Cauta:
Alimentatia gravidei vegetariene

Alimentatia gravidei vegetariene

  Autor Echipa NN Data: 21.09.2011

Alimentatia gravidei vegetariene
Daca sunteti vegetariana sau daca, asa cum se intampla uneori in perioada "cu burtica", gustul carnii va face rau, este posibil sa intampinati unele probleme legate de acumularea nutrientilor necesari din alimentatie. Totusi, daca sunteti atenta la ce mancati si la combinatiile culinare pe care le alegeti, riscurile de a avea probleme din acest motiv sunt reduse, mai ales ca suplimentele vitaminice sunt un aport necesar de minerale utile.

Necesarul de calorii zilnice pentru o gravida se situeaza intre 2200 si 2700. Acestea se pot acoperi cu succes si printr-o alimentatie din care este exclusa carnea pentru ca, mai mult decat cantitatea, conteaza calitatea caloriilor ingerate. Preferati alimentele cat mai bogate in vitamine si minerale, evitati painea, produsele de patiserie, dulciurile si produsele incarcate de calorii goale precum cartofii prajiti. 

Nevoi speciale

Mamicile vegetariene pot intampina unele probleme relative la acumularea unor substante benefice ca fierul, calciul, zincul, vitaminele D, B2 si B1 din alimentatia lor cotidiana. In functie de regimul tinut (ovo-lacto-vegetarian, excluderea oricarei carni in afara de peste etc.) aceste nevoi difera mult de la persoana la persoana.

Sfaturi utile
  • Vegetarienele si femeile care consuma putina carne sunt expuse la un risc mai mare de a prezenta deficienta de fier pe timpul sarcinii. Necesarul de fier, de zinc si de alte minerale se poate usor completa insa printr-o dieta rationala, care sa contina cereale, legume, fructe uscate si germeni de grau. Spanacul, prunele si varza acra sunt surse excelente de fier, dupa cum sunt si fructele uscate si leguminoasele cu frunze. Tofu reprezinta, de asemenea, o sursa excelenta de fier. Daca alimentatia dumneavoastra cuprinde si produsele lactate, evitati sa consumati impreuna sursele de fier cu cele de calciu, acesta din urma reducand absorbtia de fier in organism.
  • Pentru a suplini necesarul de calciu si vitamina D, alegeti alimentele bogate in aceste doua elemente si, la nevoie, utilizati suplimente.
  • Consumul eficient de acid folic nu reprezinta, de obicei, o problema pentru vegetarieni. Acidul folic se regaseste in multe fructe, legume si verdeturi (in special in cele cu frunze inchise la culoare).
  • Pentru a obtine acizi grasi omega-3, adaugati ulei de canola, de tofu, de seminte de in, de seminte de soia, de nuci si germeni de grau la regimul dumneavoastra alimentar, aceste produse continand ulei linolenic, un tip de acid gras omega-3.
  • Vegetarienele ar putea intampina probleme cu absorbtia de vitamina E. Vitamina E este importanta pe perioada sarcinii, intrucat ajuta la metabolizarea grasimilor polinesaturate si contribuie la intarirea muschilor si la formarea celulelor rosii din sange. Alimentele bogate in vitamina E includ uleiul de masline, germenii de grau, spanacul si fructele uscate.





Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu