Vaccinarea antirujeolica

Rujeola sau pojarul este o boala virala manifestata prin febra mare si o eruptie cutanata tipica. Complicatiile sunt rare dar sunt foarte grave. Boala este pe cale de disparitie datorita vaccinului antirujeolic care, in Romania se sdministreaza in  doua doze, dintre care una la 9 – 12 luni. Dupa 7 – 10 zile pot sa apara reactii usoare. Trebuie evitata vaccinarea copiilor care au in familie cazuri de convulsii, sau daca sunt sub tratament cu cortizon. Vaccinul se repeta in clasa intai sau in perioadele de epidemie. In ultimii ani a aparut un trivaccin (antirujeoal, antirubeola, antiparotidita). Cereti sfatul medicului inainte de a-l administra copilului (la varsta de 12 – 14 luni).

Vaccinarea antirubeolica este recomandata in special pentru fetite, deoarece poate preintampina riscul de a face rubeola in timpul sarcinii, fapt ce ar determina malformatii fetale. Parotidita epidemica sau oreionul este o boala virala care ataca glandele parotide si poate avea manifestari pancreatice, meningiene sau testiculare. Vaccinarea este recomandata in special baietilor. Vaccinul urlian se administreaza singur sau in combinatie cu vaccinul impotriva rujeolei sau a rubeolei.

Vaccinarea antihepatita B

In ultimul an a crescut semnificativ numarul purtatorilor de virus hepatitic de tip B, de aceea vaccinarea a devenit obligatorie si in Romania. Boala se transmite in principal prin contact sexual si unele manevre medicale (injectii, interventii chirurgicale, transfuzii de sange). Asa cum fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar, asa si hepatita B se poate complica intr-un mare numar de cazuri cu cancerul la ficat. Vaccinul antihepatita B se face de la nastere (prima doza) si se repeta la doua si la sase luni. Nu are reactii secundare.

Vaccinarea impotriva gripei

Vaccinari facultative

Gripa poate deveni foarte periculoasa pentru sugari si pentru varstnici. Virusul gripei se modifica permanent, de aceea vaccinurile antigripale nu ofera protectie de 100% nici macar in acelasi sezon. Este prferabil sa cresteti rezistenta, imunitatea copilului dumneavoastra prin metode alternative: expunerea la aer, baie/dus in fiecare zi, urmate de masaj si gimnastica, frectii cu un prosop mai aspru, cu apa rece. Alimentatia echilibrata are un rol mai important: alaptarea este esentiala!
Si, nu uitati : feriti copilul de aglomeratie, de contactul cu persoane bolnave!
 
Vaccinarea antihepatita A

Vaccinul impotriva hepatitei de tip A a fost descoperit destul de recent. Aceasta boala se transmite pe cale digestiva, prin maini murdare, alimente nespalate, chiar prin apa, daca retelele de distributie sunt necorespunzatoare. Boala apare in general, la copii si nu evolueaza spre cronicizare. Se recomanda sa fie vaccinati in special copiii inainte de a incepe gradinita sau scoala. Din pacate, acest vaccin nu intra in schema vaccinarii obligatorii dar se poate achizitiona din farmacii.
 
Vaccinarea anti-Hemophilus b

In ultimii ani a intrat in circulatie si vaccinul impotriva microbului  Hemophilus influenzae tip B, care provoaca 93% din cazurile mortale de meningita la copiii sub 5 ani. Acest germen poate provoca, de asemenea, otita, amigdalita, laringita, pneumonia. Astazi in Romania, infectiile cu hemophilus sunt de gravitate usoara sau medie in perioada actuala.

Vaccinarea impotriva varicelei

Varsatul de vant (varicela) este cea mai usor transmisibila dintre bolile copilariei. In general, nu este o boala grava dar este mai bine sa vaccinati copilul cu vaccin anti-varicelos, disponibil in farmacii.