Copii

Cand ne invatam copilul sa mearga pe role?
http://www.nou-nascuti.ro/copii/cand-ne-invatam-copilul-sa-mearga-pe-role.html
Autor: Echipa NN

Copiii sunt atrasi de acest tip de miscare, pentru ca li se pare amuzant, nu foarte greu si pentru ca le permite sa-si consume energia debordanta alaturi de ceilalti amici. Dar de la ce varsta si cum poate invata un copil sa stapaneasca acest sport si mai ales cum il puteti proteja de eventualele pericole?

De la ce varsta le dam copiilor role?

Copilul poate incepe sa ia primele lectii de la varsta de 3-4 ani, dar totul depinde de echilibrul si de coordonarea sa. Cu cat invatarea debuteaza mai devreme, cu atat evolutia sa va fi mai rapida. 
Primele cursuri se vor tine in fata blocului sau in curtea resedintei proprii, pentru ca cel mic are de invatat multe pana sa se aventureze pe strazile orasului aglomerat sau in parcuri. De asemenea, puteti prefera o parcare sau un loc special de antrenament (cum exista destule si in parcurile de la noi). 
Copilul trebuie sa stapaneasca unele tehnici esentiale: incetinirea, franarea, oprirea, intoarcerea, accelerarea, eschiva...
Una dintre tedintele comune in timpul primelor lectii este reflexul de a se apleca catre spate. Crezand ca astfel isi mentine mai bine echilibrul, copilul risca, dimpotriva, sa se dezechilibreze. Gestul corect este o usoare aplecare catre inainte. 

Precautii esentiale 

O coborare abordata in viteza, pierderea controlului, ciocnirea cu un alt coleg de acrobatii... toate acestea pot antrena caderi care sunt foarte neplacute si dureroase. De aceea este preferabil sa-i amintiti copilului sa nu aiba niciodata o viteza exagerata, sa fie atent la obstacolele din calea sa si sa nu se aventureze in cascadorii pe care nu le poate executa. De asemenea, iesirea pe role trebuie sa se faca numai cu un echipament protector adecvat: casca, genuchiere, cotiere si setul de protectie pentru incheieturi.
Pentru inceput, este recomandat sa-i cumparati copilului patine cu rotile, si nu role. Acestea ofera o mai buna stabilitate si o plaforma de sprijin mai larga.
Verificati regulat starea rolelor: frane, sireturi sau arici, uzura rulmentilor etc.

Caderile trebuie evitate?

Raspunsul este categoric nu! Din contra, caderea voluntara permite evitarea coliziunilor dureroase atunci cand copilul trebuie sa se opreasca urgent si brusc. Dotat cu echipamentul protector adecvat, copilul nu are de ce sa se teama, pentru ca acestea atenueaza loviturile. 
Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)