Cum se lasa intunericul, pare ca Omul Negru, Zmeul din basme si o multime de monstrii mai mici si mai mari si-au dat intalnire in camera copilului. Cum s-a stins lumina, cum incep suspinele si rugamintile de a nu fi lasat singur. Daca acesta este ritualul care are loc in fiecare seara in casa ta, inseamna ca celui mic ii este teama de intuneric.

Chiar daca situatia care iti da dureri de cap va mai dura ceva timp, nu uita ca la un moment dat ea va inceta. Toti copiii mici (aproape fara exceptie) se tem de intuneric. Este una din cele mai des intalnite fobii ale copiilor si tinde sa se atenueze sau sa dispara complet pe masura ce copilasul inainteaza in varsta si incepe sa inteleaga lumea care il inconjoara. Daca un copil de trei-patru ani se teme de intuneric fiindca are impresia ca un monstru se ascunde sub pat, unul de 7-8 ani stie ca monstrii nu exista dar se teme ca un hot ar putea sa intre in casa si sa-i faca rau. Cu timpul va intelege ca nici asta nu e posibil sau ca mama si tata il vor apara.

De ce sugarii stau fara probleme pe intuneric in timp ce prescolari, desi sunt mai mari, se tem foarte tare? Raspunsul e foarte simplu: pentru ca prescolarii au imaginatie. Scenariile si povestile cu dinozauri, monstrii si hoti pe care si le imagineaza atunci cand se joaca nu dispar din mintea lor nici cand merg la culcare.  

Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul? In primul rand nu trebuie sa razi de el, nici macar in gluma, sau sa minimizezi frica lui. Asta il va face sa nu-ti mai spuna nimic si sa sufere in tacere. De asemenea, nu-l forta sa stea intr-o camera intunecata. In schimb poti face alte lucruri care il vor ajuta sa-si depaseasca temerile, incetul cu incetul.

Explica-i ca are dreptate sa se teama, ca multor copii le e frica de intuneric si ca e ceva normal la varsta lui.

Intreaba-l de ce se teme de intuneric si incearca sa-i explici ca nu are motive sa fie speriat. Intr-o casa cufundata in liniste se pot auzi multe zgomote ciudate pentru un copil: centrala care se opreste sau se stinge, apa care curge prin calorifere, o picatura de apa care curge din robinet. Chiar daca tie ti se par lucruri ridicole, un copil care nu-si pote explica de unde vine se va teme de ele. Propune-i sa ascultati ascultati impreuna aceste zgomote si spune-i de unde vine fiecare in parte. Cunoscand sursa lui, nu se va mai teme atat de tare.

Invata copilul sa se calmeze singur spunandu-i in permanenta ca mama si tata sunt aproape si il pot ajuta.

Nu il forta sa stea intr-o camera intunecata. Foloseste o lumina de veghe sau chiar lasa aprins un bec din camera. Scade treptat intensitatea luminii din camera, apoi lasa doar un bec aprins pe hol si recompenseaza copilul de fiecare data cand reuseste sa-si invinga teama, acceptand o intensitate mai mica a luminii.

Ajuta-l pe cel mic sa evite filmele de groaza sau orice alte imagini care l-ar putea speria. Frica din timpul noptii este intensificata de ceea ce copilul vede ziua.

Nu-l speria, nici macar in gluma sau ca amenintare. Multi parinti incearca sa-si disciplineze copiii spunandu-le ca exista un monstru sau o persoana care vine si ia pe cei neascultatori. Exista si alte metode de disciplina mult mai bune decat aceasta.

Vorbeste-i despre lumini si umbre. Arata-i ca umbra poate sa devina mai mare sau mai mica si poate sa ia diferite forma, in functie de sursa de lumina. Arata-i ca si el are umbra. Daca vinovate pentru temerile lui sunt crengile copacului care creaza umbre ciudate in geam, aminteste-i ca e acelasi copac pe care il admira ziua, in care se catara sau din care culege fructe.

Povesteste-i despre temerile tale. Afland ca mama se teme de paianjeni iar tata de ace si seringi va sti ca si adultii se pot speria si ca frica este normala dar poate fi invinsa.

Ofera-i un animal de plus care va fi “paznic” pe timpul noptii. Explica-i ca ursuletul va sta treaz toata noaptea si il va pazi de oricine vrea sa-i faca rau. Pentru unii copii este de ajuns incat sa poata dormi linistiti.