Perioada de sugar

Sfatul specialistului:

“Dela sfarsitul primei luni de viata si pana la un an, copilul parcurgeperioada de sugar. In acest interval de timp copilul invata sa-siantreneze corpul pentru a asta in sezut, a sta in picioare si a merge.Invata sa-si foloseasca mainile pentru a prinde, arunca si manevraobiectele. Se ataseaza de cei apropiati (parinti, frati, rude etc),invata sa aiba incredere in parinti cand are nevoie de ajutor, intelegepersistenta lucrurilor (“Cand tata trece in alta camera, el este acolo,chiar daca nu-l vad”) Acum, copilul isi dezvolta mintea (rezolvandprobleme cum ar fi cataratul), intelege prima suta de cuvinte, poate sale repete, combinand miscarile limbii, a buzelor si a laringelui; poatesa descopere ce-i place si ce nu.” (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Zambet de copil

Interactiunea dintre tine si bebelus se bazeaza acum pe comunicarea nonverbala, adica pe gesturi, mimica. Dintre acestea, o deosebita semnificatie o are zambetul. Ce este zambetul? O reactie innascuta, cu o mare valoare adaptativa. Daca dupa nastere ai observat la bebelusul tau un zambet spontan, nou-nascutul zambind chiar in absenta unor stimuli externi, acum, zambetul dobandeste un caracter social si neselectiv. Sugarul tau zambeste mai ales in prezenta oamenilor sau a unor obiecte care seamana cu o figura umana (papusa, desen care reprezinta fata umana). Observi acum ca el el zambeste neselectiv, oricui.

Descopera lumea prin joc si comunicare

Bebelusul tau incepe sa gangureasca si sa murmure, sa scanceasca. Raspunde-i, vorbeste-i prinvidu-l drept in ochi. Daca ai treaba in alta incapere, asigura-te ca iti aude vocea; il va calma si ii va permite sa adoarma linistit.

Mama poate deveni cel mai bun ghid al lui in universul pe care acum incepe sa-l descopere. Prin joaca ii oferi confort si siguranta, caldura si placere.

Caruselele destinate celor mici, jocurile pentru bebelusi, jucariile pentru categoria de varsta 0+, dar si cartile viu colorate, speciale pentru aceasta varsta ii starnesc interesul. Indeamna-l sa-si foloseasca mainile si picioarele oferindu-i o jucarie colorata, care sa-l provoace la gimnastica. Isi va dezvolta astfel abilitatile de coordonare a mainilor, bratelor si degetelor. Daca te intinzi alaturi de cel mic, joaca devine si mai interesanta pentru el. Desi puiul tau deja isi intinde bratele cu entuziasm si avant, inca nu poate sa apuce un obiect de langa el, deoarece inca nu este formata abilitatea de coordonare mana-ochi. Aseaza-i tu jucaria in mana si lasa-l sa se bucure de ea. S-ar putea sa te surprinda, rasplatindu-te cu primul sau zambet.
 
Ma foiesc

Uneori il gasesti dormind in pozitii amuzante, chircit ca o broscuta, cu genunchii adunati sub piept. Nu rata momentele si imortalizeaza-le pentru albumul de fotografii. Bebelusul reuseste sa-si ridice usor capul si sa-l intoarca dintr-o parte in cealalta, sa-l tina in pozitie verticala. Incepe chiar sa-l ridice cand este culcat pe burta.

Un pui mic cu nevoi mari

Ghemotocul din bratele tale, pe care il iubesti atat de mult si pentru care ai fi in stare de orice, are nevoie de tine pentru a creste fumos. Contactul fizic cu mama este la fel de important precum somnul si hrana. Sugarii carora li se satisfac nevoile inca din perioada timpurie cresc cu o mai mare stima de sine. Ei vor fi mai independenti decat bebelusii care au fost izolati si lasati sa adoarma singuri, care au fost tinuti prea putin in brate deoarece parintilor le-a fost teama sa nu-i rasfete sau au fost hraniti conform unui orar bine stabilit. La aceasta varsta nu se pune inca problema rasfatului, iar alaptarea bebelusului ar trebui sa se faca la cerere.

Bine imbracat

Tu deja esti preocupata cu ce sa-l imbraci pe bebe, ii alegi hainele cu atentie si drag. Trebuie sa stii ca, la aceasta varsta, bebelusul inca nu-si poate regla temperatura corpului. De aceea, este indicat sa acorzi importanta protejarii capului, a mainilor si picioarelor, imbracandu-l corespunzator, mai ales cand iesiti la plimbare.

Explorarea corpului

Acumincepe sa-si descopere corpul, sa-l exploreze. Primele descoperite suntmainile si picioarele, pe care le studiaza cu viu interes. Acumconstientizeaza ca mainile si picioarele sunt atasate corpului sau sivei putea sa-ti privesti bebelusul jucandu-se cu ele. Numara-i degetelede la maini in timp ce-i spui poezii cu numere. Misca-i mainile in fataochilor, ajuta-l sa bata din palme astfel incat sa poata sa vada sisa-si simta mainile in acelasi timp.  

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: Neonatologie, 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: 1. Maria Alexandra Deaconu 2. Lucas Herman