Este cea mai cunoscuta metoda folosita in cazul infertilitatii din diverse cauze.Aceasta metoda presupune fecundarea ovulului in afara organismului. Astfel, prin laparoscopie, se preleveaza ovulul de la femeie. Sperma se obtine direct de la barbat, fie, in multe cazuri, de la bancile de sperma, unde materialul seminal este congelat. Pe un teren de culura se provoaca fecundarea ovulului de catre spermatozoizi. Zigotul uman va fi pastrat la germinatsi dupa 36-56 de ore poate fi transferat in uter cu sanse de supravietuire.
Aplicarea acestor tehnici de fertilizare in vitro ridica o intreaga gama de probleme,de la cele de care tin e stiinta biologica aplicata, pina la cele de natura etica, sociologica sau de drept. Incepind cu prelevarea ovulului matursi pina la nastere, o mare parte din embrionii creati in acest scop mor in diferite stadii ale evolutiei lor. In perioada 1998-1999, in Marea Britanie, peste70.000 de embrioni umani au murit pe parcursul aplicarii metodei de fertilizare in vitro(pe aceasta cale s-au nascut 8.300 copii in aceeasi perioada).
In marea majoritate a cazurilor sint creati mai multi embrioni in eprubeta, caci, tinindcont de procentul redus de reusita, nu se poate cunoaste de la inceput numarul necesar. Mai multi embrionisint transferati in uterul mamei, in speranta ca cel putin unul dintre ei se va implanta cu succes.Necesitatea transferului de embrioni multipli duce la aparitia sarcinilor multiple . Sarcinile multiple realizate prin aceasta metoda artificiala, implica si reducti embrionara.Asta inseamna ca multiembrioni sint eliminati, ca sa se imbunatateasca sansele de supravietuire ale unuia sau doi embrioni.
Actul de eliminare din organism, in mod programat, a unor embrioni reprezinta un avort, un omor.Multi dintre embrionii ce nu sint transferati in uterul mameiconstituie rezerva unui viitor tratament sau a unor experiente. Se cunosc cazuri cind embrionii, aflati in surplus, sint utilizati pentru obtinerea de produse cosmetice. In Marea Britanie, in perioada 1991-1998, din cei 750.000 de embrioni, citi au fost creati prin fertilizare artificiala, 237.000 au fost distrusi, iar 48.000 au fost donati pentru cercetare.
Sa adaugam la acest tablou sumbru faptul ca un procent covarsitor din cei pastrati pentru fecundare in vitro au murit in diferite faze ale evolutiei, pina la nastere.
Se cunoaste ca, in mod real, la nidare, procentul de reusita este de 1/10 sau 2/10.
Trebuie sa subliniem faptul ca viata umana incepe din momentul conceperii. Acesti copii micuti, abia conceputi, sint “cei mai mici”frati si surori ai nostri.Si in acest sens sunt spuse cuvintele Mintuitorului:”Adevarat zic voua, intr-ucit ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, mie mi-ati facut”.