Intoxicatiile acute si accidentale constituie, in prezent, o cauza majora a morbiditatii si mortalitatii copiilor si tinerilor. Favorizate de progresul tehnic si de ridicarea standardului de viata ele au grave repercursiuni medico sociale, impun ingrijiri scumpe si de lunga durata, produc inense suferinte umane si deseori se termina cu infirmitati.

Intoxicatia acuta este ansamblul manifestarilor clinice si de laborator determinate de patrunderea in organism a unor substante toxice de natura vegetala, animala sau chimica.

Tipuri de intoxicatie:

  • intoxicatie indusa, criminala (foarte rara la copii) cu saruri de arsenic, mercur, cianura.
  • intoxicatii din sinucideri cu: barbiturice, oxid de carbon, gaz metan etc.
  • intoxicatii cu caracter profesional, in scoli, gradinite.
  • intoxicatii accidentale, foarte frecvente la copii, cu alimente alterate, fructe stropite, ciuperci, cereale tratate cu substante chimice, medicamente etc.

Majoritatea intoxicatiilor au loc in bucatarie(30-40%),in dormitor (27%) si la baie (15%).De cele mai multe ori substantele toxice sunt depozitate in locuri inadecvate si se inregistreaza la copii nesupravegheati. Atentia copilului este atrasa de ambalajul toxicului, desenat in culori vii si care este usor de despachetat si de starea fixica a toxicului care este de obicei in stare lichida.

Cai de patrundere a toxicului in organism

  • gastro-duodenala = absortie mai scazuta in stomac si mai crescuta la nivel intestinal;
  • respiratorie = pentru gaze s substante toxice volatile;
  • nazala, antiseptice etc;
  • cutanata = pentru toxice lichide si gazoase;
  • subcutanata si sangvina = injectii.

Primul ajutor

  • pentru toxinele ingerate = provocare de varsaturi,administrare de lichide,pastrarea caldurii corpului care se acopera cu paturi la nevoie. Provocarea vomei poate fi realizata prin ingestia de apa calda.Se dau copilului 1-2 pahare de apa la care se pot adauga 2-4 lingurite de sare de bucatarie sau mustar. Procedura se poate relua dupa 30 de minute(in cazul in care n-ati ajuns inca la spital). Voma este contraindicata in intoxicatii cu substante caustice, petrol si distilate de petrol si daca copilul face convulsii.
  • pentru toxinele inhalate = se scoate copilul la aer curat,respiratie artificiala la nevoie. La spital i se va administra oxigen.
  • pentru contaminarea pielii mai ales in intoxicatii cu acizi, pesticide, hidrocarburi = se spala foarte bine pielea,parul si unghiile cu sapun si apa calda in cantitate mare. Pielea se curata foarte bine si cu alcool in care aceste substante se divolva mai bine decat in apa.
  • pentru contaminarea ochilor = se fac spalaturi cu ser fiziologic sau apa calda,timp de 5 minute pentru acizi si cel putin 20 de minute pentru substantele alcaline, cu deschiderea larga a pleoapelor pentru ca solutiile sa patrunda in fundurile conjunctivelor oculare.

Intoxicatia cu nitriti

Este mai frecventa la sugar si la copilul mic si este determinata de unele medicamente si de nitritii din apa de fantana, legume (spanac, morcov etc) pastrate in mod necorespunzator. Incidenta intoxicatiilor cu nitriti este proportionala cu concentratia acestora din sol, apa, alimente de natura animala, legume si zarzavaturi.
Semne clinice: greata, varsaturi, diaree, cianoza, respiratie dificila (dispnee), tahicardie (inima bate mai repede), hipotensiune (scade tensiunea arteriala), celalee, ameteli, convulsii, coma.
Tratament: la spital de urgenta.

