Cauta:
10 sfaturi pentru un viitor tatic

10 sfaturi pentru un viitor tatic

  Autor Echipa NN Data: 18.10.2010

10 sfaturi pentru un viitor tatic
Mai mult decat niciodata, tatii au locul lor in sala de nasteri. Dar intre teama de necunoscut si teama de a nu fi la inaltime, tatii nu stiu de fiecare data care este rolul pe care il vor juca. Venim in ajutorul taticilor cu cateva sfaturi.

Implicati-va in alegerea maternitatii. Aceasta alegere va priveste mai mult decat credeti. Anumite maternitati va primesc in calitate de cuplu. Va puteti petrece noaptea in maternitate si puteti dispune de o relativa libertate de miscare in sala de nasteri. Puteti sa adresati medicilor toate intrebarile pe care le aveti. Nu ezitati deci sa va informati impreuna asupra maternitatilor din regiunea voastra si, de ce nu, din alta tara. Trebuie totusi sa ii respectati alegerea partenerei daca doreste sa nasca intr-o anumita maternitate si nu in cea aleasa de voi. Pana la urma ea naste si nu voi!

Urmati impreuna cursurile de pregatire. Chiar daca tatii nu sunt foarte numerosi, ei sunt bine veniti la aceste cursuri. Nu veti fi astfel total nestiutori in ziua cea mare. Trebuie de asemenea sa fiti receptivi la nevoile partenerei. Vrea doar sa fiti prezenti la nastere, in sala, sau vrea sa o tineti de mana? Are nevoie de cuvinte linistitoare? Trebuie sa stiti toate aceste lucruri ca sa evitati in momentul nasterii tensiunile sau neintelegerile. Ea va sti ca se poate baza pe voi pentru a o linisti. Nu sunteti inca convinsi de utilitatea acestor cursuri? Sunteti inca putin tematori de ceea ce se va intampla in timpul nasterii? Cereti sfatul unor tatici, vor raspunde la intrebarile voastre si poate va vor linisti putin.

Nu va invinovatiti daca nu aveti inca un instinct patern. Majoritatea barbatilor nu simt legatura puternica pe care o au cu copilul lor decat in momentul nasterii, atunci cand il tin in brate. Bebe nu este un concept ci o fiinta in carne si oase care are nevoie de dragoste si de protectie. Trebuie sa va lasati dusi de sentimentele de mandrie, de emotia debordanta pe care, daca le exprimati, nu va veti diminua cu nimic virilitatea.

Nu va panicati inca de la primele contractii. Foarte des, taticii intra in panica si le aduc pe mamici prea repede la maternitate. Le este frica din cauza ca sunt singuri si lipsiti de ajutor intr-o situatie pe care nu o pot controla. Aveti incredere in instinctele pertenerei: daca ea zice ca mai poate astepta, inseamna ca asa este. Nu va panicati voi in locul ei.

Feriti-va de ideile preconcepute. "Stii, nasterea pe cale naturala este foarte dureroasa", "Nu asista la nastere, nu iti vei mai privi partenera la fel". Nu ascultati sfaturile celor din anturajul vostru, provin dintr-o experienta care nu este a voastra. Faceti mai degraba ceea ce simtiti.

Nu asistati la nastere decat daca simtiti intr-adevar ca este ceea ce va doriti. Partenera voastra mai are putin si naste si voi ezitati inca? Puteti decide in ziua cand naste! Tatii care sunt reftactari si nu asista la nastere regreta de obicei ca nu au asistat la nasterea copilului lor, deoarece il considera un moment cheie din viata lor si spun ca, cu siguranta, vor asista la nasterea urmatoare. Nu trebuie sa fiti prezenti la nastere doar ca sa ii faceti pe plac partenerei. Dar totusi simpla voastra prezenta poate fi extrem de utila. Tineti-o de mana, mangaiati-i burtica, vorbiti-i, sunt mici atentii care vor conta pentru ea.

Lasati camera de filmat acasa. Nu deveniti un cameraman amator, nici comentator. Nasterea nu este un meci de sport! Mai tarziu unele imagini se pot dovedi a fi traumatizante.

Linistiti-o pe viitoarea mama. O femeie care este pe cale sa nasca este invadata de emotii. Linistiti-o, fiti acolo sa o ajutati. Cu cat se va simti mai sprijinita cu atat va trece mai usor si mai repede peste acest moment.

Nu va suparati daca se descarca pe voi. In timpul nasterii, barbatii sunt sacul de box al partenerei care se enerveaza pe ei, ii agreseaza, sau striga la ei. Daca de asta are nevoie partenera in aceste momente, faceti-i jocul.

Participati la primele ingrijiri ale lui bebe. Cu cat invatati mai repede cu atat va fi mai bine, veti fi o familie armonioasa si fericita.
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu