Desi orice parinte trebuie sa urmeze instructiunile medicului atunci cand copiii sufera de boli grave, exista si multe dureri si boli usoare ale copilariei care pot fi tratate cu medicamente oferite de Mama Natura.
Multe familii moderne rezolva si cele mai mici probleme de sanatate cu o vizita la medic sau la farmacie. Dar este oare sanatos sa ne indopam copiii cu medicamente la fiecare zgarietura sau raceala minora?
Desi trebuie sa ai incredere in medicul tau pediatru, trebuie sa stii ca sunt anumite lucruri pe care doctorii nu ni le spun. Medicina moderna e singura care poate trata bolile grave sau traumele majore, multe boli minore ale copilului pot fi tratate cu ingrediente oferite de natura pe care le poti gasi la orice magazin cu produse naturiste.

Plantele medicinale pot fi foarte eficiente si sigure pentru copii, deoarece sunt mult mai "blande" decat medicamentele. Este indicat sa folosesti medicamentele naturale sub supravegherea medicului, dar plantele "blande", precum musetelul, galbenelele sau feniculul au fost folosite de secole ca tratamente pentru copii.

Corpul unui copil este mai sensibil si raspunde mai repede la tratamentul cu plante medicinale. Daca ai cunostinte de baza in legatura cu plantele "blande", usor de folosit, nu trebuie sa eziti in a-ti trata copilul cu ele.

Daca sunt administrate cu intelepciune plantele medicinale nu strica echilibrul fragil al corpului copilului – asa cum fac de obicei medicametele obisnuite – ci lucreaza in armonie cu organismul lui. Plantele pot fi folosite pentru a trata raceli, gripe, colici, dureri provocate de cresterea dintilor sau de crestere, varsat de vant. Pot fi folosite si pe post de calmant sau ca somnifer usor.
Ai grija cum ajustezi doza. De obicei, eticheta produsului contine dozele recomandate adultilor. Ajusteaza doza in functie de greutatea si varsta copilului tau. Daca un medicament natural nu-si face efectul este posibil ca doza sa fie prea mica. Totusi nu trebuie sa maresti doza doar pentru a obtine rezultate mai rapide. In cazul plantelor medicinale nu functioneaza principiul "cu cat mai mult cu atat mai bine"

Poti sa-ti umpli un cosulet cu medicamente naturale pe care sa le ai la indemana intotdeauna asa incat sa poti trata urmatoarea durere minora a celui mic cu un produs natural si sanatos. Iata cu ce poti sa-ti umpli cosuletul.

Uleiuri esentiale si creme (Atentie! Uleiurile esentiale trebuie diluate inainte de folosire.)
Uleiul de lavanda are proprietati antiseptice si antibacteriene si poate fi folosit intr-o multime de feluri. Adauga o picatura au doua in apa pentru baie pentru a calma durerile care insotesc raceala sau gripa. Aplica ulei de lavanda diluat pe arsurile minore.
Spray-ul cu arnica calmeaza loviturile si vanataile fara sa fie nevoie sa atingi locul dureros.
Crema de galbenele este excelenta pentru iritatii, zgarieturi sau arsuri minore. De asmenea, poate fi folosita pentru un masaj usor daca cel mic sufera de dureri de crestere.
Ceaiul de sunatoare ajuta in caz de rani ale zonelor bogate in nervi, precum degetele de la maini sau de la picioare.

Uleiul de musetel poate fi folosit pentru un masaj usor in caz de dureri musculare.
Uleiul din arbore de ceai are proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Poate fi folosit pentru a trata matreata, pentru a curate taieturile sau chiar si ca deodorant. Il poti folosi si pentru a alunga capusele si paduchii fara sa folosesti substante chimice. Poti sa pui cateva picaturi de ulei din arbore de ceai intr-un pahar cu apa si sa tii in el periutele de dinti pentru a te asigura ca nu vor fi pline de germeni.
Cremele pe baza de eucalipt pot fi folosite pentru a masa usor pieptul, alungand astfel discomfortul produs de raceala si tusea care insoteste aceasta boala comuna.