Intoxicatii medicamentoase

  • intoxicatia cu Antihistaminice. Semne: somnolenta, astenie, vertij, tulburari vizuale si auditive, anxietate, insomnii, agitatie, halucinatii, tremuraturi, convulsii, febra, greata, varsaturi, diaree, fata copilului se in inroseste, uscarea mucoasei bucale.
  • intoxicatia cu acid cianhidric – acesta intra in compozitia unor pesticide, in samburii de caise, piersici, migdale, cirese. Semne clinice: ameteli, cefalee, somnolenta, pierderea constientei, convulsii, moarte rapida. Copilul se scoate urgent la aer curat.
  • intoxicatia cu barbiturice – Semne clinice: intial stare ebrioasa,vorbire incoerenta, celalee, ameteli, varsaturi, chiar coma. Ingerate in doze mari produc edem cerebral, coma prelungita, complicatii respiratorii, cardiovasculare si renale.
  • intoxicatia cu tranchilizante-Semne: tulburari de coordonare, astenie, somnolenta, insuficienta cardio-respiratorie, hipotensiune arteriala, coma.

Intoxicatii cu insecticide

Sunt frecvente la copii,cu o gravitate deosebita.
Semne clinice: greata, varsaturi, dureri abdominale, transpiratie, salivatie, laringospasm, dispnee, edem pulmonar acut, slabirea fortei musculare, paralizii ale muschilor respiratorii, agitatie, anxietate, somnolenta, convulsii, paralizii ale centrilor respiratori, cu stop respirator.
Prin ajutor: se spala tegumentele si mucoasele cu multa apa si sapun si solutie de bicarbonat de sodiu.

Intoxicatia cu DDT ( diclor-difenil-tricloretan)

Este un insecticid care se foloseste si pentru parazitii animalelor de companie.
Se poate absorbi prin piele, respirator si digestiv.
Semne clinice: dureri faringiene, greata, varsaturi, colici abdominale, diaree, iritatia ochilor, a nasului, tulburari vizuale, excitatie motorie, tremuraturi musculare, parestezii ale limbii si buzelor (amorteli), confuzie, pierderea echilibrului, convulsii
Prim ajutor:inlaturarea hainelor contaminate, decontaminarea pielii si mucoaselor, calciu gluconic i.v., provocarea varsaturii.

Intoxicatii cu produsi de petrol (gaz lampant, benzina, petrol-eter, acetona)

Semne clinice: varsaturi,senzatii de arsura bucala si esofagiana, ulceratii ale mucoaselor bucale, diaree sangvinolenta,febra, semne pulmonare-tuse, durere toracica, convulsii, coma
Prim ajutor: evacuarea din mediul toxic, decontaminarea tegumentelor cu apa si sapun, provocarea de varsaturi-numai daca este ingerata o cantitate mare de toxic.

Intoxicatia cu alcool

Doza potential letala pentru copii mici este de 3 mg/kg.corp alcool etilic sau 6-30 ml. Etanol ingerat I 30-60 de minute.
Semne clinice: in prima faza depresiunea centrilor nervosi, halena(miros de aer expirat) alcoolica, exctaie, ameteli, delir, eiforie, logoree, expansivitate, emotivitate. In faza urmatoare apar tulburari neuromusculare si psihosenzoriale, cu midriaza, sughit, varsaturi, facies congestiv, ochi injectati, relaxarea sfincterelor. In faza finala colaps, hemoragii digestive, coma, deces.
Prim ajutor: hidratare masiva, provocarea de varsaturi, supraveghere continuua, de urgenta la spital.
-daca s-a ingerat alcool metilic antidotul este alcoolul etilic.

Intoxicatia cu acizi

Acizii puternici (azotic, clorhidric, sulfuric) se folosesc foarte des in solutii pentru curatat metale, toalete etc.
Semne clinice: arsuri corozive ale tegumentelor si mucoaselor bucale, esofagului, cu eventuale perforatii, dureri intense ale suprafetelor arse, dureri abdominale si deglutitie, la vorbire si respiratie, crize de tuse, apnee, edem pulmonar, convulsii, coma.
Prim ajutor: diluarea si neutralizarea toxinelor cu apa, lapte, oua batute, decontaminarea mucoaselor si pielii, conjunctivelor cu apa si ser fizilogic. Se merge de urgenta la spital..
Provocarea varsaturilor si spalaturilor gastrice este contraindicata.

