Cauta:
Nou-nascutul si familia sa - partea I

Nou-nascutul si familia sa - partea I

  Autor Marin Gh. Ciobanu Data: 18.11.2009

Nou-nascutul si familia sa - partea I
Fiecare nou-nascut vine pe lume cu potentialul sau propriu, la unii mai mare decat la altii. La fiecare nivel al evolutiei sale, copilul este dotat cu unele insusiri, care se dezvolta cu atat mai mult, cu cat stimularea de catre cei care il ingrijesc este mai buna. Dezvoltarea acestui potential depinde in mare masura de ingrijire si  raspunderea celor din jurul lui. Aceasta este sarcina primordiala a parintilor. Se dezvolta impreuna : nou-nascutul si parintii.

Pe masura ce copilul creste, in familie se dezvolta o comportare si o competenta reciproca: parintii si copilul devin mai sensibili unii fata de altii, din aceasta cauza ei isi modifica comportarea (de exemplu limbajul). Parintii incep sa vorbeasca, sa actioneze si sa gandeasca la nivelul copilului lor, incep sa semene cu copilul, pentru ca acesta sa li se asemene lor cat mai mult. Toti evolueaza impreuna ca o familie. Aceasta adaptare reciproca este unul din modurile cele mai importante prin care parintii si sugarul invata sa traiasca impreuna.

Nou-nascutul nu este un factor pasiv in ingrijirea primita de la parinti. Daca I se da ocazia, el va juca un rol activ in modul de comportare si dezvoltare a competentei acestora. Parintii observa, asculta, invata si raspund  la semnalele sugarului. Deoarece raspund repede, sugarul continua sa le dea semnale. Inca din primele ore de viata nou-nascutul plange pentru a fi hranit si alintat; parintii raspund la acest semnal. Cu timpul nou-nascutul isi amplifica semnele de luat in brate prin gesturi, expresii ale fetei si ale intregului corp; parintii observa acest limbaj nou si ii raspund, iar copilul invata tot mai multe moduri de exprimare. Este inceputul dezvoltarii sale sociale.

Copilul tau nou-nascut cheltuie acum  o multime de energie pentru a se adapta de la viata din interiorul uterului la o lume noua, stimulanta. Refacerea acestei energii necesita somn si multa hrana.

Foloseste alpatarea ca sa-l strangi la piept, sa-i vorbesti si sa-i zambesti. Sunt momente, cam 10% din timp), cand nou-nascutul este calm si atent, cu ochii deschisi. Stimuleaza-l in acest timp; nu-l lasa sa se plictiseasca. In aceste momente nou-nascutul invata sa cunoasca mai indeaproape mama si ceilalti membrii ai familiei.

Sugestii:
  • misca-te in zona lui de vedere (30cm) si lasa-l sa iti observe fata. Nou-nascutii  sunt programati sa priveasca chipurile, in special al mamei
  • da-i ocazia sa te imite. Deschide gura, scoate limba, zambeste.
  • Canta, fredoneaza si vorbeste-i bland. Urmareste reactia copilului. Incearca sa-i gasesti preferintele.
  • Tine-l in brate si mangaie-l. Copiilor (ca si adultilor) la place sa fie tinuti si stransi in brate, leganati, atinsi, mangaiati, alintati, sarutati, masati si plimbati. Practica-le pe toate din belsug!

Aceste perioade de atentie dureaza insa doar cateva minute la nou-nascut. Cand a primit prea multi stimuli el se retrage. Copilul iata arata ca timpul de joaca s-a terminat, este obosit si are nevoie de liniste cand inchide ochii, se intoarce si-si indeparteaza bratele dim umerii de tine, se incordeaza arcuindu-si spatele sau inclesteaza pumnii, devine iritabil, incepe sa respire adanc si ritmic, iti evita privirea.

Nelinistea si supararea ta par sa fie intelese usor de nou-nascut, devenind si el nelinistit; se formeaza astfel un cerc vicios. In asemenea cazuri e nevoie sa faci o pauza, sa te linistesti si sa reincepi dupa ce te simti mai bine.

Odihna si ingrijirea ta trebuie sa predomine, pentru asigurarea sanatatii copiilor, inclusiv a nou-nascutului. Ai nevoie si trebuie sa ceri ajutorul celorlalti, incepand cu sotul, apoi cu rudele sau prietenii, sau , cand este posibil, unei persoane angajate. Organizeaza-ti activitatea zilnica in functie de prioritati si fa-ti o oarecare rutina.

Cu fiecare zi vei observa tot mai multe trasaturi distincte la copilul tau. Obisnuieste-te cu aceasta mica minune, bucura-te de el si ajuta-l sa creasca si sa se dezvolte.

Aducerea nou-nascutului acasa inseamna schimbarea programului zilnic pentru fiecare: parinti, copii si bunici. Tatal are de acum doua  sarcini in plus: sa participe la ingrijirea nou-nascutului si sa aiba grija de mama.

Sursa: "Mama si pruncul, vol1",
Marin Gh. CiobanuRead the English version of this article: The new born and his family - part I
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
0 comentarii
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu