Daca v-ati decis ca vreti un bebe, inseamna ca sunteti pregatita psihic pentru o noua experienta. Ati renuntat la metodele contraceptive si acum asteptati sa se intample miracolul. Desi simtiti ca nu mai aveti rabdare si va doriti ca timpul sa treaca mai repede pentru a afla vestea cea mare, este inutil sa va cumparati in fiecare luna un test de sarcina. In acest domeniu, rabdarea este esentiala.

Dupa renuntarea la metodele contraceptive…

…trebuie sa va puneti imediat pe treaba. Ovulatia isi reia cursul firesc indata dupa ce a scapat de blocajul contraceptivelor orale. Exista si cazuri in care ovulatia apare mai tarziu, dar acestea sunt rare (aproximativ 2%), asa ca medicii va sfatuiesc sa incercati imediat dupa renuntarea la pastile.
In cazul celorlalte metode contraceptive – sterilet, prezervative, plasturele hormonal cutanat – aveti, de asemenea, permisiunea specialistilor sa va incercati sansele imediat ce acestea au fost indepartate. Toate metodele care impiedica demersurile de conceptie sunt reversibile imediat. Nu este cazul sa mai asteptati un anumit interval pentru a incerca sa faceti un bebe.

In cat timp ramaneti insarcinata?

Trebuie sa va exersati rabdarea. In medie, este posibil sa mai asteptati 18 luni pana la realizarea primului test de sarcina pozitiv. Dar, cum fiecare cuplu este diferit, este posibil sa aveti norocul de a reusi chiar din prima luna de incercare. In marea majoritate a cazurilor – vorbim de un procent de 80% – fericitii viitori parinti au aflat ca vor avea un bebe inainte de trecerea unui an.
Totusi, cu cat trece un timp mai indelungat fara ca eforturile dumneavoastra sa fie incununate de succes, cu atat este mai probabil sa existe unele dificultati de concepere. Daca, la inceputul acestui lung drum, exista 25% sanse ca un cuplu sa conceapa un bebe la fiecare ciclu, la capatul unui an de incercari nereusite procentul se diminueaza la 12%. Dupa doi ani, acesta va ajunge la 7%. De aceea, dupa doi ani de tentative, este recomandat sa cereti opinia unui specialist.

Sub supraveghere medicala

Daca ati apelat la ajutorul medicilor pentru a va spori sansele de concepere, este bine sa urmati sfaturile acestora si sa mai asteptati inca un an pentru a obtine rezultatul dorit. Dupa efectuarea analizelor si punerea diagnosticului de infertilitate, tratamentele pot incepe. Dar eficacitatea nu este imediata. De regula, intervalul de asteptare se mai poate prelungi cu inca sase luni sau chiar un an.

Dupa 35 de ani

In acest caz, trebuie sa va grabiti. Medicii sunt de parere ca perioada de asteptare fara consult medical nu trebuie sa mai fie de doi ani, ci mai scazuta.  Fertilitatea feminina se reduce odata cu varsta si cu atat mai mult dupa pragul de 35 de ani. Un singur an de incercari este suficient pentru a va elucida ca trebuie sa faceti o vizita de urgenta la cabinetul unui specialist.

Iti doresti sa ramai insarcinata? Te invit pe forumul „Vreau sa fiu mamica„!