Ma pregatesc de plecare

Inultima luna a invatat sa stea in picioare si sa se deplaseze prin casatinadu-se de mobila. Mai impiedicat, mai nesigur, dar curajos, bebe a luat-o din loc, iar tu ai fost alaturi de el, gata sa-l sustii.

Lunaaceasta el isi va concentra atentia asupra perfectionarii acestorcapacitati. Deja stie sa stea in sezut cu mult mai multa incredere, asaca va incerca sa stea si in picioare fara ajutor. Incercarile sale potdura mai mult sau mai putin, in functie de dezvoltarea aptitudinilor fiecarui copil in parte. Acestea sunt etape pe care bebelusul le va parcurge pana va invata sa mearga.

Mai putin ajutor la masa

Bebelusul tau a implinit 9 luni si te surprinde cat de activ este la masa, cat de mult ii place sa incerce sa manance singur, sa-si bage manutele in bolul cu mancare. Este curios sa foloseasca lingurita, dar prefera sa se hraneasca singur, cu mainile. Fata lui este plina de mancare, iar el se amuza, concentrandu-se in acelasi timp sa bage in gurita mancarea pe care i-ai pregatit-o.

Performantele pe care le-a atins la aceasta varsta te fac sa te simti mandra, caci bebelusul misca alimentele dintr-o parte in alta a gurii, isi arcuieste buzele in jurul marginei canitei, mesteca dupa un model rotativ. Poti, incetul cu incetul, sa-i dai bucati mici de alimente moi si alimente macinate sau tocate marunt.

Cum imi place sa ma joc

Noua pasiune a puiului tau este sa puna jucariile in cutii, sa bage diverse obiecte in recipientele ce-i stau la dispozitie. Te uimeste cat este de creativ cand nu are la dispozitie jucariile necesare. Ofera-i cutii si galeti de carton sau plastic si cateva cuburi viu colorate, dar nu prea mici, ca sa nu le bage in gura. Astfel, bebe isi va exersa noua lui abilitate. La aceasta varsta ii place, de asemenea, sa se joace cu jucariile care au parti mobile. Este fascinat sa inchida si sa deschida ferestrele si usile jucariilor, sa apese pe butoane, sa impinga o masinuta de jucarie pe podea.

Jucariile lui sunt foarte importante pentru el. Ia-i o jucarie din mana si vei observa ca bebe va avea de obiectat. Un sfat: inainte sa-i iei jucaria din mana, ademeneste-l cu alta. Fii prietenul lui de joaca si faceti schimb de jucarii. Astfel il inveti sa primeasca si sa daruiasca. Spune-i: „Poftim” si „Multumesc„.

Jucati-va si cu mingea. Aseaza-te in fata lui si impinge-i mingea incurajandu-l sa ti-o trimita inapoi. Ofera-i jucarii de sortare, cu diverse forme colorate care trebuie potrivite. Nu se va descurca de prima data, dar va fi curios cand ii vei face instructajul, iar, daca va refuza sa potriveasca singur piesele, s-ar putea sa ti le dea tie, rand pe rand, pentru ca tu sa le asezi la locul potrivit.

Curiozitatea si riscurile ei

Sfatul specialistului:

“Pe masura ce copilul se misca mai mult si exploreaza obiectele din jur ducand totul la gura, apare riscul intoxicatiei cu plumb. Plumbul care poate produce intoxicatie la copii provine din vopsele, sol si apa contaminate, ziare si reviste, fumuri industriale, ceramica si vase cositorite.[…]Intoxicatia cu plumb , chiar in doze mici, se manifesta prin dureri abdominale sub forma de colici, scaderea poftei de mancare, varsaturi, constipatie, paloare datorata anemiei, neatentie, nervozitate, mers anormal, intarziere in crestere si dezvoltare, tulburari de auz. Expunerea copiilor la doze mici de plumb scade coeficientul de inteligenta a acestora cu 5%. In doze mari, intoxicatia cu plumb provoaca intarziere mintala, paralizie, convulsii coma si moarte.”(Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Spune „NU!”

Bebelusul tau a inceput sa cunoasca sensul cuvantului „nu„, dar inca nu te asculta. Asteapta-te sa puna din nou mana pe cana fierbinte, chiar si dupa ce i-ai interzis acest lucru. Fii pregatita sa incerce din nou sa se urce pe o suprafata inalta, chiar daca tocmai a cazut. Este bine sa-l folosesti pe „nu” mai rar. Incearca, la inceput, sa-i distragi atentia. Daca ii interzici o actiune care l-ar putea vatama si ii spui ferm „nu„, incearca sa-l orientezi catre alte activitati.
 
Memoria bebelusului

In jurul acestei varste, bebelusul incepe sa-si aminteasca anumite informatii, cum ar fi: unde doarme animalul de casa, unde tine mami scutecele, unde se gasesc jucariile.
De asemenea, poate sa imite gesturile pe care le-a vazut in urma cu osaptamana. Aceste schimbari ne indica dezvoltarea memoriei.

Totusi,inca nu poate inca sa-si aminteasca decat unele detalii ale unei anumeexperiente si doar pentru o perioada scurta de timp.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor , Educatie, Agenda Medicala

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o intrebare legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: Iasmina Maia Bologh