectul nu e cel scontat 100%, ochiul nostru se va bucura oricum de paleta cromatica aleasa.

Culorile influenteaza starea de spirit. Cromoterapia a dovedit-o. Haideti sa  dezlegam putin din misterul care le inconjoara si de ce nu, sa le folosim ca arme inofensive in viata de zi cu zi.

Rosu - O camera cu peretii rosii sau cu lucruri predominant in rosu, predispune spre nervozitate si agitatie. Desi e o culoare calda, pasionala, culoarea rosie capteaza atentia din prima clipa. Hainele rosii dau senzatia de putere, de energie multa, dar si de agresivitate. Se mai spune, in literatura de specialitate, ca utilizarea  rosului, stimuleaza apetitul si ca face ca scurgerea  timpului sa fie uitata.

Rozul - sora mai blanda a culorii rosii, este simbolul feminitatii si a romantismului. Culoare calmanta care predispune spre iertare dar efectul ei este de foarte scurta durata.

Albastru - Cea mai frecventa calitate a acestei culori o reprezinta linistirea sistemului nervos si induce somnolenta. Este deci opusul rosului. Dar, o camera zugravita in albastru intens, duce la tristete, depresie, insingurare. Hainele de culoare albastra denota incredere, loialitate si calmitate.

Verde - In general o culoare neutra care nu are efecte atat de semnificative asupra psihicului. Ea reprezinta "crudul", tinerete, speranta. Se foloseste in cromoterapie in saloanele de spital tocmai pentru acest efect. Psihologii spun chiar ca feritilitatea creste sub influenta culorii verde.

Galbenul - este o culoare foarte aprinsa, extrem de obositoare pentru ochi. Cercetarile au dovedit ca in camerele zugravite in galben oamenii devin irascibili, iar copiii plang foarte usor. Folosirea insa a multor obiecte galbene sau a hainelor de acesta culoare, predispune a veselie, la joaca si stimuleaza creativitatea. Galbenul foarte pal, poate insa simboliza boala, slabiciune si fricaRead the English version of this article: Voronet- Blue or Burgundy?
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
5 comentarii
 • a spus
  marți, 20.03.2012
  Noi am zugravit camera lui Filip in verde. Nu am ales albastru deoarece se spune ca este o nuanta [ ... ]
 • a spus
  luni, 19.03.2012
  Noi avem zugravita camera in mov dar nu pentru ca e baietel, am ales-o pentru ca ne-a placut [ ... ]
 • a spus
  joi, 24.06.2010
  Mai nou am observat ca culoarea preferata a lui Robert este poartocaliul. Daca ne jucam de a ici [ ... ]
 • a spus
  vineri, 01.05.2009
  Pt ca deocamdata stam intr-un apartament inchiriat am lasat peretii zugraviti in alb,chiar si in [ ... ]
 • a spus
  joi, 30.04.2009
  noi am zugravit camera copilului in mov,ptr ca nu stiam ce va fi,baietel sau fetita.asa ca am ales o [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu