Nu este un lucru stiut de foarte multa lume, dar cariile pot ataca chiar si dintisorii de lapte ai copilasului dumneavoastra. Sindromul biberonului, numit si sindromul cariei de biberon, este principalul pericol care ameninta integritatea dezvoltarii dintilor celui mic. Sa vedem ce inseamna, cum se diagnosticheaza, cum se trateaza si, mai ales, ce putem face pentru a-i evita aparitia.

Ce inseamna

Sindromul biberonului se caracterizeaza prin aparitia unui numar important de carii precoce, uneori putand ataca in integralitate dantura copilului. In general, aceasta problema survine pe la varsta de 3-4 ani, dar se poate manifesta si mult mai devreme.

Cum se recunoaste

Primii dinti afectati de aceasta problema sunt dintisorii din fata (care cuprind spatiul dintre canini). Daca boala se afla in stadiu incipient, numai un dentist chirurg o poate identifica. Daca afectiunea este deja avansata, chiar si parintii pot observa colorarea in maro inchis a dintilor. Foarte vulnerabili, dintii cariati se rup cu usurinta. Acesta este un semnal care trebuie sa va puna in garda si sa va convinga sa mergeti la un cabinet stomatologic.

Cauza aparitiei sindromului cariei de biberon

Utilizarea excesiva si nejustificata a biberonului reprezinta principala cauza ce duce la manifestarile descrise mai sus. Acest sindrom afecteaza copilasii care utilizeaza frecvent biberonul, mai ales atunci cand parintii ii pun in sticluta bauturi indulcite (sucuri de fructe, sucuri din comert, lapte cu zahar), in ideea ca bebe va fi preocupat cu ceva si nu va mai plange. De asemenea, exista cazuri in care parintii lasa la indemana copilului, pe timp de noapte, biberonul cu ceaiuri sau alte bauturi dulci, pentru ca cel mic sa aiba la indemana, atunci cand se trezeste, o rezerva serioasa de „papa”.
Astfel, dintii bebelusului vor sta vreme indelungata in contact cu lichide generatoare de carii, fara ca saliva sa le poata oferi o bariera de protectie antiacida, mai ales pe timpul noptii, cand productia salivara scade mult.

Cum se trateaza

Cariile, chiar si cele ale danturii de lapte, trebuie tratate cat mai rapid. In primul rand pentru ca sunt dureroase si, in al doilea rand, pentru ca pot avea consecinte grave pe viitor. De asemenea, ele pot da nastere la infectii locale sau, mai grav, bacteriile pot contamina, prin intermediul sangelui, alte organe.
In unele cazuri, tratamentul stomatologic nu ajunge si este necesara extractia dintilor afectati, pentru ca infectia sa nu se raspandeasca la ceilalti dinti. 

Cum se previne

Mai intai, trebuie sa va asigurati ca cel mic respecta regulile unei optime igiene buco-dentare.
De asemenea, este de preferat sa urmati cu strictete sfaturile urmatoare:

  • Evitati sa-i oferiti copilului bauturi dulci, si preferati intotdeauna apa minerala plata si laptele.
  • Nu lasati biberonul cu suc sau ceai indulcit la indeamana copilului si nu i-l oferiti pe timpul noptii pentru a-i asigura un somn linistit.
  • Spalati dintisorii celui mic inca de la aparitia lor. La inceput acestia vor fi curatati cu o compresa inmuiata in apa rece, apoi cu o periuta adaptata varstei. La doi ani, folositi pasta de dinti cu fluor.
  • Prima consultatie stomatologica trebuie sa aiba loc la 3 anisori.