In familie, de obicei primul nascut este tratat cu multa dragoste pe care parintii o revarsa asupra copilului, dragoste care este de o intensitate atat de mare ca nu se va mai repeta fata de copiii urmatori.

La primul copil parintii au placerea sa petreaca alaturi de copil intervale mari de timp, sa intervina in joaca acestuia. La inceput, mai ales in primele saptamani, mama se joaca foarte mult cu cel mic, este foarte grijulie, urmareste primele surasuri, verbalizari pe care le repeta odata cu cel mic, iar pentru copil acest lucru inseamna ca este destul de bagat in seama si i se acorda atentia necesara. In acest moment fiecare realizare a copilului reprezinta un succes formidabil atat pentru copil cat si pentru parinti.

Presiunea parintilor asupra copiilor poate avea efecte negative
Dar un alt aspect asupra caruia trebuie sa reflectam reprezinta presiunea exercitata de parinti asupra copilului. In ciuda faptului ca orice pas de dezvoltare este un miracol pentru parinti, in momentul in care copilul nu face fata asteptarilor parintilor este posibil ca ei sa devina extrem de neintelegatori si sa aiba standarde foarte inalte pentru el.

Un mare avantaj pentru primul nascut este faptul ca are ocazia sa invete sa creasca si sa educe, sa devina responsabil. Un studiu efectuat a demonstrat faptul ca parintii care in copilarie au avut frati mai mici au mai mult curaj si sunt mai hotarati in legatura cu alegerile si responsabilitatile lor.

Este foarte important sa pregatiti primul copil pentru venirea celui de-al doilea
In momentul in care in familie urmeaza sa vina al doilea copil este foarte important ca familia sa realizeze demersuri de pregatire a noului venit in care primul nascut sa aiba un rol care sa-l ajute sa nu se simta ignorat, parasit, mai ales ca acum nu el va reprezenta centrul atentiei parintilor lui.

Un prim pas care trebuie facut este acela ca trebuie sa i se explice copilului ca urmeaza sa aibe un fratior sau o surioara, care va deveni pentru el un partener de joaca, o persoana apropiata pe care se poate baza cand va fi mare si pe care la inceput va trebui sa-l ajute sa creasca. Este bine ca sarcina mamei sa evolueze in prezenta copilului, acesta sa traiasca alaturi de mama lui miracolul celor 9 luni in care fratiorul sau surioara se ve dezvolta in pantecul mamei.

Implicati primul copil in alegerea jucariilor si accesoriilor pentru noul venit
Este bine sa fie indemnat sa-i aleaga jucarii noului venit, hainute, sa-i amenajeze camera. Astfel, traind toate aceste momente frumoase, copilul nu va trai niciodata sentimentul ca este uitat, ignorat, sau ca cineva ii va lua locul in inima parintilor lui. Nu va simti niciodata nevoia sa se ia la intrecere cu fratele sau sora lui, va avea o gandire si un comportament constructiv, va fi stapan pe sine, afectuos, diplomat, responsabil si un bun mediator.

Cel care vine are nevoie de atentie deosebita pentru nevoile lui si daca stim sa-l implicam pe cel mare in ingrijirea lui, atat mama (care nu va mai fi la fel de solicitata la supravegherea bebelusului) cat si fratele mai mare (care va prelua din sarcinele mamei) vor avea de castigat.
Fratele cel mare va simti ca are un rol important in familie, va deveni grijuliu cu fratiorul lui, va invata sa-l iubeasca, sa-l aprecieze si sa-l protejeze, iar mama care dupa venirea noului membru are nevoie de odihna, este mai linistita daca stie ca cineva o ajuta cu cel mic.

Evitati sa suprasolicitati primul copil cu sarcini casnice
O alta problema care poate interveni in acest moment este aceea ca mama sa nu uite ca cel mare trebuie sa se bucure de copilarie si de joc si nu trebuie sa-l suprasolicite prin sarcini prea multe. Astfel, parintii vazand ca cel mare intervine in jocul celui mic, ii acorda atentia pe care altfel ar trebui sa o acorde ei, nu se vor mai simti vinovati ca nu mai au poate atat timp, energie si rabdare pe care au avut-o cu primul copil.

Pe de alta parte, noul nascut prezinta avantajul de a fi crescut si educat atat de adulti cat si de fratele sau sora lui. Este placut cand vezi un copil cum invata de la fratiorul lui si apoi aplica ce a invatat intr-un stil personal.

Un lucru important de care parintii trebuie sa tina seama, este faptul ca trebuie acordat timp pentru fiecare copil in parte. Este bine sa exista un moment (mai scurt sau mai lung) pe care eventul sa-l denumiti cumva „timpul nostru” sau oricum doriti, in care stati de vorba cu copilul sau mai precis restabiliti legatura parinte-copil care este foarte importanta, si in zilele noastre din cauza programului prea incarcat al parintilor este pusa in pericol.