Numita si boala celica, aceasta afectiune pare sa capete din ce in ce mai multa amploare in ultima vreme. Ea se traduce printr-o slaba capacitate a sistemului digestiv de a „gestiona” glutenul prezent in anumite cereale (grau, secara, orz, ovaz) si are manifestari care includ balonarea, diareea, oboseala, iritabilitatea.

Fara cereale cu gluten

Dezvoltat pe un fond de predispozitie genetica, acest tip special de alergie se declanseaza odata cu introducerea in alimentatia copiilor a fainurilor speciale pentru prima varsta care contin gluten. In ultima vreme, tocmai pentru a evita aparitia acestei intolerante, cerealele pentru copii sunt in marea lor majoritate realizate pornind de la „materie prima” ceva mai sigura (orez, porumb, tapioca). In orice caz, verificati indicatia de pe ambalaj, pe care se precizeaza clar daca produsul contine sau nu gluten.

Simptomele de identificare

Semnele care va dezvaluie o posibila intoleranta la gluten nu apar imediat dupa ingerarea produsului si este posibil ca manifestarile sa se iveasca numai peste cateva luni. De aceea este bine sa urmariti evolutia copilului si sa inregistrati schimbarile aparute in dispozitia sa (agitatie, apatie, oboseala) si in starea sa generala de sanatate (burtica este umflata, scaunele sunt mai voluminoase).
Cum copilasul care sufera de boala celiaca nu poate digera gliadina (o proteina continuta in cerealele amintite), intenstinul sau subtire este fragilizat si nu-si mai poate indeplini rolul de a absorbi nutrientii din alimente, ceea ce duce la o scadere in greutate.

Regim pentru toata viata

Pentru ca nu exista un tratament propriu-zis pentru vindecarea acestei afectiuni, singura solutie este urmarea unui regim alimentar care sa excluda in totalitate glutenul. Pastele pizza, hamburgerii, produsele de patiserie, cozonacul, prajiturile de orice fel si alte preparate tentante, dar nesanatoase nu se vor afla niciodata in meniul micutului dumneavoastra. Tot raul spre bine, nu-i asa? De asemenea, trebuie evitate iaurturile cu fructe, mezelurile, pastele de branza tartinabile, conservele de legume.
Oricum, bebe nu va fi privat de desert, de vreme ce exista o multime de fainuri din cereale sigure care pot contribui la realizarea unor dulciuri foarte gustoase si sanatoase. Orez cu lapte, budinca de tapioca, prajiturile cu malai, clatitele cu faina de castane… iata numai cateva idei.

De asemenea, exista din ce in ce mai multe oferte de prajituri, paine, biscuiti si de alte produse fara gluten, gandite special pentru cei care sufera de aceasta afectiune.
Porumbul, meiul, hrisca, nautul, lintea sunt alternative de cereale care nu contin gluten si care sunt, in plus, extrem de sanatoase si de bogate in nutrienti utili. O multime de preparate imaginative si gustoase se pot realiza din aceste produse si veti reusi astfel sa adaugati varietate meniului de zi cu zi al intregii familii.
Nu uitati ca legumele, fructele, pestele, carnea usoara se afla pe lista alimentelor permise.
Verificati etichetele oricarui produs achizitionat pentru a descoperi daca are in componenta gluten.