Cauta:
Primele reguli pentru siguranta pietonala

Primele reguli pentru siguranta pietonala

  Autor Echipa NN Data: 18.03.2013


Primele reguli pentru siguranta pietonala
Cand iese afara din casa, copilul dumneavoastra trebuie sa respecte regulile stricte de circulatie pe care cu totii trebuie sa le avem in vedere. Prin urmare, primele masuri pentru siguranta lui trebuie sa-i fie explicate inca de mic, si, totodata, inoculate prin puterea exemplului. 

Regulile se deprind inca de mic

Inca de cand poate sa mearga pe stada alaturi de dumneavoastra, copilul trebuie sa inceapa sa invete unele dintre regulile de baza. Trebuie sa stie ca pe culoarea verde se poate traversa si ca, atunci cand vede rosu, trebuie sa se opreasca, ca traversarea se face numai pe trecerea de pietoni, dupa ce in prealabil s-a asigurat etc. Aceste lectii nu trebuie sa aiba un caracter neaparat didactic, ci, mai degraba, trebuie sa fie in consonanta cu situatiile pe care le intalniti practic. De asemenea, copilul trebuie sa stie ca, desi regulile sunt facute pentru toata lumea, nu toti le respecta, ceea ce presupune din partea celor care o fac o atentie sporita. Puteti sa ii explicati ca, in calitate de pietoni, oamenii sunt cel mai expusi la accidente grave si ca singura metoda de a se proteja de cei care incalca regulile este sa fie de doua ori mai atenti.

Cum sa fie vizibil pe strada

Cea mai mare problema a copiilor pe strada este ca, fiind mici de statura, nu pot fi vazuti intotdeauna. Ce puteti face dumneavoastra? Trebuie sa il imbracati cu haine corespunzatoare, de culori aprinse sau cu elemente reflectorizante, mai ales iarna, cand se intuneca devreme si vizibilitatea este drastic redusa. Copiilor le plac culorile si jocurile de lumini, asa ca nu va fi foarte greu sa il convingeti sa se incalte cu niste adidasi cu benzi reflectorizante, care piuie sau care lumineaza. Cu siguranta ca nu va trece neobservat! 

Regulile de baza pe care trebuie sa le cunoasca

  • Culorile semaforului: daca omuletul se schimba in verde, se poate traversa, dar numai dupa ce s-a asigurat bine in stanga si in dreapta ca nu vine nicio masina. Daca este pe rosu, trebuie sa se opreasca.
  • Trecerile de pietoni: Aratati-i unde trebuie sa stea cand asteapta sa se opreasca masinile. Invatati-l sa se uite mai intai in partea stanga, pentru ca de acolo vin prima data masinile.
  • Trotuarul: trebuie sa stie sa nu mearga prea aproape de carosabil si nici prea aproape de cladiri. Sa fie atent la biciclisti, rolleri sau la conducatori de motoscutere care incearca sa depaseasca un blocaj de circulatie pe trotuar.

Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu