Energia varstei

Mami,te afli in fata unei fiinte care-si construieste personalitatea siidentitatea. La 20 de luni, copilul tau este caracterizat de o dorintaarzatoare de a atinge totul, care face din el un copilce provoaca mult zgomot si dezordine si este expus accidentelor. Curiozitatii lui nu scapa niciun sertar, nici un dulap, nici o sacosa sau dosar, nici o cutie.

Sepoate arata, in acelasi timp, perseverent la un joc, pentru ca apoisa incerce zece activitati diferite fara succes. Imita comportamentuladultilor, stie locul obiectelor de uz curent si le poate pune laloc. Se amuza sa fie prins cand alergi dupa el.

Are un simt deproprietate foarte dezvoltat, inclusiv in a-si insusi obiectelealtora. Se joaca adesea in fata oglinzii si se recunoaste, unii adora sase balaceasca in apa, iar altii au frica de apa. Jumatate ingeras, jumatate dracusor, acumregreseaza, acum vrea sa fie mare.

Nu il intereseaza inca ceilalti copii;el se misca, se agita, se catara fara a-i pasa de altii. Ii place satopaie prin casa dezbracat. Orice amanare si orice refuz sunt preagreu de suportat pentru el, si atunci loveste sau musca. Violentafuriilor lui te descumpaneste? Simti ca limitele rabdarii iti suntincercate atunci cand copilul tau vrea totul doar pentru el? Ei bine,nu este singurul copil care la 20 de luni isi arunca jucariile, tipa,se zbate, da cu picioarele sau se loveste cu capul de podea.

Ai rabdare, intrucat puiul tau este inca incapabil sa-si controleze violentaizbucnirilor si emotiilor. Calmul se instaleaza rapid, iar copiluluita de ce a ajuns intr-o asemenea stare.

Copilul sociabil

Daca inca nu ai facut-o, este bine sa-l integrezi pe copilul tau intr-un grup de copii de varsta lui. Inaintede acest pas, invata-l despre atentie si respect. La aceasta varstacopilul tau inca nu se joaca cu ceilalti decat daca are nevoie, ca sase dea in leagan, de exemplu. Cu un comportament egoist, el preferamai degraba sa primeasca sau sa ia, decat sa dea si gaseste gesturilesale egoiste ca fiind naturale. El crede ca este normal sa aiba totulpentru el si nu tine cont de dorintele celorlalti. Uneori isi cautaprietenii, alteori ii ignora.
Prefera prezenta adultilor si iiplace in mod special sa le imite comportamentul in jocul lui.

Inaceasta perioada, tatalocupaun loc din ce in ce mai important. Copilul cauta compania tatalui sirefuza deseori sa doarma fara sa-l fi vazut un moment inainte deculcare. In schimb, fuge si face taraboi daca este imbratisat sausarutat fara sa doreasca. Tandreturile dureaza putin din cauzaenergiei debordante. Intr-o clipa, copilul se desprinde din brateleparintelui, desi abia ceruse caldura.

Sfatul specialistului:

Tatal isi are rolul lui esential in cresterea copiilor, care nu se rezuma doar la asigurarea painii de toate zilele. El este foarte important in dezvoltarea lor motorie, sociala, emotionala si spirituala.[..] Mamele si tatii se ocupa de copil in mod diferit: mamele au un raspuns verbal- emotional, iar tatii unul spatial – activ. In timp ce mama il strange la piept, tatal il arunca in aer. Dupa ce copilul mic spune ca a vazut un cal, mama ii poate citi despre cai, pe cand tatal se apleaca in patru labe si ii cere sa-l calareasca. Ambele parti se adreseaza diferitelor parti ale creierului; ele sunt necesare si importante pentru dezvoltarea copilului.” (dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)

Jucarii preferate

Jucariile care-l atrag pe copilulde 20 de luni sunt bilele colorate, care se pot insira pe ata, jocurile cu piese de incastrat si jocurile puzzle foarte simple.Preferatul sau ramane telefonul dinplastic, sau chiartelefonul tau, pe care le foloseste la fel ca si tine,simuland discutii, gesticuland precum faci si tu, sau copiindintonatia ta si felul tau de adresare.

La aceasta varsta ii place safoloseasca unelte asemanatoare cu cele ale adultilor si sa imitetot ce fac acestia: aspira, bate cuie, scutura hainele, matura etc. Poate acum sa sufle si oface cu placere cu un pai, un balon sau o trompeta. Turnurile pe carele construieste din cuburile sale sunt din ce in ce mai inalte, iarbucuria lui este la fel de mare, fie ca le inalta, fie ca le darama.Ii place foarte mult sa mazgaleasca folosindu-se de un creion, o bucata de creta sau o carioca. Ar desena peste tot: pecarti, pe pereti, haine etc. O idee: pune la dispozitia copilului tau osuprafata de perete pe care o vei acoperi cu o coala mare de hartiesi lasa-ti piticul artist sa deseneze in voie. Joaca este o arta!

Dacavrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sacauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra incategoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine sicopilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor , Educatie, Agenda Medicala .

NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

 

Doresc sa primesc LUNAR articole despre „Dezvoltarea copilului” MEU.