Prezenta secretiei la nivel ocular poarta numele de conjunctivita si reprezinta cea mai frecventa infectie a nou nascutului. Ea se datoreaza inflamatiei suprafetei externe a ochiului deetiologie infectioasa sau neinfectioasa. Aspectul este cel care ingrijoreaza proaspetele mamici deoarece micutul le intampina cu ochisorii umflati, vizibil inrositi si adesea lipiti de o secretie curata (seroasa) sau galbuie (purulenta).

Frecventa conjuctivitelor neonatale este citata in jurul cifrei de 1-2% din totalul nou-nascutilor. In primele ore de viata reactia conjunctivala este data de dezechilibre acido-bazice prezente la acest nivel, insemnand o „iritatie” locala cauzata de contactul cu mucoasele, secretiile si pH-ul canalului vaginal in timpul nasterii.

De asemenea, iritatia poate fi provocata si de anumite substante medicamentoase aplicate local pentru a preveni boli     grave. La cateva zile de viata insa medicii se vor gandi mai frecvent la posibilitatea unei infectii. De aceea este foarte importanta colaborarea cu medicul neonatolog care trebuie informat despre analizele efectuate in sarcina; eventualele infectii locale au potential mai mult sau mai putin grav asupra starii nou nascutului.

Etiologia conjuctivitelor

Bacterii:

  • Staphylococcus aureus.
  • Haemophilus influenza.
  • Streptococcus pneumoniae.
  • Neisseria gonorrhea.
  • Chlamydia trachomatis.

   
Virusuri:

  • Adenoviruses.
  • Herpes virus.
  • Chimica (prin folosire unor medicamente in scop preventiv)
  • Alergeni (rar in perioada neonatala)

Cu toate testele, de multe ori etiologia conjuctivitei este greu de precizat. Un studio de specialitate indica o cauza     infectioasa in 56% din cazuri insa restul de 44% au origine incerta. Cel mai frecvent aspectul de ochi incarcat de secretii se datoreaza imperforatiei de canal lacrimal. Obstructia este prezenta cel mai adesea la nivelul capatului nazal al ductului acesta fiind locul unde apar secretiile. Aspectul este frecvent unilateral si persista pana la 6-9 luni sau chiar 1 an. Semnalati medicului dumneavoastra aspectul si acesta va hotari daca interventia unui oftalmolog este necesara.

De cele mai multe ori afectiune este insa autolimitanta si beneficiaza de masaj la nivelul unghiului intern al ochiului prin exercitarea unei presiuni catre baza nasului, urmata de curatirea cu comprese sterile. Exista servetele special concepute cu substante antiseptice care pot fi folosite pentru curatire locala.