Carbohidratii se gasesc intr-o gama foarte large si foarte variata de alimente, de la legume si fructe pana la pateuri sau gogosi. Toti carbohidratii contin zahar, intr-o forma sau alta: fructoza 9in fructe), lactoza (in produse lactate), etc.

Chiar si pastele fainoase nu sunt decat zaharuri. Digestia consta in extragerea zaharului din carbohidrati si transformarea lui in combustibil pentru organism. Acest combustibil poate fi consumat – iar acesta e un lucru bun – sau poate fi stocat – iar acesta e un lucru rau pentru ca acest combustibil stocat in organism nu este decat grasimea.

Dietele sarace in carbohidrati, de tipul Atkins sau South Beach, ofera organismului proteine din belsug, insa nu ii ofera combustibilul de care nevoie si care este extras in mod normal din carbohidrati. In aceste conditii, organismul este fortat sa-si extraga combustibilul din depozitele de grasime, astfel producandu-se scaderea in greutate.

In ultimul timp am devenit constienti de efectele pe care le au carbohidratii asupra siluetei noastre. Dar dietele care functioneaza in cazul adultilor nu sunt neaparat potrivite si pentru copii. Afla ce spun expertii despre copii si carbohidrati.

Se pare ca toata lumea, de la vedetele de cinema la vecina de deasupra, a incercat dietele ca Atkins, South Beach. Probabil multe din aceste persoane reusesc sa slabeasca. Se estimeaza ca unul din patru americani a incercat o dieta saraca in carbohidrati sic el ptuin 10 milioane de persoane incearca una chiar acum. Rafturile supermarketurilor sunt pline de produse care isi etaleaza etichetele care spun „Fara carbohidrati” iar marile restaurante Au introdus in meniuri feluri de mncare sarace in carbohidrati.

Multi adulti care au reusit sa slabeasca reducand cantitatea de carbohidrati isi imagineaza ca ce a functionat la ei va functiona si la copiii lor care trebuie sa slabeasca cateva kilograme. Multi parinti asalteaza cabinetele pediatrilor cerand o dieta fara carbohidrati pentru copiii lor obezi.

Daca toata lumea o face trebuie sa fie un lucru bun, nu?

Adevarul e ca nu prea e un lucru bun. Copiii sunt inca in crestere. Neglijand o anumita grupa de mancare, le vom opri cresterea, mai ales daca neglijam fructele si legumele bogate in vitamine, minerale si fier.

Desi multi oameni care tin diet saraca in carbohidrati slabesc destul de repede (fata de cei care tin o dieta saraca in grasimi sau care numara caloriile), nu sunt cunoscute efectele pe termen lung are consumului mare de grasimi si proteine. Medicii spun chiar ca existul riscul sa apara cheaguri de sange pe vene, cholesterol marit, disfunctii ale rinichilor si hipertensiune.

Un studiu recent realizat de dr. Arne Astrop, de la Universitatea din Copenhaga, a aratat ca persoanele care au tinut dieta Atkins timp de un an au avut dureri de cap, slabiciuni ale muschilor si crampe provocate de lipsa fructelor, a legumelor si a semintelor din dieta.

„Acestea sunt simptomele lipsei de carbohidrati” spune dr. Astrop. „Creierul si muschii acestor oameni pur si simplu nu primeau o cantitate suficienta de glucoza din carbohidrati”

In cazul copiilor, efectele negative ale dietei vor aparea imediat. Carbohidratii sunt combustibilul organismului. Oamenii care nu consuma o cantitate suficient de carbohidrati se simt obositi si lipsiti de energie pentru ca organismul lor nu primeste combustibilul de care are nevoie. La copii efectele sunt oboseala si inabilitatea de a se concentra la scoala.

Dr. Stephen Sondike, expert in dieta Atkins nu crede ca lipsa de carbohidrati din dieta ii poate face pe copii obositi si lipsiti de energie, ci dimpotriva. „Copii devin obositi cand iau un mic dejun bogat in carbohidrati, iar dupa ora 10:00 le scade glicemia.”

Sondike spune ca un mic dejun format dintr-un covrig si un suc de portocale, ambele bogate in carbohidrati, va duce la o crestere temporara a glicemiei si la o dimineata plina de energie, numai ca in jurulorei 10:00 glicemia va scadea brusc si copilul se va simti oboist, simtind nevoia de ceva dulce.