Provocat de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum, botulismul este o boala pe cat de rara pe atat de grava. Toxinele produse de respectiva bacterie sunt printre cele mai otravitoare substante cunoscute.

Exista trei forme ale acestei boli. Este vorba despre:

Botulismul alimentar – bacteria se dezvolta si produce toxina in medii sarace in oxigen, cum este mancarea la conserva.
Botulismul de plaga – bacteria intrata intr-o rana produce o infectie periculoasa care duce la producerea toxinei.
Botulismul sugarilor – cea mai comunca forma a bolii, incepe dupa ce bacteria patrunde in sistemul digestiv al sugarului si incepe sa se dezvolte. Apare de obicei intre sase saptamani si sase luni.

Toate aceste trei boli reprezinta urgente medicale si pot fi fatale. Daca banuiesti macar ca cineva ar puta suferi de aceasta boala, prezentarea la medic este absolut necesara si extrem de urgenta. Alertarea autoritatilor poate folosi si altor personae care ar putea consuma alimentele infestate.

Simptomele botulismului incep sa-si faca simtita prezenta intre 12 si 36 de ore de la patrunderea toxinei in corp, in cazul primelor doua forme ale bolii. In cazul botulismului de plaga, poate sa dureze si 10 zile de la infectare pana la primele simptome.

Botulismul alimentar isi face simtita prezenta prin greutate la inghitire, respiratie si vorbire, slabiciune a muschilor faciali, vedere dubla, greata, varsaturi, crampe abdominale, paralizie. In botulismul sugarilor unul din primele semne este constipatia, urmata de plansete slabe, fara putere, oboseala, dificultati la supt, miscari ciudate si imposibilitatea de a-si controla capul, datorita slabiciunii musculare si, in cele din urma, paralizie.

Sursa botulismului alimentar este aproape intotdeauna consumarea alimentelor conservate. Conservele facute in casa, care sunt sarace in acid, precum fasolea verde, porumbul, fructele de mare, ardeii iuti, sunt cele mai periculoase, dar stim foarte bine, ca si in comert au mai aparut conserve infestate. La sugari, sporii bacteriei sunt consumati apoi cresc si se inmultesc in intestine, dupa care incep sa produca toxina botulinica. Sursa sporilor de bacterii sunt de obicei borcanele cu miere, sirop de porumb sau expunerea la solurile contaminate.

Pentru a diagnostica botulismul medicul va cauta simptome ale slabiciunii musculare si va pune intrebari legate de alimentele consumate sau va analiza eventualele rani. In cazurile de botulism al sugarului, medicul va intreba daca bebelusul a consumat miere sau sirop de porumb, daca a avut pronbleme cu constipatia. Uneori se pot analiza fecalele sau varsaturile pentru a vedea daca exista urme ale toxinei botulinice.
    
Pentru ca afecteza muschii corpului, botulismul poate sa duca la o multime de complicatii. Pericolul cel mai mare este acela ca bolnavul nu poate sa respire, aceasta fiind principala cauza a mortii la pacientii cu botulism.

In cazuri de botulism alimentar o parte a tratamentului este curatarea tractului digestiv prin provocare varsaturilor. In cazul ranilor, o parte din tesut va trebui indepartata chirurgical. Exista tratamente cu antitoxine, adica substante care se “lipesc” de toxina botulinica cand aceasta inca circula in sangele bolnavului, si o impiedica sa se ataseze pe nervi. Totusi, antitoxinele nu sunt recomandate in cazul botulismului la sigari, pentru ca nu pot lupta impotriva germenilor aflati in sistemul digestiv. Exista in studiu tratamente, cum ar fi cele cu o imunoglobulina, care ar putea reduce durata si gravitatea bolii la copii.

Cum cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, mai ales cand tratamentul este dificil si indelungat, iata care sunt masurile de precautie care trebuie luate in orice familie:

  • Foloseste tehnicile de conservare corecte, atunci cand pregatesti conserve in casa. Alimentele trebuie fierte la cel putin 121 de grade Celsius.
  • Inainte de a consuma mancarea conservata, fierbe-o timp de 10 minute.
  • Nu consuma conserve din comert daca au miros de stricat sau recipientul este desfacut sau umflat.
  • Daca pregatesti cartofi la cuptor in folie, consuma-i atunci cand sunt inca fierbinti sau pastreaza-i la frigider, NU la temperature camerei.
  • Nu da bebelusului sub un an miere sau sirop de porumb, nici macar o lingurita.

Un articol din Campania de Informare: „Parinte de nota 10 (zece)”