Cu totii am auzit de produsele (mancare, cosmetice, detergenti, haine) organice sau bio, despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp. Dar ce inseamna, de fapt, „bio” sau „organic”? Ce produse pot fi organice si cand putem spune despre un produs ca este organic? Aceste lucruri si multe altele le vom afla in continuare.

Conceptul de organic se refera la felul cum sunt cultivate si procesate produsele agricole. Productia organica se bazeaza pe un tip de agricultura care mentine si reface fertilitatea solului, fara a folosi ingrasaminte chimice toxice si care tine la distanta daunatorii fara a folosi pesticide si insecticide. Dupa recoltare, roadele agriculturii organice sunt procesate fara a folosi ingrediente artificiale, conservanti sau radiatii. Dar asta nu e tot. Agricultura organica vizeaza si protejarea ecosistemelor.

Astfel, agricultura organica s-ar putea defini ca un tip de productie ecologica care promoveaza si protejeaza biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului. Este bazata pe folosirea minima a produselor straine si pe practicile care refac, mentin si imbunatatesc armonia ecologica.

Ca sa fie cu adevarat organic, un produs trebuie sa fie obtinut cu respectarea unor standarde stricte, verificate de organizatii private sau de stat. Certificarea include inspectarea terenurilor, a fabricilor, pastrarea unor date si testari periodice ale solului si apei pentru a forta agricultorii si producatorii sa respecte standardele fixate.

Orice produs agricol poate sa fie organic, daca indeplineste standardele amintite. Astazi, avem la dispozitie o intreaga varietate de produse organice: paste, sosuri gata preparate, sucuri congelate, lapte, inghetata, cereale, carne, paine, supe, ciocolata, prajituri, bere, vin si multe altele. Binenteles ca exista si textile organice, din care se pot face imbracaminte, lenjerii de pat, fete de masa, scutece, tampoane cosmetice, produse de igiena intima.

Cu toate verificarile care se fac si cu toate regulile stricte impuse de autoritati nu s-ar putea spune cu siguranta despre niciun produs ca ar fi 100% organic sau lipsit de orice urma de chimicale. Chiar daca la cultivarea propriu-zisa a vegetalelor nu se folosesc substante chimice, acestea pot sa ajunga in sol prin ploaie (poluanti de la fabrici) sau prin apa freatica (datorita fertilizarii intensive din ultimii ani).

Toata lumea se intreaba cum pot fermierii sa-si cultive plantele fara sa foloseasca pesticide sau fertilizanti. Secretul este alegerea planetelor in functie de caracteristicile solului. Daca solul este bogat in nutrienti, iar plantele sunt specifice zonei respective, atunci ele vor creste puternice si sanatoase, putand suporta atacul daunatorilor. Cand populatiile de daunatori scapa de sub control, agricultorii folosesc metode mai putin invazive, precum pradatori ai insectelor, capcane, metode de bariera. Daca nici asa daunatorii nu dispar, un agricultor poate cere permisiunea organismului de control pentru a folosi pesticide din plante, ne-persistente (sunt descompuse rapid de oxigen si de lumina solara), in conditii bine controlate.

Ca sa poata controla atat de bine toate recoltele, agricultorii lucreaza la scara mica. Din acest motiv, dar si pentru ca recoltele organice necesita mai mula munca, un management mai riguros si respectarea unor legi stricte, produsele organice sunt mai scumpe. Uneori mult mai scumpe decat cele traditionale. Totusi, specialistii spun ca merita cu varf si indesat, pentru ca tot ce este organic este benefic si pentru sanatatea noastra si pentru mediu. Conservantii, fertilizantii, pesticidele, colorantii si toate substantele chimice folosite la obtinerea produselor clasice pot sa dea tot felul de reactii negative, de la alergii usoare pana la intoxicatii (daca se acumuleaza in organism).