Cauta:
Mesterul Manole sau cum sa pui o femeie la locul ei

Mesterul Manole sau cum sa pui o femeie la locul ei

  Autor Monica TANASE - Articol preluat din Dilema veche Data: 14.08.2005

Mesterul Manole sau cum sa pui o femeie la locul ei

O tinara a fost batuta si aruncata in strada. Sotul a amenintat-o ca nu-si va mai vedea niciodata copiii daca nu se cuminteste. Politia a intervenit si a aplicat o amenda, noteaza un ziar local.

Ce-ar face barbatii daca n-ar fi femeile? Ar imblinzi alte animale.

Dina Loghin, presedinta Fundatiei pentru sanse Egale din Iasi, este de parere ca violenta in familie este o reminiscenta a sistemului comunist. Exacerbarea asa-zisei egalitati femeie-barbat a provocat pina la urma o respingere de ambele parti. Femeia era capabila sa faca aceeasi munca precum barbatul, putea avea aceleasi responsabilitati. Sudorita, constructoarea in zona masculinizata a muncii, era in acelasi timp capabila sa creasca patru copii si sa aiba grija de o gospodarie. Barbatul, agasat de aceasta egalitate fortata, reactioneaza acum violent la idee, femeia devenind pentru el o grija, poate chiar o povara. in orice caz, proprietatea sa. Barbatul este capul familiei. De cealalta parte, femeia careia egalitatea proletcultista nu putea sa-i convina, se supune acum.
Michael Kaufman, specialist de gen, a elaborat teoria celor sapte "p" ai violentei domestice, in esenta o serie de procese psihologice ale barbatului agresor. Printre cei sapte "p" se afla the permission. Docilitatea femeii este un factor al violentei barbatului. Ana taroveanu, referent la Centrul Pilot pentru Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie (Agentia Nationala pentru Protectia Familiei), spune ca vin la centru femei care au suportat agresiunile vreme de zece-douazeci de ani, in speranta ca barbatul se va schimba, si femei care reactioneaza la prima lovitura fizica. Cele mai multe insa nu reactioneaza ani de-a rindul.

De ce nu schiaza femeile? Pentru ca intre bucatarie si dormitor nu este zapada!

Violenta in familie nu se limiteaza la bataie. Loviturii fizice i se adauga stresul financiar, constringerile legate de statutul de intretinuta al femeii. Daca se poate reduce la o schema, agresiunea asupra femeii urmeaza modelul direct raportat la nivelul de trai. Barbatul in general este cel care aduce banii in casa sau aduce mai multi bani decit femeia. Din acest motiv barbatul se simte superior si indreptatit sa-i aplice o corectie partenerei ori de cite ori considera necesar. Un soc poate determina un comportament agresiv. "Cunosc o femeie care s-a retras impreuna cu sotul si cei patru copii la tara. Singura a intemeiat si intretinut vreme de patru ani o gospodarie. Cind sotul a devenit somer s-a bucurat pentru ca va avea un ajutor in casa. insa sotul s-a apucat de baut. Era din ce in ce mai agresiv. Dupa un an, femeia si-a luat copiii, a divortat si a plecat in alt sat unde a luat-o de la capat" - povesteste Dina Loghin, presedinta Fundatiei pentru sanse Egale din Iasi. "Alcoolul este cel mai frecvent factor delansator al violentei in familie" - intareste Ana Taroveanu, consilier de gen. "Dincolo de asta insa femeia care o ia de la capat nu este un model majoritar pentru societatea noastra. Femeile care vin la noi nu au cum s-o ia de la capat. Fie depind financiar de partener, fie tin singure casa cu un salariu de 3-4 milioane. Nu au bani nici sa inceapa divortul. De unde sa gaseasca bani sa o ia de la capat? Femeile care se adreseaza centrului pilot sint mai prost platite decit barbatii. Ridica-le nivelul de trai si se vor descurca singure!"
De cele mai multe ori asistenta oferita de fundatiile de profil este temporara. Femeia asistata se intoarce, la un moment dat, in casa din care a fugit din cauza agresiunii. Adaposturile din Bucuresti si din tara sint in general neincapatoare si nu permit o sedere indelungata. in plus, construirea adaposturilor este si o masura de protejare a agresorului. De ce victima trebuie sa paraseasca domiciliulRead the English version of this article: Master Manole or how to put a woman where she belongs
Adauga un comentariu in forumul la cafenea
Comentarii
13 comentarii
 • a spus
  sâmbătă, 06.12.2008
  pacat ca inca nu suntem luate in seama de sistem. dar ce sistem? majoritatea factorilor de decizie [ ... ]
 • a spus
  marți, 23.09.2008
  interesant si plin de invataminte [ ... ]
 • a spus
  sâmbătă, 06.09.2008
  articolul este foarte bun dar sa il citeasca si barbati care fac asemenea fapte lovesc femeia [ ... ]
 • a spus
  marți, 29.07.2008
  am facut practica intr-un camin de acest gen.."femei batute" la spuneam noi...si sincer [ ... ]
 • a spus
  joi, 09.08.2007
  subiect complex si complicat... m-am gandit mult la echivalarea propusa de tine Crys... eu una nu [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.07.2007
  As avea eu multe de comentat ,dar ma opresc la asta: Divort la prima lovitura o [ ... ]
 • a spus
  miercuri, 25.07.2007
  E nasol ca exista inca multe cazuri de genul; Tine mult si de cultura si de educatie, si de [ ... ]
 • a spus
  marți, 24.07.2007
  Si mai e un amanunt deloc neglijabil:femeile nu au independenta financiara si se tem pentru copii [ ... ]
 • a spus
  luni, 23.07.2007
  Si mai e un amanunt deloc neglijabil:femeile nu au independenta financiara si se tem pentru copii [ ... ]
 • a spus
  luni, 23.07.2007
  Comentarii la articolul Me?terul Manole sau cum s? pui o femeie la locul ei Doar in ROMANIA [ ... ]
 • a spus
  marți, 23.01.2007
  tare!!!!!! [ ... ]
 • a spus
  luni, 15.08.2005
  Parerea mea este ca puterea de a schimba sta in fiecare dintre noi in parte. Toti romanii cer de la [ ... ]
 • a spus
  duminică, 14.08.2005
  Da, este bine sa putem vedea cu totii acest fenomen. Sa il vedem si sa avem o reactie. Este foarte [ ... ]
[ cont nou ]    [ parola mea ]

Tine-ma minte
Contul meu