Cauta:
Macrosomia

Macrosomia

  Autor Echipa NN Data: 02.10.2009

Macrosomia

Greutatea medie a unui fat la termen este de 3,4 kilograme. Iar o greutate de pana in 4 kilograme este considerata normala. De la 4 kilograme in sus vorbim de un fat macrosom, adica un fat mai mare decat normalul. Aproximativ 5-10% din nou-nascuti sunt macrosomi, fara ca acest lucru sa le influenteze in mod negativ sanatatea.

Medicul ar putea sa banuiasca o viitoare macrosomie daca burtica mamei este prea mare in raport cu varsta sarcinii. Insa inainte de nastere e greu de spus daca si cat de mare va fi bebele, chiar si daca se foloseste ecografia. Abia dupa nastere, cantarul va putea da un verdict clar.

Un numar de factori contribuie la marimea si greutatea copilului. Adesea, singurul vinovat pentru macrosomie este factorul genetic - la parinti mari, copii mari. Dintre factorii ce pot fi controlati cel mai important este glicemia crescuta a mamei insarcinate, datorata fie diabetului mellitus, fie diabetului gestational. Dar copii macrosomi pot avea si mamele obeze, mai ales daca iau mult in greutate in timpul sarcinii, cele cu sarcina suprapurtata. Conteaza si sexul copilului - baietii sunt mai mari, in general, decat fetele, dar si marimea la nastere a fratiorilor, daca ei exista. Mamele care au nascut deja un copil macrosom au sanse mari sa se repete situatia si la o alta sarcina viitoare.

Totusi, mamicile care prezinta acesti factori de risc nu trebuie sa-si faca griji. Este posibil ca bebele sa se nasca la o greutate normala, asa cum o mamica ce nu prezinta niciun factor de risc poate sa nasca un bebe macrosom.

De ce se nasc copii mari cand parintii au inaltime medie, mama nu este obeza si nu are glicemie mare - nimeni nu stie. Variatiile mari in greutatea la nastere nu au putut fi explicate.
Macrosomia poate sa puna probleme la nastere. Cu cat fatul este mai mare, cu atat cresc riscurile ca nasterea sa fie grea.

Mama poate sa sufere rupturi perineale, hemoragie, rani ale coccisului. De asemenea, poate sa apara distocia de umar, adica fatul ramane cu un umar prins in spatele osului pubian al mamei si nu mai poate inainta. Este o complicatie rara si grava a nasterii, care necesita o rezolvare imediata, altfel copilul poate fi afectat grav.

Macrosomia inseamna de asemenea mai multe sanse de cezariana. Desi este dificil de stabilit greutatea fatului inaintea nasterii, medicul poate decide sa faca cezariana unei mame cu abdomenul prea mare, doar pentru a evita complicatiile.

Daca nasterea este dificila sau complicata, problemele nou-nascutului vor fi legate de complicatiile respective. De exemplu, distocia de umar poate duce la fractura de clavicula, care ar trebui sa se vindece fara probleme. In rest, macrosomia nu este asociata cu probleme grave de sanatate.

Probleme putin mai mari ar putea avea mama daca nasterea a fost vaginala. In functie de ranile suferite de perineu (epiziotomie sau rupturi spontane) refacerea ar putea dura mai mult sau mai putin, insa mamicile care urmeaza sfaturile medicului nu ar trebui sa aiba probleme pe termen lung.Read the English version of this article: Macrosomia
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
3 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 27.03.2010
  "De ce se nasc copii mari cand parintii au inaltime medie, mama nu este obeza si nu are [ ... ]
 • a spus
  vineri, 09.10.2009
  interesant articol, nici n-am stiut ca are o denumire..oricum f interesant comentariul lui AAdi...eu [ ... ]
 • a spus
  duminică, 04.10.2009
  Eu am nascut 2 copii macrosomi (primul si al treilea). In ambele cazuri cred ca de vina a fost [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu