Intri in casa si iti gasesti copilul umblandu-ti prin geanta si tinand in mana un tub de pastile fara dop. Ce e de facut? Afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca banuiesti ca cel mic s-ar fi putut otravi accidental.

Cateva informatii

Peste un milion de copii sunt otraviti din greseala in fiecare an. In 90% din cazuri, incidentul are loc acasa.

Desi cele mai multe cazuri nu necesita interventie medicala de urgenta, trebuie sa mergi imediat la medic daca nu stii ce anume a inghitit copilul tau.

Prin otravire nu se intelege numai inghitirea unor substante periculoase care ajung in sistemul digestiv. Inhalarea sau atingerea unei substante periculoase poate face la fel de mult rau.

Ce trebuie facut

Cum iti poti da seama ca cel mic s-a otravit daca nu ai fost de fata cand s-a intamplat? Arsurile in jurul gurii, varsaturile, ametelile, somnolenta si salivarea excesiva ar trebui sa iti dea de banuit.

Suna de urgenta la 112 daca copilul tau si-a pierdut cunostinta, daca nu poate respira, daca are convulsii sau alte simptome grave.

Daca hainele i-au fost contaminate cu o substanta periculoasa curata-le folosind manusi pentru a-ti proteja pielea.

Daca pielea sau ochiii copilului au intrat in contact cu o substanta periculoasa limpezeste zona respectiva cu apa calduta timp de 10-15 minute. Foloseste apa cu sapun pentru a curata pielea. Cere-i copilului sa clipeasca des cand ii curati ochiii.

Daca banuiesti ca cel mic a inhalat oi substanta toxica scoate-l imediat la aer curat si deschide larg ferestrele si usa.

Daca simptomele nu sunt severe si nu crezi ca e necesar ca cel mic sa fie dus de urgaenta la spital, suna medicul pediatru si intreaba-l ce trebuie sa faci mai departe. Pregates-te sa povestesti calm ceea ce s-a intamplat dand cat mai multe detalii. Iata ce va trebui sa faci.

Spune-i medicului ce greutate si ce varsta are copilul si daca are probleme de sanatate.

Tine langa tine recipientul sau eticheta substantei toxice . S-ar putea ca medicul sa-ti ceara sa citesti ingredientele sau sa descrii mirosul, culoarea, textura, etc.

Urmeaza intocmai indicatiile medicului.

Intreaba cat va mai dura pana apar primele imbunatatiri ale starii micutului. Daca nu se intampla nimic in timpul estimat de medic suna-l din nou sau du copilul la urgenta.

Cum prevenim otravirea

Patreaza la indemana numarul de telefon al medicului pediatru. Fa o eticheta cu acest numar si lipeste-o pe toate telefoanele din casa.

Carbunele medicinal au carbunele activ poate absorbi substantele toxice din intestin. Asigura-te ca ai acest medicament in casa, dar nu-l da copilului daca nu a fost recomandat de un medic.

Pune recipientele cu substante periculoase in locuri in care copilul nu poate ajunge.

Incuie toate dulapioarele cu medicamente chiar si pe cele aflate la inaltime. Copiii sunt inventivi si pot gasi modalitati de chiar si in locurile la care nu pot ajunge in mod normal.

Substantele pe care trebuie sa le tii incuiate sunt: pesticide, insecticide, produse de curatat, medicamente, ceara, alcool, vopsea, diluant pentru vopsea si divolvant pentru lac de unghii, vitamine pentru adulti.

Nu folosi nicio metoda de a provoca voma daca nu ti-a fost recomandat de medic.

Nu pastra substantele toxice in apropierea mancarii.

Invatat-ti copilul sa nu manance ciuperci gasite afara, in excursii, sau ciuperci care cresc pe merginea terenului de fotbal.

Nu amesteca produse de curatare pana nu afli cat de periculos este rezultatul. Amestecul de inalbitor pe baza de clor si amoniac sau produse pentru curatarea toaletei poate degaja un fum toxic.

Cand cumperi acuarele sau carioci asigura-te ca nu sunt toxice.

Pastreaza toate substantele periculoase in recipientul original, pentru ca in caz de otravire medicul va trebui sa stie ingredientele.