Daca semeni catusi de putin cu majoritatea taticilor, probabil ca te temi de momentul in care vei ramane pentru prima data singur acasa cu bebe. De cand s-a nascut copilul, el si mama lui au fost de nedespartit. Daca sotia ta alapteaza probabil ca ea a fost singura sursa de hrana a bebeluslui. Probabil ca a fost si cea mai importanta sursa de dragoste, afectiune si ingrijire.

Dar la un moment dat mama trebuie sa se desparta cel putin o ora sau doua de bebe pentru a putea petrece putin timp singura sau cu prietenele. Si cine este cea mai potrivita persoana pentru a avea grija de bebe? Tu, taticul lui. Dar sa fii sigur ca un copilas de cateva luni nu e niciodata usor. Urmeaza sfaturile noastre, care vor fi cu siguranta un bun punct de pornire.

Pregateste-te

Fa-ti provizii. Inainte sa ramai singur cu bebe asigura-te ca ai tot ceea ce-ti trebuie. Nu e deloc usor sa faci drumul pana la supermarket sau farmacie cu un bebelus dupa tine, iar copiii mici au nevoie de multe lucruri pentru a se simti linistiti si fericiti. Ai scutece de ajuns? Ai servetele, pudra de talc, medicamente ? Ai la indemana numarul pediatrului? Si, cel mai important, ai un biberon cu lapte praf sau lapte de san?

Pregateste-ti ceasul cu alarma. Copiii necesita supraveghere atenta si este foarte usor sa te lasi prins de alte lucruri, uitand sa verfici cum se simte cel mic. Cel putin o data pe ora trebuie verificat scutecul, iar la cateva ore trebuie sa-i dai biberonul.

Nu planui sa faci si altceva. Daca esti unul din acei tatici carora ingrijirea unui bebe li se pare floare la ureche ai putea fi tentat sa planuiesti o intalnire cu prietenii sau rezolvarea unor probleme de serviciu in timpul cat stai acasa cu cel mic. Sau poate vrei sa-ti impresionezi sotia si-i promiti sa te ocupi si de vase, rufe sau curatenie. O mare greseala! Pentru ca la final nu vei reusi sa faci nimic bine. Ingrijirea unui nou-nascut iti solicita intreaga atentie. Va trebui sa inchizi televizorul, calculatorul si telefonul.

Cand ati ramas singuri acasa

Cuvantul de ordine este « rabdare ». Un bebelus poate sa ceara foarte multe de la tine daca esti singurul care se ocupa de el. Nu cauta o rezolvare rapida cand vine vorba de hrana sau schimbarea scutecului pentru ca nu exista asa ceva. Toate necesita timp.

Fii calm. Cel mai comun sentiment printre taticii pusi in situatia de a-si ingriji singuri bebelusii este acela ca nu pot controla situatia. Nu-ti pierde calmul chiar daca cel mic pare sa refuze orice forma de « colaborare ». Aminteste-ti ca petreceti acest timp impreuna nu spre binele tau ci spre binele lui.

Urmareste semnele. Daca bebe incepe sa planga trebuie sa te gandesti la cele mai comune cauze. Verifica-i scutecul, ofera-i un biberon cu lapte. Daca tot nu se opreste din plans poate ca e obosit, i-e dor de mama sau vrea sa fie singur. Incearca fiecare metoda de a-l calma timp de 10 minute. Daca una nu functioneaza incearca alta. Daca lui bebe ii este somn probabil ca va adormi repede cand este leganat. Daca are nevoie de putina singuratate se va linisti dupa cinci minute petrecute in patutul lui. Cand nimic nu pare sa mearga pune un CD cu muzica linistitoare. Muzica va calma cel putin pe unul din voi.

Lasa orgoliul la o parte. Barbatilor nu prea le place sa ceara ajutorul. Prefera sa rataceasca ore in sir decat sa intrebe care e drumul cel bun. Daca te recunosti in aceasta descriere acum e momentul sa lasi mandria la o parte. Altfel, singurul care va avea de suferit e copilul tau. Nu te sfii sa-ti suni sotia, mama sau soacra ca sa le ceri sfatul. Daca ceri ajutor nu inseamna ca ai dat gres. Oricum nu se asteapta nimeni sa te descurci din prima ca un profesionist. Ai tot timpul sa te perfectionezi.

Cand se intoarce mama

Trage aer in piept. Nu ca sa rasufli usurat ca ai scapat de o corvoada ci ca sa-ti aduni gandurile. Aminteste-ti momentele frumoase pe care le-ai petrecut cu bebele tau. Ai reusit sa-l faci sa zambeasca? Gandeste-te la zambetul pe care ti l-a adresat numai tie. Te-ai descurcat cu greu? Povesteste-i sotiei tale si roag-o sa-ti explice ce ai gresit.

Gandeste-te ca va fi mai bine. Pe masura ce copilul creste momentele petrecute impreuna vor fi din ce in ce mai bune. Fii optimist, persevereaza si vei fi din ce in ce mai priceput.

Nu e nimic mai important pentru un tata decat sa creeze o legatura puternica cu micutul lui. Acest proces trebuie inceput cat mai devreme. Pe masura ce devii mai increzator si mai priceput in meseria de tata te vei bucura din ce in ce mai mult, atat de rezultate cat si de procesul in sine.

Un articol din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”