Acidul folic este o vitamina importanta pentru orice femeie care este posibil sa ramana insarcinata. Acidul folic face parte din grupul vitaminelor B si ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale grave ale creierului sau maduvei spinarii copilului tau (numite defecte de tub neural) precum si a altor malformatii precum cele ale buzei superioare sau ale inimii.

Acidul folic este necesar foarte devreme in cursul sarcinii, de obicei inainte ca femeia sa isi dea seama ca este insarcinata. De aceea este foarte important ca fiecare femeie care are sanse de a ramane insarcinata sa consume o cantitate suficienta de acid folic cu cel putin o luna inainte de sarcina. O cale usoara pentru a te asigura ca primesti o cantitate suficienta de acid folic este aceea de a lua o multivitamine.

Aceastea trebuie sa contina cel putin 400 de micrograme de acid folic. Acidul folic poate fi obtinut si din cereale ce trebuiesc consumate in fiecare zi. Asa ca trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa si care contine cantitati suficiente de fructe si legume si nu uita acidul folic!

Fier: Ai nevoie de Fe deoarece este o parte importanta a sangelui (a hemoglobinei). Dintii si oasele au si ele nevoie de Fe pentru a se dezvolta normal. O cantitate prea mica de Fe poate cauza anemie. Daca ai anemie, poti fi palida si te poti simti obosita mai tot timpul. Medicul tau poate verifica daca ai semne de anemie prin teste sangvine de rutina care sunt efectuate in diverse etape ale sarcinii.

Toate femeile insarcinate ar trebui sa ia un supliment de Fe cu doze mici , incepand de la prima vizita prenatala la medic sau chiar inainte. Vitaminele prenatale pe care ti le prescrie medicul sau pe care le gasesti la orice farmacie au de obicei cantitatea de Fe care iti este necesara. Verifica eticheta pentru a afla daca ele contin Fe. Daca medicul crede ca poti suferi de anemie, iti va da o doza mai mare de suplimente de Fe. Poti preveni anemia consumand alimente bogate in Fe precum carne slaba rosie, peste, carne de pasare, fructe uscate, paine integrala sau cereale imbogatite cu Fe.

Apa:

Apa are un rol cheie in alimentatia de pe parcursul sarcinii. O cantitate suficienta de apa ajuta la prevenirea constipatiei, hemoroizilor, infectiilor urinare. Consumul unei cantitati suficiente de apa previne aparitia deshidratarii. Daca nu bei destula apa poti avea contractii uterine si travaliu prematur. Poti sa consumi si sucuri dar acestea au de obicei multe calorii si te pot face sa te ingrasi mai mult decat trebuie.Cafeaua, sucurile si ceaiurile pot contine cafeina care in fapt reduce cantitatea de fluide din corpul tau asa ca nu trebuie sa le consideri ca aducandu-ti o cantitate suficienta de apa.

Ar trebui sa iau o multivitamina in timpul sarcinii?

Chiar si femeile care isi planifica foarte bine alimentatia din fiecare zi pot sa piarda din vedere unele substante nutritive importante precum acidul folic. De aceea este bine sa iei o multivitamina inainte de a ramane insarcinata. Dar nu exagera-daca iei mai mult de o tableta pe zi acest lucru poate fi daunator.

Cat de mult trebuie sa ma ingras in timpul sarcinii?

Trebuie sa castigi in greutate progresiv, putin cate putin in timpul sarcinii, cel mai mult in ultimul trimestru. E bine daca te ingrasi 1, 2 kg in primele 3 luni de sarcina si 1,5-2 kg pe luna pentru restul sarcinii.Greutatea medie pe care trebuie sa o acumulezi este intre 11,5 si 12,5 kg in total. Dar se poate intampla sa te ingrasi un pic mai mult sau mai putin , depinzand de greutatea pe care o aveai inainte de sarcina si de inaltimea ta.

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie:

– Daca aveai o greutate sub normal trebuie sa iei in greutate intre 12 si 18 kg

– Daca aveai o greutate peste normal trebuie sa iei in greutate intre 6.5 si 11.5 kg.

Vorbeste cu medicul tau pentru a afla cat de mult ar trebui sa te ingrasi in timpul sarcinii.

Cercetari recente sugereaza ca femeile care iau in greutate mai mult decat trebuie in timpul sarcinii si care nu reusesc sa scape de aceasta extra greutate in primele 6 luni dupa nastere au risc mai mare de a deveni obeze dupa aproximativ 10 ani.

Greutatea totala pe care o castigi in sarcina include si greutatea copilului tau care este intre 2.5 si 4 kg. Restul de greutate consta in volumul crescut de fluide , marirea sanilor, uter marit, fluid amniotic si placenta. Mergi la medic pe tot parcursul sarcinii pentru ca el sau ea sa iti verifice cresterea in greutate.

E greu sa pierzi in greutate dupa sarcina?

Intr-adevar, poate fi greu sa scapi de kilogramele in plus acumulate dupa ce nasti, dar asta se intampla doar daca acumulezi prea multe.

In timpul sarcinii, kilogramele in plus pot creste de trei ori mai mult decat atunci cand nu erai insarcinata. Daca greutatea corporala este normala in timpul sarcinii, aceasta se pierde dupa ce nasti sau in saptamanile si lunile de dupa nastere.

Alaptatul poate ajuta la eliminarea surplusului acumulat in timpul sarcinii, ajutand corpul sa piarda cel putin 500 de calorii in fiecare zi.

Sursa:www.4women.gov
Tradus si adaptat de Dana Varvaruc