Intoxicatia cu alcali (soda caustica, sapun, decoloranti etc)

Semne si simptome: arsuri corozive ale pielii, mucoaselor bucale, faringo-esofagiene
Prim ajutor: diluare si neutralizare cu otet diluat & frac 14, suc de lamaie. Se merge de urgenta la spital.

Intoxicatia cu anilina (vopsele, coloranti, cerneala, tus)

Semne clinice:
cianoza, cefalee, dispnee, apatie, convulsii, coma.
Prim ajutor: provocarea varsaturii, spalatura gastrica (in spital) decontaminarea tegumentelor cu apa si sapun.

Intoxicatia cu plumb (apa, jucarii vopsite, fructe stropite)

Semne clinice:
tulburari gastrointestinale si nervoase, spasme, gust metalic in gura, convulsii, tegumente palide, extremitati reci.

Intoxicatia cu ciuperci

Semnele clinice apar la 6-20 de ore de la ntoxicatie cu greturi, colici abdominale, varsaturi si scaune sangvinolente, cefalee, confuzie, icter, hepatomegalie, colaps, edem pulmonar, convulsii, coma.
Prim ajutor: lichide dulci si sarate pentru provocarea vasaturii.

Intoxicatii prin intepaturi de paienjeni veninosi, scorpioni

Semne clinice: durere moderata la locul intepaturii, apoi dureri intense toracice, abdominale, lombare, amorteli ale extremitatilor inferioare, transpirati reci, salivatie, lacrimare, tulburari de ritm cardiac, edem pulmonar toxic. Apoi durerile devin insuportabile, asfixie, coma, deces.
Prim ajutor: aplicatii locale de compese reci, cu gheata, legarea proximal intepaturii. La spital, barbiturice, combaterea socului, ser antiscorpionic.

Intoxicatii cu venin de sarpe

Gravitatea si evolutia intoxicatiilor cu venin de sarpe variaza cu locul muscaturii,specia de sarpe si cantitatea de venin resorbita. Patrunderea directa a veninului in sange si efortul fizic dupa muscatura favorizeaza difuzarea rapida a toxicului si instalarea precoce a semnelor de boala.
Semne clinice: senzatie de arsura la inceput,apoi dureri vii si in cateva minute edem si roseata locala, care difuzeaza rapid cu prinderea trunchiului si adenita dureroasa, cu evolutia pana la necroza a tesuturilor. Fenomene generale: greata, varsaturi, diaree sangvinolenta, hemoragii multiple (piele, mucoase, plamani), icter, febra, strabism, tahicardie, convulsii, delir, colaps, deces.
Prim ajutor: imobilizarea copilului, aplicarea unui garou lat la cativa cm. de la locul muscaturii, incizii lineare de 0,5 cm adancime peste locul muscaturii si suctiunea lichidului cu pompa de muls sanul sau, cu o ventuza si chiar cu gura, la nevoie(atentie sa nu aveti leziuni bucale!) Suctiunea se face timp de 30 de minute si apoi la cate 15 minute la 1-2 ore cat timp se obtine lichid. Se aplica o punga cu gheata pentru a reduce inflamatia, tumefactia si impiedica circulatia limfatica.

Prevenirea intoxicatiilor la copii

  • masuri legislative: interdictii pentru folosirea jucariilor toxice,periculoase,interzicerea folosirii plumbului in pictura, obligatia de a se mentiona”toxic” pentru produsele chimice periculoase,ambalaje mai putin atragatoare pentru substantele chimice.
  • masuri educative:se acorda o atentie deosebita publicului larg care trebuie informat sub forma de educatie continua sau de campanii.Un rol foarte important il are familia care acorda o protectie totala impotriva intoxicatilor si accindetelor copiilor in primii ani de viata. Educatia riscului incepe la 1-6 ani cu suficiente interdictii dar si cu experiente progresiv periculoase. Copilului i se lasa posibiliatea de a cunoaste progresiv riscul pentru a-l evita.