Laxativele
Daca, in ciuda dietei, constipatia persista, medicul va prescrie un tratament cu laxative. Cele mai multe astfel de medicamente se pot cumpara fara reteta, dar farmacistul trebuie sa stie ca ai nevoie de un laxativ pentru copii.

Fata de laxativele pentru adulti, cele pentru copii nu creeaza un obicei. Trebuie sa le folosesti o data sau de doua ori pe zi si sa modifici doza pana cand cel mic va avea cel putin un scaun normal pe zi. Daca apare diareea, inseamna ca i-ai dat prea multe laxative. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului sau al farmacistului in legatura cu doza potrivita pentru varsta si greutatea copilului tau.

Modificarea dozelor de laxativ
Chiar daca laxativul si-a facut efectul si copilul are cel putin un scaun normal pe zi, trebuie sa continui cu acceasi doza un timp, pana cand copilul se obisnuieste sa aiba scaun zilnic. Apoi doza trebuie redusa treptat, dupa fiecare saptamana de tratament.
Daca scaunul este prea moale, doza trebuie redusa, iar daca este prea tare, ea trebuie marita usor, fara a exagera. Pentru a modifica doza, trebuie urmarita evolutia afectiunii pe o perioada de cel putin cateva zile. Un singur scaun prea tare nu este de ajuns pentru a mari doza.

Tratamentul constipatiei acute
Daca cel mic a fost constipat o perioada lunga de timp si observi ca scaunele lui au devenit foarte dureroase, trebuie sa iei masuri mai drastice. Poti folosi o clisma, un supozitor cu glicerina, sau doze mari de ulei mineral. Toate aceste tratamente trebuie discutate in prealabil cu pediatrul.

Modificarea comportamentului
Copilul trebuie sa inteleaga ca atunci cand simte nevoia sa mearga la toaleta sa nu  amane. Probabil ca nu poate intelege ce se intampla in corpul lui, dar este de dorit sa-i explicit pe intelesul lui de ce trebuie sa mearga la toaleta. Copiii sunt mult mai dispusi sa faca un anumit lucru atunci cand inteleg motivele.

Pentru a creea un obicei sanatos, roaga-l sa stea pe toaleta cel putin 10 minute pe zi, la aceeasi ora, de preferat dupa masa. Asigura-te ca ajunge cu piciorele la podea, atunci cand sta pe toaleta. Daca nu ajunge foloseste un scaunel. Unul din motivele pentru care copiii nu merg la toaleta atat de des este faptul ca nu se simt confortabil. Lasa-l sa se uite pe o carte sau sa asculte muzica cat sta pe toaleta. Orice activitate care il ajuta sa se relaxeze si il tine ocupat este binevenita.

Stabileste impreuna cu copilul tau o recompensa pe care o va primi doar pentru ca sta pe toaleta. Daca reuseste sa nu iasa din baie timp de 15 minute, ofera-i ceva in schimb. Daca reuseste sa aiba scaun, recompensa trebuie sa fie si mai mare. Incearca totusi sa nu folosesti mancarea ca recompensa.

Aminteste-ti!

  • Ai rabdare! La cei mai multi copii, constipatia devine o problema cronica si este nevoie de timp pentru a scapa de ea complet.
  • Evita sa folosesti clismele sau supozitoarele in mod regulat. Pare tentant sa rezolvi problema dintr-o data, dar nu este foarte sanatos pentru cel mic. Trebuie sa-i creezi obiceiuri sanatoase, ori clisma si supozitoarele sunt departe de a face asta.
  • Mergeti la medic daca nu vezi nicio imbunatatire in 2-3 saptamani de tratament sau daca este nevoie in mod regulat de clisme si supozitoare.