Bebelusi

Somnul
http://www.nou-nascuti.ro/bebelusi/somnul.html
Autor:


Somnul este o necesitate vitala a nou-nascutului, sunt ore de relaxare si de regenerare, dar si momentul in care parintii se linistesc si se concentreaza mai mult asupra lor.

Temperamentul si personalitatea nou-nascutului, precum si activitatea zilnica a acestuia, determina numarul orelor de somn de care are nevoie.

Cea mai frumoasa imagine a ingerasului dumneavoastra este ora de somn. Atunci pare linistit, fericit, in siguranta, datorita ingrijirii si dragostei pe care i le daruiti. Este adevarat, nu va saturati de el! Il mangaiati, ii vorbiti tandru si, ca multe alte mame, va intrebati cum ati reusit sa aduceti pe lume aceasta faptura minuscula, aceasta mica minune.

Acum dorm

In primele luni de viata ale sugarului, somnul este strans legat de mesele lui. Cand este satul, prefera sa doarma. Bineinteles ca trezitul din somn nu inseamna intotdeauna si dorinta de a manca. Se trezeste si cand ii este sete, cand simte dureri sau se murdareste si scutecul trebuie schimbat.

La aproximativ 9 luni copilul incepe sa "spuna"cand vrea sau nu sa doarma. Poate sa reactioneze, sa incerce sa evite somnul, chiar si atunci cand este cu adevarat obosit. Este posibil sa vrea sa continue un joc care ii place, fara sa bage in seama oboseala, sau poate sa se simta in nesiguranta si sa nu vrea sa fie lipsit de prezenta parintilor, mai ales daca isi formeaza impresia ca somnul este  mijlocul folosit de familie pentru "a scapa de el".

Pastrarea unui program de somn corect este o obisnuinta buna.

Aceasta nu inseamna ca daca exista situatii in care copilul doreste sa ramana treaz, poate si pentru ca este tulburat de o anumita schimbare in programul sau, trebuie sa fie dus cu forta in pat. Ceasul sau biologic nu functioneaza intotdeauna asa cum isi doresc parintii.
Daca sugarului pare sa-i fie somn, dar refuza sa doarma, nu il fortati.
Este mai bine sa-l treziti de tot, sa il preocupati cu ceva, sa va jucati cu el. Isi va consuma astfel energia si va adormi mai usor.

Ce loc prefer

Opinia perimata privind pozitia ideala de a dormi a sugarului, si anume somnul pe burta, pentru a se evita astfel innecul in caz de varsaturi, este astazi pusa la indoiala.

Practica a dovedit ca cu cat se simte mai in siguranta, cu atat copilul devine mai repede independent. De aceea, cand sugarul are o solutie alternativa si se simte bine venit in dormitorul parintilor, va accepta mai usor sa doarma in patul  sau si va invata sa aiba autonomie si incredere in sine insusi.

Cum sa dorm mai bine

Sugarul nu are preferinte pentru locul unde doarme. Isi poate savura somnul oriunde: pe canapea, in port-bebe, cand merge la plimbare sau in patutul lui. Este suficient doar sa se simta in siguranta. Acest fapt vine in ajutorul mamei, care poate astfel sa il supravegheze, evitand efortul de a se deplasa fara rost.
Mai tarziu, cand somnul de noapte devine mai linistit, este bine ca micutul sa aiba un loc stabil, al lui, unde sa doarma.

Vise placute...Articol de pe Nou Nascuti (www.nou-nascuti.ro)