Diversificarea alimentatiei este un moment important in viata copilului. Alegerea momentului, a alimentelor si felul cum sunt ele introduse pot avea urmari asupra alimentatiei viitoare a bebelusului. De aceea, este nevoie de mult tact si cateva cunostinte legate de organismul copilului.

Cand incepe diversificarea?

Prima intrebare pe care si-o pun mamicile este „cand incep?”  In jurul varstei de 6 luni rezervele de fier pe care le-a acumulat in viata intrauterina incep sa se epuizeze. De aceea diversificarea trebuie inceputa la aceasta varsta.
Daca ne grabim sa introducem alimentele solide sistemul digestiv imatur al bebelusului va avea de suferit. El nu este gata inca sa digere altceva decat lapte. In plus, este posibil sa apara reactii alergice, infectii bacteriene, diaree si alte probleme gastrice. Pe de alta parte, unii parintii gasesc alaptatul la san foarte comod, asa ca au tendinta sa intarzie diversificarea. Nici aceasta abordare nu este corecta. Daca introducem solidele prea tarziu, riscam sa compromitem echilibrul nutritional al organismului. Fierul, zincul se gasesc in cantitate tot mai mica in laptele de san, la sase luni de la nastere. In plus, diversificarea il ajuta pe copil sa atinga noi puncte in dezvoltarea motorie. Va avea un motiv pentru a invata sa mestece, sa-si tina capsorul, sa stea in fundulet.

Pentru ca nu toti copiii se dezvolta la fel, s-ar putea ca nu toti sa fie gata pentru diversificare la 4-6 luni, asa ca trebuie sa urmarim semnele. Un copil este gata pentru diversificare atunci cand:

  • isi poate controla capsorul
  • isi pierde reflexul de a scuipa ce are in gura
  • poate sa stea in fundulet, chiar si cu ajutor
  • si-a dublat greutatea de la nastere
  • ii este tot mai foame si nu pare sa se sature cu lapte
  • devine curios cand te vede mancand, se uita la mancarea ta.

Cum incepe diversificarea?

  • Poti incepe cu cereale pentru copii, facute din orez, care nu contin gluten si sunt mai putin alergenice decat alte alimente. Din aceste cereale se face un piure folosind apa sau lapte. Amestecul rezultat trebuie sa fie fin si mai degraba lichid. Nu i-l da atunci cand este infometat sau satul. Probabil ca il va refuza in aceste momente. Mai intai da-i lapte, asa cum ai face la o masa normala. Cand a mancat jumatate din cantitatea normala opreste-te si da-i lingurita cu piure. Ideal este sa folosesti o lingurita moale, din cauciuc ca sa nu-i ranesti gingiile. Incepe cu o cantitate foarte mica de piure, un varf de lingurita. Daca nu pare interesat sa guste, lasa-l sa miroasa piureul sau sa puna manuta in el.
  • Nu incerca sa-i pui cereale in biberon, altfel copilul nu va face diferenta intre mancatul cu biberonul si mancatul cu lingurita.
  • Incepe cu o „masa” solida pe zi (de fapt o lingurita de mancare) pe care i-o oferi oricand vrei, numai ai grija ca in acel moment copilul sa nu fie obosit, plangacios, somnoros. Odata ce se obisnuieste cu solidele va fi gata sa manance 1-2 linguri pe zi. Pe masura ce mananca mai mult, prepara piureul mai solid, mai gros si mai adauga o masa solida.

Cateva sfaturi

  • Incepe cu alimente fara gluten si cat mai naturale, fara adaos de zahar sau sare.
  • Orice mancare pe care i-o dai trebuie sa fie un piure fin, mai degraba lichid.
  • Alimentele se introduc unul cate unul. La 3-4 zile de la introducerea unui aliment se poate folosi inca unul. Asa iti poti da seama la timp daca bebele are o alergie alimentara si care este mancarea care o declanseaza. Cel mai susceptibile de a provoca alergii sunt nucile, alunele, soia, fructele de mare, ouale.
  • Odata ce ai reusit sa introduci in alimentatie cateva alimente, variaza pentru a-i asigura copilului o dieta corecta.
  • Daca refuza un aliment, nu te da batuta. Poate fi nevoie chiar si de 10 incercari ca sa accepte o mancare noua.
  • Chiar daca accepta bucuros diversificarea, copilul trebuie sa primeasca lapte de san sau formula macar pana la un an. Ambele tipuri de lapte ii ofera fier, vitamine si proteine intr-o forma usor de difgerat. Alimentele solide nu pot inlocui cu succes nutrientii din lapte, in primul an de viata.
  • Desi este bine sa obisnuiesti copilul cu o varietate mare de alimente, probabil ca va dura ceva pana cand se va obisnui cu gustul si textura fiecarui aliment. Fiecare bebe are preferintele sale, dar, de obicei, tranzitia de la lapte la solide incepe cu cereale semi-lichide (amestecate cu lapte), continua cu fructe si legume pisate si se termina cu mancare (carne, alte surse de proteine) taiata in bucatele foarte mici.
  • Unii experti recomanda sa incepem cu fructe si legume galbene, care sunt mai usor de digerat. Insa altii spun ca e mai bine sa incepem cu cele verzi, altfel copilul se va obisnui cu gustul dulce al alimentelor galbene si le va refuza pe celelalte. Fiecare mamica alege ce varianta vrea. Oricum ai face, nu exclude din dieta copilului un aliment doar pentru ca nu-ti place tie. Cel mic ar putea avea gusturi diferite de ale tale.
  • Unii parinti aleg piureurile gata preparate, care se gasesc la borcan, la raioanele pentru copii. Nu este neparat gresit, desi piureurile facute in casa sunt mai naturale. Important este ca atunci cand desfaci borcanul sa pui o portie de mancarica intr-un castron. Daca bagi lingurita in borcan, apoi in gurita copilui, apoi iar in borcan, nu vei mai putea folosi ce ramane la o alta masa pentru ca bacteriile provenite din gurita vor strica piureul. Oricum, un borcan deschis de peste 2 zile trebuie aruncat.
  • Nu te speria daca mirosul si consistenta scaunelor se schimba de la primele lingurite de mancare solida. Este ceva normal. In schimb, ar trebui sa te ingrijoreze alte simptome digestive (balonare, gaze, dureri de burtica, diaree) si cutanate (bubite) care pot fi semnele unei alergii alimentare.

De tinut minte:

  • Cand apar primii dintisori, copilul isi poate pierde pofta de mancare, deci nu te lasa descurajata daca pare sa-si fi pierdut interesul pentru solide in acest moment. E o stare treatoare.
  • Evita sa-i impui copilului gusturile tale.
  • Cand incepe sa se deplaseze singur, copilul isi poate pierde interesul pentru mancare pentru ca il atrage mai mult nou-descoperita mobilitate decat mancarea. Este o stare temporara.
  • Cand prepari piureuri, fa-le mai degraba lichide. Pana cand copilul va bea apa aceste piureuri il vor ajuta sa evite constipatia.
  • Cand incepi diversificarea, da-i intai lapte de san sau formula pana cand isi potoleste foamea. Bebelusii infometati nu prea au chef sa experimenteze.

Nu uitati cat de diferiti sunt copiii. Ei mananca in cantitati diferite, au preferinte diferite pentru gust, textura si fac progrese in ritm diferit. Nu il forta pe copilul tau sa manance prea mult. Va invata curand cum sa-ti arate ca mai vrea sau ca s-a saturat. Pana atunci, ar putea sa aiba dureri de burtica daca mananca prea mult.